Lansare Windows 10 Copyright Imagine: Microsoft Com

Asistența Windows 10 de la Microsoft se va opri oficial pe 14 octombrie 2025.

Microsoft încheie asistența Windows 10 la 14 octombrie 2025

Recent, pagina oficială cu ciclurile de viață ale produselor a fost actualizată cu următoarele informații:  „Microsoft va continua să asigure asistență pentru cel puțin un canal semianual Windows 10 până pe 14 octombrie 2025” pentru edițiile Home, Pro, Enterprise, Education și Pro for Workstations, ceea ce înseamnă că zilele Windows 10 sunt deja „numărate”.
În ce privește cadența actualizărilor importante, acestea vor fi bianuale. Respectiv, Windows 10 va primi constant actualizări de securitate și sistem, ca și până acum, în timp ce actualizări importante sau majore vor veni de două ori pe an.
Chiar dacă Microsoft susține oficial că va oferi această cadență. modelul nu a fost unul de succes pentru companie, care s-a lovit adesea de probleme cauzate de actualizări care netestate suficient înainte de lansare.
În timp ce angajații responsabili cu testarea (Quality Assurance) erau concediați, testarea a fost transferată treptat spre teste automate, „artificiale”, care nu au reflectat foarte bine condițiile reale pentru Windows 10.
Din cauza update-urilor instabile și lipsite de caracterisitici noi, este foarte probabil că programul Windows Insider și-a mai pierdut și el din fanii pe zona consumer și așa s-a ajuns … unde s-a ajuns cu Windows 10.
Din păcate, dacă politicile de produs pentru Windows 10 nu vor fi modificate pentru a simplifica și eficientiza lucrurile, Microsoft va trebui să continue să acorde suportul și asistența Windows 10 în aceleași condiții de până acum, cu aceleași neajunsuri.

Ce înseamnă încheierea asistenței pentru Windows 10?

Încheierea asistenței pentru Windows 10
După 14 octombrie 2025, când va încheia asistența Windows 10, Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate/calitate pentru dispozitivele care rulează această versiune, iar utilizatorii nu vor mai putea apela linia de suport a companiei pentru a solicita asistență.

Cu ce va fi înlocuit sistemul de operare Windows 10?

Dacă mai țineți minte, în 2015, când a anunțat sitemul de operare Windows 10, Microsoft s-a referit la acesta ca la „ultima versiune de Windows„.
Planul era ca Windows 10 să devină un serviciu (Windows as A Service sau WaAS), cu două actualizări majore pe an. Acest plan nu a reușit și Microsoft a ajuns din nou la o colecție de variante Windows 10 greu de gestionat, cu actualizări problematice ca stabilitate sau performanță, de cele mai multe ori în urma testării insuficiente sau superficiale, așa cum spuneam și mai sus.
Deși finalul ciclului de viață Windows 10 este încă departe, actualizarea documentației a fost un indiciu că Microsoft intenționează să înlocuiască Windows 10 cu o nouă versiune.
După ce Microsoft oprește asistența pentru Windows 10, sistemul de operare va fi înlocuit cu Windows 11Această versiune nouă – Windows 11 – a fost anunțată ulterior în cadrul unui eveniment virtual pe 24 iunie 2021, și a urmat prima versiune de încercare prin programul Windows Insider la 28 iunie 2021.

Back To Top
Search