Keyboard11

Utilizatorii avansați ai sistemului de operare Windows au cu siguranță shortcut-urile lor preferate. După ani de utilizare, aceste comenzi rapide intră în reflex și ajungem să lucrăm mai repede, fără a ne mai da seama că tocmai acele comenzi rapide pe care le-am memorat și care ne intră în reflex sunt cele care ne ajută cel mai mult. Vă prezint o listă cu comenzile mele preferate. 15 comezi rapide de la tastatură valabile pentru Windows 7, iar acolo unde comenzile sunt valabile și pentru alte versiuni, voi adăuga versiunile repsective în paranteză, la sfârșit.

 1. Cut, Copy, and Paste (decupare, copiere sau lipire) – CTRL+C, CTRL+X, și CTRL+V – Acestea sunt cele mai des utilizate comenzi din Windows. Ținem apăsată tasta CTRL și apăsăm una dintre următoarele taste: C pentru a copia ce am selectat, X pentru a decupa, sau V pentur a lipi. Aceste comenzi sunt valabile în toate programele Windows, sau ar trebui să fie. Le puteți folosi pentru a copia/muta text sau fișiere în Explorer. (XP,Vista,7,8)
 2. Undo (anulare comandă anterioară), CTRL+Z – Dacă ați executat o operație accidental sau dacă nu vă place rezultatul ultimei acțiuni pe care ați executat-o într-un program, țineți apăsată tasta CTRL și apăsați Z. (XP,Vista,7,8)
 3. Șteregere definitivă, SHIFT+DEL – Dacă ați selectat unul sau mai multe fișiere în Explorer și vreți să le ștergeți permanent, fără a le duce în Recycle Bin, folosiți această combinație de taste. (XP,Vista,7,8)
 4. Deschidere Task Manager, CTRL+SHIFT+ESC – Merge și cu click dreapta pe taskbar –> Task Manager, dar aici vorbeam despre comenzi rapide de la tastatură Smile. (XP,Vista,7,8)
 5. ALT+TAB / Windows+TAB – Comutarea între ferestre fără ajutorul mouse-ului. Eu folosesc ALT+TAB cel mai mult pentru că a fost una dintre primele comenzi de la tastatură poe care le-am învățat. (XP,Vista,7,8) În Windows Vista și în Windows 7, combinația Windows+TAB aduce Flip 3D, comutarea 3D între ferestre (cu condiția ca Windows Aero să funcționeze)Flip3D În Windows 8, aceeași combinație de taste comută între aplicațiile ModernUI (Metro) și desktop (cu totul).
 6. Redenumire, F2 – În Explorer, apăsați F2 pentur a redenumi un fișier în loc de a face un duclu-click mai lent pe numele fișierului sau ]n loc de de click dreapta –> Rename. (XP,Vista,7,8)
 7. Selectare completă, CTRL+A – Și aceasta este o comandă rapidă pe care am învățat-o de la bun început. Cu ajutorul ei sunt selectate toate obiectele/fișierele dintr-un folder deschis în Explorer sau de ep Desktop. Aceeși comandă selectează tot textul sau tot cuprinsul unui document în programele de editare. (XP,Vista,7,8)
 8. Refresh (reîncărcare), CTRL+R sau F5 – folosită cel mai des la reîncărcarea paginii curente într-un navigator web. (XP,Vista,7,8)
 9. Afișare Desktop, WINDOWS+D – Această comandă ne va aduce în față destkopul, de oriunde ne-am afla. (XP,Vista,7,8)
 10. Manevrarea ferestrelor, WINDOWS+SAGEATĂ – Ținem apăsată tasta cu steguleț WINDOWS și mai apăsăm una dintre săgețile de pe tastatură – jos – minimizarea ferestrei curente, sus- maximizarea ferestrei curente, și stânga sau dreapta – redimensionarea ferestrei la jumătate din ecran și poziționarea ei în jumătatea stângă sau dreaptă a ecranului.
 11. Previzualizare Desktop, WINDOWS+Spațiu – Chiar dacă prefer WINDOWS+D pentru a ajunge pe Desktop, Aero Peek poate fi de folos.  Aceasta va face ca ferestrele să devină transparente cât ținem tastele apăsate. (Vista,7)
 12. Element nou, CTRL+N – De exemplu, dacă suntem în Explorer, comanda va crea o fereastră nouă de Explorer. Dacă suntem în Word, va crea un document nou. (XP,Vista,7,8)
 13. Rotirea  unei imagini în Explorer, CTRL+. sau CTRL+, – Rotirea unei imagini în sensul acelor de ceasornic sau invers la afișarea ei ca miniatură în Explorer. (Vista, 7, 8)
 14. Căutare în Explorer, CTRL+F sau CTRL+E – merge la caseta de căutare din Explorer. (XP,Vista,7,8)
 15. Speed Dial – Acces rapid la programele fixate pe taskbar, WINDOWS+(0-9) – Apăsați WINDOWS și un număr de la 0 la 9 pentru adeschide programele fixate pe taskbar.

Acestea sunt cele mai frecvent utilzate comenzi rapide din Windows, dar vă recomand și aceste articole :

Back To Top
Search