Microsoft a lansat saptămîna aceasta un instrument online automat pentru eliminarea sau prevenirea celui mai nou atac împotriva sistemului de operare Windows. Este vorba despre o vulnerabilitate care afectează toate versiunile Windows, de la XP la Windows 7 inclusiv versiunile Server. Totuși este de așteptat ca multe sisteme să fie afectate pînă cînd apare un patch prin Windows Update.
Este vorba despre o problemă legată de shortcut-uri care se pot răspîndi de exemplu prin stick-uri USB, sau prin rețele. Anumite scripturi malițioase pot fi executate cînd se afișează iconița unui shortcut modificat în acest sens.
Se pare că vulnerabilitatea a fost raportată prima dată pe 17 iunie, dar încă nu există un remediu. Confirmarea Microsoft a venit abia săptămîna trecută și a pus pe site-ul oficial de suport Windows o soluție automată Microsoft FixIt.
Prin acest remediu temporar, toate iconițele din Windows devin albe și arată toate la fel, chiar și cele din meniul Start, ceea ce nu e grozav pentru utilizator, dar poate preveni atacul, pentru că iconițele periculoase vor arăta diferit. Poate vi se pare ciudată această soluție, dar mai bine să o folosiți decît să compromiteți securitatea sistemului, pentru că Microsoft a arătat că simpla afișare a unui folder care conține un aemenea shortcut modificat poate compromite securitatea PC-ului, care poate fi atacat foarte ușor după aceea.
Soluția finală o așteptăm în preajma datei de 10 august.

Back To Top
Search