Tastatura

Cred că suntem de acord: utilizarea comenzilor rapide de la tastatură are ca principal beneficiu creșterea productivității. Odată învățate cele mai importante asemenea comenzi, vom edita totul mai repede, fără a ne opri să facem manevre suplimentare cu mouse-ul.

Haideți să luăm cazul copierii de text pentru lipire în altă parte a documentului curent sau în alt document:

  1. Pentru a copia rapid text dintr-un document, vom evidenția textul respectiv în document. Astfel, mergem cu tastele săgeată la începutul textului de copiat, apoi ținem apăsate împreună tastele Ctrl+Shift și apăsăm tasta săgeată dreapta până ajungem la finalul textului de copiat. Apoi eliberăm toate tastele și apăsăm Ctrl+C. Acum, cu textul selectat în memoria clipboard a calculatorului, mergem cu tastele săgeată la locul unde dorim să inserăm textul copiat și apăsăm tastele Ctrl+V pentru a lipi acest text.
  2. În cazul utilizării mouse-ului, putem face click la începutul textului de copiat și prin tragere selecta textul. Apoi putem face click dreapta, apăsa pe Copy și mergând la locul unde vrem să-l inserăm, facem click dreapta și apăsăm pe Paste după care revenim la tastatură pentru a continua editarea.

O comparație între cele două metode (a și b) poate arăta că în vreme ce utilizarea mouse-ului poate părea practică iar cea a tastaturii complicată și greoaie – pentru că necesită memorarea de comenzi, de exemplu – cea de-a doua permite concentrarea asupra lucrului, fără fragmentarea fluxului de lucru prin mișcări repetate între tastatură și mouse.

Și dacă prefer să lucrez cu mouse-ul?

Desigur, fiecare dintre noi poate alege metoda preferată pentru productivitate din acest punct de vedere, dar acest articol se adresează celor care doresc să folosească mai mult tastatura.

Top 10 comenzi rapide esențiale pentru calculatoare

1. Ctrl+C sau Ctrl+Insert și Ctrl+X

Atât Ctrl+C cât și Ctrl+Insert vor copia textul evidențiat sau un obiect selectat (fișier sau folder). Dacă vreți să decupați în loc să copiați, apăsați Ctrl+X. Această acțiune va muta textul sau obiectul din locul inițial în memoria temporară Windows, în loc să îl copieze doar, lăsând originalul la locul său.

NOTĂ

Pe computerele Apple tasta Ctrl este denumită Cmd, iar toate comenzile descrise de noi folosind Ctrl vor funcționa și pe Mac, înlocuind Ctrl cu Cmd mai jos.

2. Ctrl+V sau Shift+Insert

Atât Ctrl+V cât și Shift+Insert vor lipi din clipboard textul sau obiectele selectate în noua locație.

3. Ctrl+Z și Ctrl+Y

Apăsând o singură dată combinația Ctrl+Z veți anula ultima comandă. Dacă veți decupa text sau obiecte, combinația de taste va anula decuparea. Repetarea succesivă a acestei comenzi va anula modificările recente, în ordine inversă.

Apăsând Ctrl+Y veți rula ultima comandă din nou iar dacă apăsați Ctrl+Y între anulări, va restaura ultima anulare (va anula anularea 🙂 ).

4. Ctrl+F și Ctrl+G

Apăsând combinația Ctrl+F veți accesa caseta de căutare (Find), care permite căutarea textului afișat în orice program care permite căutarea. De exemplu, comanda Ctrl+F poate fi folosită în navigatorul web pentru a găsi un anumit text în pagina afișată.

Combinația Ctrl+G poate fi folosită pentru a repeta ultima căutare lansată cu Ctrl+F într-un document sau într-o pagină web.

5. Alt+Tab și Ctrl+Tab

Apăsând combinația Alt+Tab veți comuta între ferestrele deschise ale programelor.

Apăsând combinația Ctrl+Tab veți comuta între filele deschise ale unui program. De exemplu, probabil că aveți mai multe file (taburi) deschise în navigator chiar acum, în afară de fila aceasta unde citiți articolul. Apăsați Ctrl+Tab și veți comuta între ele.

Pont techtime.ro

Dacă țineți și tasta Shift apăsată împreună cu Alt+Tab sau cu Ctrl+Tab ordinea de navigare printre ferestre sau file se va inversa. De exemplu, dacă apăsați Alt+Tab și treceți de programul pe care l-ați vrut, apăsați Alt+Shift+Tab pentru a merge înapoi la acel program.

Super-pont techtime.ro

În Windows 8.x și în Windows 10 puteți apăsa și combinația tastă Windows+Tab pentru a comuta între programele deschise selectând dintre capturile de ecran ale ferestrelor deschise.

6. Ctrl+Backspace sau Ctrl+săgeată stânga sau Ctrl+săgeată dreapta

Atenție!

Comenzile de la acest punct sunt doar pentru utilizatorii de PC-uri și nu vor funcționa pe computere Apple.

Apăsând combinația Ctrl+Backspace veți șterge un cuvânt întreg dintr-o dată, în loc de a-l șterge literă cu literă.

Apăsarea și menținerea apăsată a tastei Ctrl în timp ce apăsați o tastă săgeată stânga sau dreapta va muta cursorul câte un cuvânt deodată în loc de câte o literă odată.

Pentru selectarea cuvintelor întregi, adăugați și tasta Shift. Astfel. Apăsați și țineți apăsate tastele Ctrl+Shift și folosiți tastele săgeată dreapta sau stânga pentru a selecta câte un cuvânt în direcția respectivă.

7. Ctrl+S

În timp ce lucrați la un document sau la un alt tip de fișier care se poate modifica, apăsând Ctrl+S veți îngloba modificările făcute în acel fișier, sau, altfel spus, veți salva fișierul. Deși computerele moderne sunt fiabile, este un bun obicei de a apăsa periodic Ctrl+S în timpul lucrului pentru a reține modificările făcute. Obiceiul se va dovedi util dacă intervin o pană de curent sau o eroare software care vă vor întrerupe activitatea neașteptat. Apăsând periodic Ctrl-S veți avea salvate modificările recente în loc să fiți nevoiți să reluați lucrul de unde ați început.

Comanda funcționează și pe Mac (Cmd+S).

8. Ctrl+Home sau Ctrl+End

Ctrl+Home mută cursorul la începutul documentului, iar Ctrl+End îl mută la sfârșitul acestuia. Aceste comenzi vor funcționa cu majoritatea documentelor sau fișierelor, cât și în paginile web.

Pe sisteme Apple, folosiți Cmd + săgeată sus pentru a merge la început sau Cmd + săgeată jos pentru a ajunge la finele documentului sau textului.

9. Ctrl+P

Combinația Ctrl+P este folosită pentru a deschide o previzualizare ca document tipărit a paginii sau a documentului deschis.

Pe sisteme Apple, folosiți Cmd+P pentru a face același lucru.

10. Page Up, Spacebar, și Page Down

Așa cu intuiți, apăsând fie PageUp (PgUp) fie PageDown (PgDn) veți merge la pagina anterioară sau la pagina următoare a documentului. Când navigați pe Internet, apăsarea barei de spațiu va duce ecranul din fila curentă cu o pagină mai jos. Pentru echivalentul pagină sus pe web, folosiți combinația Shift+bara de spațiu.

Back To Top
Search