Microsoft Standalone System Sweeper (MSSS) este o versiune Microsoft Security Essentials care te poate ajuta la devirusarea PC-ului în situații dificile când acesta nu mai încarcă Windows sau programul antivirus a fost compromis sau nu poate fi instalat. Scanarea cu Microsoft Standalone System Sweeper se face offline (în afara sistemului de operare), ceea ce permite eliminarea virușilor rootkit, sau a altor forme de malware. După cum se arată pe pagina de download de la Microsoft, acest instrument nu își propune să înlocuiască un antivirus consacrat, ci doar să ajute în situațiile excepționale amintite mai sus.[box type=”info”]Programul este flexibil și permite să creezi un ISO, stick, CD sau DVD live bootabil. Spațiul minim necesar este de 250 MB. Imaginea ISO este foarte potrivită pentru scanări în mediu virtual sau în rețele. Microsoft a creat versiuni pentru 32 de biți și 64 de biți, care pot fi folosite, evident, în funcție de sistemul de operare instalat pe PC-ul defect.[/box] [box type=”warning”] Important: Întotdeauna mediul bootabil cu antivirusul trebuie creat pe un PC curat, nu de pe cel infectat ![/box]

Cum facem un stick bootabil cu Microsoft Standalone System Sweeper

1 Mai întâi mergem la http://connect.microsoft.com/systemsweeper și descărcăm o copie a Microsoft Standalone System Sweeper Tool (sau media creator).
2 Cu un dublu click pe fișierul descărcat pornim procesul. Citim instrucțiunile, apoi facem click pe Next.

3 Trebuie să alegem mediul pe care vom instala MSSS (CD sau DVD blanc CD, stick USB sau imagine ISO). Conectăm stick-ul sau introducem CD-ul, DVD-ul în unitatea optică și dăm click pe Next.

 

[box type=”tip”] Dacă lucrăm pe un stick unde avem deja instalat Microsoft Standalone System Sweeper Tool, programul va actualiza versiunile definițiilor antivirus automat.[/box]
4 Confirmăm și dăm iarăși click pe Next.

În acest moment, Microsoft Standalone System Sweeper Tool preia controlul și descarcă fișierele necesare, pregătește instalarea și face scrierea pe mediul selectat.
5 Odată ce operațiile se încheie, apăsăm pe Finish.

Este important să facem un suport cu cea mai nouă versiune a definițiilor de fiecare dată când avem nevoie de acest instrument și varianta cea mai convenabilă este să utilizăm un stick USB.

Cum scanăm cu Microsoft Standalone System Sweeper ?

Tot ce a mai rămas de făcut este să scoatem suportul cu antivirusul (USB, CD, DVD) și să îl utilizăm pentru a boota PC-ul infectat. La pornire veți observa că este un antivirus offline încărcat dintr-un Windows Recovery Environment special adaptat. Odată ce s-a încheiat încărcarea antivirusului, pornim scanarea și așteptăm rezultatele. Dacă apar probleme, vom fi întrebați cum vrem că fie rezolvate.

Back To Top
Search