Pentru că întreținerea sistemului de operare este importantă, vă recomand o ”rețetă” cu 10 sfaturi pentru întreținerea Windows.

1. Regiștri curați

Dacă ați folosit Windows pentru un timp, este foarte posibil ca regiștrii Windows (baza de date pentru toate setările sistemului) să fie încărcați cu informații care nu mai sunt de actualitate. Windows se va mișca un pic mai repede dacă scapă de aceste informații inutile. Pentru a curăța regiștrii în deplină siguranță vă recomand utilitarul gratuit CCleaner.

IMPORTANT!
În versiunile moderne ale sistemului de operare operația de curățare a regiștrilor nu mai este necesară. Utilitarele vor funcționa, dar vă sfătuiesc să evitați intervențiile în Registry dacă aveți sistemul de operare Windows 7 SP1 sau unul mai nou.

2. Curățenie pe disc

Tot utilitarul CCleaner este ceea ce recomand pentru a șterge fișierele temporare rămase pe disc în urma navigării pe Internet sau a instalării de programe. De fapt recomand folosirea acestui utilitar în paralel cu funcția de curățare din Windows.

3. Eliminarea programelor spion

Începând cu Windows Vista, sistemul de operare include utilitarul Windows Defender, care are tocmai acest rol. Nu vă bazați însă pe Windows Defender decât pentru o protecție minimalistă, elementară a sistemului de operare de pe PC. Vă recomand ferm să instalați un program antispyware dedicat. Personal recomand Avast Antivirus, care este o soluție perfectă, pentru că pe lângă Antivirus are și această funcționalitate.

4. Defragmentarea hard discului

Cu cît salvăm mai multe fișiere pe hard disc, cu atât crește fragmentarea. Adică fișierele sunt scrise în mai multe fragmente, în loc de unul singur, ceea ce aduce o scădere a vitezei de accesare a informațiilor. Același lucru se întâmplă și cu fișierele de sistem sau cu cele ale programelor instalate. Este limpede că o bună ordonare a fișierelor pe disc va aduce un spor de viteză pentru calculator. Recomandarea mea este JKDefrag, un utilitar pe care este bine să il rulați odată pe lună. Trebuie doar lansat și va defragmenta toate partițiile/unitățile de disc din sistem.

IMPORTANT!
Nu folosiți funcția de defragmentare pe unitățile de stocare internă tip SSD (Solid State Disk)! Aceasta nu va face decât să deterioreze memoria de stocare. În cazul SSD-urilor, Windows face implicit și automat o optimizare săptămânală.

5. Dezinstalarea programelor inutile

Fie că este vorba despre un sistem nou care are o mulțime de programe demo preinstalate de producători în speranța că le veți achiziționa cu licență, fie că este vorba despre programe pe care le-ați instalat pentru testare și le-ați uitat pe calculator, cu cât mai puține programe sunt instalate, cu atât mai bine se va comporta calculatorul. Pentru dezintoxicarea calculatoarelor de soft preinstalat recomand The PC Decrapifier, iar pentru dezinstalarea oricăror programe folosiți RevoUninstaller.

6. Configurați sistemul potrivit cerințelor proprii

Ultimate Windows Tweaker este un utilitar puternic, cu o mulțime de opțiuni, care permite dezactivarea funcționalităților suplimentare din Windows, precum și reglarea fină a parametrilor funcționali ai unui sistem. Descărcați pentru Windows Vista și Windows 7 sau pentru Windows 8. Varianta pentru Windows 10 este aici.

7. Folosiți utilitarele incluse în Windows

Foarte multe programe din categoria utilitarelor nu fac altceva decît să vă vândă ceva ce deja există în sistemul de operare. În Windows Vista și în Windows 7, Control Panel oferă foarte multe posibilități de configurare a sistemului. Accesați Control Panel -> System and Security (Windows 7) sau Control Panel -> System and Maintenance (Windows Vista) și explorați pe îndelete fiecare opțiune de acolo.

8. Actualizați-vă permanent sistemele

Cea mai bună metodă de a ține Windows în formă este instalarea pachetelor de actualizare oferite de Microsoft prin Microsoft Update. Aflați de aici cum trebuie să configurați corect Windows Update.

9. Optimizați sistemul într-o singură sesiune pentru a câștiga timp

Folosiți Glary Utilities (o excelentă colecție gratuită de utilitare) pentru a face rapid optimizarea. Acest program, odată configurat face toată treaba cu un singur click. Mai rămân defragmentarea și scanarea de viruși.

10. Instalați un antivirus, dar lăsați activat și Windows Firewall, dacă noul antivirus nu are Firewall

Protecția oferită de această combinație este suficientă pentru majoritatea sistemelor. Pentru antivirus recomand Avast Free.

Back To Top
Search