Microsoft a început să distribuie notificări despre upgrade-ul gratuit la Windows 10 prin intermediul unei aplicații, numită Get Windows 10 pe sistemele cu Windows 7 și Windows 8.1.

Notă:

Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.

Ce face această aplicație ?

Aplicația vă ajută să vă înscrieți pentru a descărca și instala gratuit Windows 10 pe PC-ul vostru Windows 7 sau Windows 8.1 cu software Microsoft Autentic, de îndată ce, începând cu 29 iulie, Windows 10 va fi disponibil. Nu uitați că pentru a beneficia de upgrade-ul gratuit trebuie să porniți, evident, de la o licență validă achiziționată anterior pe acel PC.
Aplicația vă mai ajută ca înainte de a vă înscrie să verificați dacă PC-ul vostru și programele pe care le aveți pe el sunt compatibile cu Windows 10.
Astfel, la lansarea Windows 10 veți putea face upgrade la fel ca și ceilalți utilizatori, desigur, dacă PC-ul și programele voastre sunt compatibile.
Cei interesați de cum arată și cum funcționează trebuie să citească acest tutorial chiar acum:

Aproape totul despre „Get Windows 10″ și notificarea „Reserve Your Free Upgrade”

Ce trebuie știut despre disponibilitatea aplicației „Get Windows 10” ?

Absența acestei aplicații de pe PC-ul vostru nu este neapărat întâmplătoare. Pentru ca ea să apară trebuie îndeplinite anumite condiții. Iată care sunt ele:
1. Dacă rulați Windows 7 Enterprise, Windows 8 sau 8.1 Enterprise, Windows RT sau Windows RT 8.1, nu veți primi oferta de upgrade la Windows 10 pentru că aceste ediții nu se califică pentru upgrade gratuit la Windows 10.
2. Sistemul de operare Windows trebuie să fie Autentic (Genuine) și activat corect. Dacă folosiți copii Windows piratate, iconița nu apare.
3. Dacă folosiți Windows 7, trebuie să instalați Service Pack 1 pentru acest sistem de operare. Aflați direct de la Microsoft cum se poate obține Service Pack 1 pentru Windows 7 (pagina este în limba română, se deschide în fereastră separată)
4. Utilizatorii Windows 8 trebuie să facă upgrade la Windows 8.1 pentru a primi notificarea de upgrade gratuit. Aflați direct de la Microsoft cum se face actualizarea la Windows 8.1 de la Windows 8 (pagina este în limba română, se deschide în fereastră separată)
5. Dacă PC-ul vostru nu este compatibil cu Windows 10, iconița nu apare. Verificați aici cerințele de sistem și încercați să remediați eventualele probleme. Dacă există programe incompatibile cu Windows 10, dezinstalați-le.
6. Dacă Windows Update este oprit pe PC iconița nu o să apară. Aplicația care aduce aceste notificări este instalată automat prin Windows Update. Porniți serviciul Windows Update pe PC sau, dacă acesta este pornit, verificați actualizările disponibile și aduceți sistemul la zi.
7. Utilizatorii care folosesc o versiune Internet Explorer mai veche decât IE 11 trebuie să facă upgrade la Internet Explorer 11Verificați pe această pagină Microsoft versiunea Internet Explorer instalată și instalați IE11. (pagina este în limba română, se deschide în fereastră separată). După instalare reveniți la punctul 5 pentru a vă actualiza din nou sistemul.
8. Dacă ați dezinstalat Internet Explorer prin opțiunea „Control Panel -> Programs and Features -> Turn Windows features on or off”, va trebui să îl reinstalați. După instalare reveniți la punctul 5 pentru a vă actualiza din nou sistemul.
9. Dacă PC-ul este înregistrat pe un domeniu (Active Directory) nu veți vedea iconița cu oferta de upgrade.
10. Dacă serviciul Windows Update nu funcționează el trebuie activat și trebuie instalate toate actualizările

Am verificat toate cele de mai sus și sunt în regulă, dar iconița tot nu apare. Ce să fac mai departe ?

Dacă ați urmat pașii de mai sus, mai sunt și alte metode pentru a verifica de ce iconița „Get Windows 10” nu apare pe care le găsiți mai jos.

A. Afișați toate iconițele de lângă ceas

Este posibil ca iconița aplicației „Get Windows 10” să fie afișată, dar să fie ascunsă din taskbar. Pentru a verifica, faceți click dreapta pe ora afișată în dreapta jos pe ecran, și apăsați pe „Customize notification icons„.
În ferestra care se deschide bifați căsuța „Always show all icons and notifications on the taskbar” pentru a afișa toate iconițele pe bara de sarcini (taskbar).
5-GWX-Iconite
Dacă aplicația este instalată, iconița trebuie să apară.
Notă: Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.

B. Activați aplicația „Get Windows 10” prin editarea Windows Registry

Există și posibilitatea de a activa aplicația prin regiștrii Windows (baza de date cu setările Windows). Pentru aceasta urmați pașii de mai jos:
1. Apăsați tastele Windows și R. În caseta Run care apare tastați regedit și apăsați Enter. Editorul pentru Windows Registry apare pe ecran.
2. Acum accesați următoarea cale:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. Creați un folder nou sub folderul Registry Windows de mai sus și denumiți-l GWX
Noua cale este acum aceasta:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\GWX

4. Selectați cheia (folderul) GWX iar în panoul din dreapta faceți click dreapta și creați o valoare nouă tip DWORD, pe care trebuie să o numiți DisableGWX și setați-i valoarea 1
3-GWX-Regedit
5. Închideți editorul și reporniți calculatorul.
ATENȚIE: accesați și această cheie din Registry:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\UpgradeExperienceIndicators

În panoul din dreapta și asigurați-vă că valorile UpgEx și UpgExU sunt Green. Dacă nu sunt, editați-le și salvați-le ca Green. Totodată și valoarea Genuine trebuie să fie 1.
Nu uitați să reporniți PC-ul pentru a activa aceste schimbări.
Notă: Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.

C: Rulați aplicația Get Windows 10 manual

Dacă este instalată pe PC, o puteți porni manual din folderul prin dublu-click pe executabilul GWX.exe care se află în folderul

C:\Windows\System32\GWX

2-GWX-folder
Astfel iconița apare lângă ceas și veți putea accesa aplicația prin dublu-click pe ea.
ATENȚIE: Dacă tot nu apare în taskbar deschideți o fereastră Commad Prompt ca Administrator (căutați cmd în Start, click dreapta pe el și Run As Administrator) și tastați următoarele comenzi, fiecare urmată de un Enter:

C:\Windows\System32\GWX\GWXConfigManager.exe /RefreshConfig
 C:\Windows\System32\GWX\GWX.exe /taskLaunch

Iconița ar trebui să apară acum în dreapta jos lângă ceas.
Notă: Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.

D: Instalați manual update-ul care aduce pe sistem aplicația

Dacă folderul GWX nu există pe PC, aplicația „Get Windows 10” nu este instalată. Puteți încerca să instalați manual pachetul de actualizare corespunzător, descărcându-l de la Microsoft:

Dacă instalarea reușește, iconița ar trebui să apară pe Taskbar.
ATENȚIE: Dacă update-ul este deja instalat dar iconița nu apare, dezinstalați-l din Control Panel -> Programs and Features -> View installed updates. Apoi reinstalați-l manual, folosind link-ul care corespunde sistemului de operare de pe PC.
Notă: Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.

E: Folosiți un script (versiunea 1, o versiune mai avansata găsiți mai jos la punctul F)

Notă: Verificați punctul F de mai jos pentru o rezolvare mai rapidă.
Soluția este preluată de pe forumul Microsoft Answers:
1. Deschideți Notepad
2. Copiați codul de mai jos și lipiți-l în Notepad:

REG QUERY "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\UpgradeExperienceIndicators" /v UpgEx | findstr UpgEx
if "%errorlevel%" == "0" GOTO RunGWX
reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Appraiser" /v UtcOnetimeSend /t REG_DWORD /d 1 /f
schtasks /run /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser"
:CompatCheckRunning
schtasks /query /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser"
schtasks /query /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser" | findstr Ready
if NOT "%errorlevel%" == "0" ping localhost >nul &goto :CompatCheckRunning
:RunGWX
schtasks /run /TN "\Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig"

3. Faceți click pe File apoi pe Save As
4. În caseta File name denumiți fișierul ca RezervatiWin10.cmd
5. Faceți click pe selectorul Save as type, și selectați All files (*.*)
6. Selectați folderul unde doriți să salvați, de exemplu

D:\Temp

7. Apăsați pe Save.
8. Deschideți o fereastră linie de comandă cu privilegii administrative (în ecranul Start sau meniul Start, tastați Command Prompt în caseta de căutare, iar ăn lista de rezultate, faceți click dreapta pe Command Prompt, și apoi apăsați pe Run as administrator.)
Executați fișierul din folderul unde l-ați salvat la punctul 6. Pentru a continua cu exemplul de mai sus, tastați în fereastra Command Prompt următoarele, apoi apăsați Enter:

D:\Temp\RezervatiWin10.cmd

Programul de testare Microsoft Compatibility Appraiser poate avea nevoie de 10 – 30 de minute pentru a rula, timp în care scriptul va afișa într-una informații  Nu întrerupeți scriptul.
Dacă scriptul eșuează și rulează într-un loop continuu, mai mult ca sigur că vă lipsesc de pe sistem actualizări preliminare Windows obligatorii.  Pe lângă Windows 7 SP1 sau Windows 8.1 Update, trebuie să fie instalate și aceste update-uri:
Pentru Windows 7 SP1:

Pentru Windows 8.1 Update:

  • KB3035583 – DOWNLOAD 32 BITDOWNLOAD 64 BIT
  • KB2976978 – deschideți această pagină CU INTERNET EXPLORER (DOAR CU IE MERGE) și procedați ca mai jos (1) este căutarea – nu trebuie tastată, pagina se deschide direct la rezultate. Apăsați pe Add la (2) și (3) (la mine scrie Remove pentru că am apăsat deja). Apoi apăsați pe view basket și veți vedea fereastra de jos, unde apăsați pe download.

GW10 - KB2976978Puteți verifica manual dacă sunt instalate rulând următoarea comandă într-o fereastră linie de comandă cu privilegii administrative:

dism /online /get-packages | findstr 3035583

(Înlocuiți mai sus numărul KB cu cel al update-ului căutat.)  Dacă update-ul este instalat, comanda va afișa identitatea pachetului.  De exemplu, utilizatorii Windows 8.1 ar trebui să vadă ceva de genul:

C:\>dism /online /get-packages | findstr 3035583
Package Identity : Package_for_KB3035583~31bf3856ad364e35~amd64~~6.3.1.29

F: Script avansat cu multiple opțiuni, tradus în română !

Am preluat un script care combină toate solutiile de mai sus, pe care l-am verificat și l-am tradus și care trebuie rulat ca administrator după ce îl extrageți din zip:

La pornire aveți câțiva pași simpli, după care ajungeți la un meniu. Luați opțiunile în ordinea din meniu. Mie mi-a funcționat cu a 3-a aproape imediat. Spuneți-mi la comentarii cum a mers la voi.
Back To Top
Search