MSRO11

Așa cum probabil știți, am punctat – alături de Tudor Damian – la ultima ediție din 2013 a webcastului ”Windows fără limite”, cele mai importante evenimente Microsoft și Microsoft-related din 2013. Vă propun acum o listă cu 4 puncte bune și 4 puncte rele privind Microsoft în 2013.

4 lucruri pozitive

Succesul Office 365 – în mai puțin de 100 de zile de la lansare, serviciul avea un milion de clienți. Acest lucru se întâmpla în mai, iar în octombrie erau 2 milioane. Concluzia: un serviciu de calitate, ale cărui principale atuuri sunt conectarea la cloud, disponibilitatea pe mai multe device-uri, inclusiv pe iPad, iPhone și Android, livrarea permanentă de actualizări software astfel încât clientul să ruleze totdeauna doar cea mai nouă versiune a aplicațiilor, accesibilitatea ca preț, cu oferte speciale pentru elevi și studenți.

Cumpărarea Nokia –  Noua divizie mobile poate fi un element de succes pentru Microsoft, dacă este folosită inteligent și dacă va accelera ritmul de update-uri pentru Windows Phone, atât software cât și hardware. Device-urile și prestigiul brnadului Nokia aduc un etalon de calitate care trebuie menținut sau crescut de Microsoft. Să sperăm că nu vom cita această achiziție la capitolul cu lucruri negative în anii următori.

Windows Phone – Windows Phone a devenit sistemul de operare mobil nr. 3 în lume, devansând BlackBerry pentru prima oară. Desigur, Microsoft nu este un jucător majoritar pe această piață, dar e un început bun. Statisticile din octombrie arătau astfel: Android – 52%, iOS – 40,6%, Microsoft 3,2%. Dacă vă întrebați unde este saltul pentru Windows Phone, vă reamintesc : cota de piață Windows Phone s-a dublat în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, ceea ce face ca această platformă să fie considerată platforma mobilă cu cea mai rapidă creștere. Cea mai mare parte a acestei creșteri este datorată Nokia, ceea ce este un argument în plus pentru a trece achiziționarea Nokia la capitolul ”lucruri pozitive”.

Xbox One –  Primită pozitiv după lansarea de la sfârșitul lunii trecute, consola de gaming de la Microsoft este rezultatul primul pariu susținut de Steve Ballmer după venirea sa la Microsoft pe poziția de CEO în 2000. Un proiect costisitor care dă rezultate. Destul de târziu, dar prezența Microsoft în living-room-ul consumatorului este o poartă de intrare pentru alte servicii Microsoft, drept pentru care compania nu va renunța atât de repede la Xbox.

4 lucruri negative

Windows 8.1  – cel puțin după unii. Nici acum nu s-au gândit cei de la Microsoft că poate ar fi fost mai bine să țină cont de feedback-ul vehement al utilizatorilor deranjați de schimbările aduse de Windows 8. Din păcate, cel puțin deocamdată, Windows 8.1 nu atrage clienții de pe Windows XP, care preferă să se îndrepte spre Windows 7. Programele clasice rulează foarte bine și pe Windows 8, dar aplicațiile metrou se pare că nu prind. Nu încă. Se pare că nu 2013 a fost să fie anul în care compania Microsoft ar fi putut câștiga pariul îndrăzneț al lui Steve Ballmer pe device-urile mobile, dar este potențial ca 2014 să încline balanța în beneficiul companiei, dar prin intermediul Windows Phone și nu prin cel al Windows RT.

Surface RT – pierderile de 900 de milioane de dolari vorbesc de la sine. De-a lungul anului Microsoft nu a oferit niciodată amănunte despre cifrele reale privind Windows RT. Utilizatorii au fost încurcați de nume și dezamăgiți de lipsa de suport pentru aplicațiile x86.

Lipsa de receptivitate la feedback în continuare.

Starea de confuzie totală din Microsoft, cauzată de reorganizare. (Patch-uri și update-uri cu probleme, retrase, reparate și relansate denotă stress.)

Back To Top
Search