Surface Pro X

Surprizele s-au ținut lanț la evenimentul Surface, unde Microsoft a venit cu lecțiile foarte bine făcute. Atât de bine, încât nici cei mai cunoscuți leakeri de informații nu au putut afla în avans despre toate produsele prezentate.
M-am oprit la Surface Pro X ca primă postare (se citește Surface Pro ics, nu ten sau 10) pentru că acesta a fost primul gadget care mi-a atras atenția în prezentarea Microsoft.

Stilusul reîncărcabil are locașul lui în tastatura detașabilă
Microsoft vede Surface Pro X ca pe un dispozitv mobil 2 în 1 care se pretează perfect pentru productivitate mobilă, pentru lucru conectat de oriunde, navigare web, creare de schițe și desene și pentru consum media gen Netflix.


Cele mai interesante specificații Microsoft Surface Pro X:

 • cip ARM Microsoft SQ1 CPU creat de Microsoft în colaborare cu Qualcomm, cip care vine cu performanțe la nivel de PC
 • 8 sau 16 GB RAM LPDDR4x
 • Windows 10 Home pentru consumeri, upgradabil la Windows 10 Pro pe Surface Pro X pentru companii
 • conectivitate LTE integrată (da, probabil SQ2 va fi cu faimosul 5G)
 • o putere de procesare video de 2 teraflopi, cip despre care Microsoft a spus la prezentare că este cel mai rapid procesor Qualcomm creat vreodată pentru PC-uri.
 • design cu rame (bezels) foarte subțiri în jurul ecranului
 • colțuri rotunjite, grosime de 5,3 mm, o greutate de 774 de grame
 • ecran tactil PixelSense de 13 inci cu o rezoluție de 2880 x 1920 px, densitate 267 PPI
 • 2 porturi USB-C
 • suport pentru două ecrane 4k externe
 • SSD înlocuibil de 128, 256 sau 512 GB

 • stilus reîncărcabil cu amplasare nouă (în tastatură)
 • firmware TPM și securitate la nivel de enterprise cu recunoaștere facială Windows Hello

Mici dezavantaje inerente

Momentan există și unele dezavantaje legate de software, din cauza cipului ARM. Mai precis, deocamdată, Surface Pro X nu va permite instalarea de aplicații pe 64 de biți care nu au fost portate încă pe ARM64, cum sunt unele jocuri și aplicații CAD.
De asemenea, unele drivere pentru dispozitive hardware produse de terți, precum și unele soluții antivirus nu pot fi instalate.
În schimb, Adobe a promis să aducă pe platformă unele aplicații proprii din suita Creative Cloud (nu se știe care vor fi ele) și a oferit un demo cu aplicația pentru desen Adobe Fresco. Momentan nu există un termen pentru acest lucru, dar ar fi de așteptat să se întâmple cam în aceeași perioadă în care Photoshop va ajunge și pe iPadPro.

Prețuri orientative

Setul entry level, compus din tableta Surface Pro X cu 8 GB RAM și 128 GB stocare plus pachet promoțional tastatură+stilus și un mouse Surface Arc ajunge la 1350 USD (aproximativ 6000 de lei).
Setul top level, compus din tableta Surface Pro X cu 16 GB RAM și 512 GB stocare plus pachet promoțional tastatură+stilus și un mouse Surface Arc ajunge la 2148 USD (aproximativ 9300 de lei).

Concluzii și idei

Spuneam că pentru mine Surface Pro X a fost primul computing device interesant de la eveniment pentru că este o evoluție interesantă, atrăgătoare atât de la exterior cât și – cel puțin teoretic – de la interior.
Device-ul se mulează perfect pe așteptările mele în direcția eficientizării tehnologiei destinată productivității mobile, fără compromisuri prea mari de performanță și cu o autonomie bună pentru această nișă de utilizatori.

Resurse Surface Pro X:

Vezi pagina oficială a produsului.

Back To Top
Search