Microsoft tocmai a oferit astăzi ceea ce a denumit ”o primă privire” asupra modificărilor care vin în Windows 8.1, update care vine gratuit în a doua jumătate a anului pentru toți deținătorii de licențe Windows 8. Îmbunătățirile aduse via Windows 8.1 vizează personalizarea sistemului de operare, căutarea, aplicațiile out of the box, experiența Windows Store și conectivitatea cloud.

Este Windows 8 îmbunătățit, spune Antoine Leblond, Microsoft Corporate Vicepresident pe Blogging Windows” . ”Nu doar răspunde feedback-ului de la clienți, dar aduce caracteristici noi și funcționalități care avansează experiența touch dar și mobile computing.

Personalizare
Windows 8.1 update include îmbunătățiri semnificative pentru opțiunile de personalizare Windows 8, cum ar fi:
Start Screen. Windows 8.1 oferă mai multe background-uri pentru Start Screen, inclusiv teme dinamice care nu au mai scăpat pe Internet anterior. Acum se poate alege un wallpaper pe Desktop, iar acest wallpaper poate fi background și pentru Start Screen.  Ecranul Start din Windows 8.1 aduce două dimensiuni noi pentru tiles și face mai ușoară denumirea grupurilor și rearanjarea tile-urilor. Acum se pot selecta mai multe aplicații simultan, ele pot fi redimensionate, dezinstalate sau rearanjate.
Start-screen-Win 8_1
Start-with-wallpaper-High-res_313398B8
All Apps. Ecranul All Apps este acum disponibil cu un swipe în sus de pe Start Screen, și poate fi sortat după nume, data instalării, cele mai folosite sau pe categorii. Aplicațiile instalate din Store nu mai adaugă tiles pe Start Screen, ci în All Apps (evidențiate ca fiind noi), de unde pot fi pinned pe Start Screen.
All-Apps-Blue
Picture Frame. Un nou mod funcțional pentru ecranul de întâmpinare (lock screen) care transformă PC-ul într-o ramă cu fotografii locale sau din SkyDrive.
Integrare Skype. Acum se pot primi apeluri Skype sau se pot face fotografii cu camera internă direct de pe Lock screen, fără autentificare.
Căutare
Search-High-res_245E63FC
În Windows 8.1, Charm-ul Căutare (Search Charm) va oferi rezultate globale de pe motorul de căutare Bing, într-o experianță

“bogată, ușor de citit, a mai multor surse de conținut agregate (www, aplicații, fișiere, SkyDrive, acțiuni care se pot executa)” care încearcă “să răspundă” interogărilor utilizatorului.
“Credem că aceasta va schimba cu adevărat modul în care interacționați cu web-ul și cu Windows, făcând lucrul mai ușor și rezultatele mai rapid de obținut” spune Leblond. “Este versiunea modernă a promptului de comandă  !”

Aplicații și Windows Store
Avem modificări importante la aplicații:
Aplicațiile out-of-the box. Microsoft va actualiza mai multe aplicații pe care le oferă preinstalate pe Windows 8.1. (Mai multe dintre acestea au primit deja update-uri în primăvară, dar nu toate.) Aplicația Photos va avea unele funcții de editare noi care permit selectarea rapidă a fotografiilor direct din aplicație sau la deschiderea lor din alte aplicații cum ar fi Mail, SkyDrive și Camera. Aplicația Xbox Music app a fost “reproiectată complet” – pentru a înlesni găsirea și redarea melodiilor din colecția personală. Mai multe detalii despre aplicațiile out-of-the-box vor veni într-un alt articol separat pe ”Blogging Windows”.
Snap. Caracteristica pentru afișarea a două aplicații simultan pe ecran este acum îmbunătățită.
Multitasking-High-res_0130F94A

“Windows 8.1 aduce dimenziuni variabile pentru aplicațiile afișate adiacent.” spune Leblond. “Veți avea la dispoziție mai multe moduri de a vizualiza simultan mai multe aplicații pe ecran. Puteți redimensiona aplicațiile cum doriți (anterior se putea doar 2/3  sau 3/4 o aplicație si 1/3 sau 1/4 cealaltă), partajând ecranul între două aplicații sau să aveți până la 3 aplicații pe fiecare ecran dacă aveți mai multe ecrane conectate.  Puteți avea aplicații Windows Store diferite rulând pe toate display-urile simultan și Ecranul Start poate rămâne deschis pe un monitor, ceea ce face multi-taskingul mai ușor. De asemenea tot în Windows 8.1 puteți avea mai multe ferestre ale aceleiași aplicații alipite, cum ar fi de exemplu două ferestre de Internet Explorer”

Store. Microsoft actualizează Windows Store, care în prezent nu oferă o căutare eficientă a aplicațiilor.

“Noul Windows Store din Windows 8.1 este proiectat pentru aafișa mai multă informație cu liste detaliate ale celor mai bune aplicații gratuite, cu aplicațiile cele mai noi, și cu recomandări personalizate la deschidere.” arată Leblond. “Modul de afișare a aplicațiilor este mai bun ca descriere și prezentare de informații și include o zonă pentru aplicații similare cu cea vizionată. Categoriile sunt listate cu alte comenzi pentru aplicații cum ar fi link-uri spre aplicații  și informații despre cont. Update-urile pentru aplicații se instalează automat în background.  Căutarea este disponibilă în colțul dreapta sus al Windows Store pentru a înlesni găsirea de aplicații.”

Conectivitate Cloud
SkyDrive-High-res_56E6E2D0
SkyDrive va fi integrat direct în Windows 8.1. Aceasta va fi de folos mai ales în Windows RT, unde nu există acum o aplicație pentru SkyDrive. Noua versiune a aplicației SkyDrive permite accesul la toate fișierele de pe PC/device sau din cloud iar fișierele sunt accesibile chiar și offline.
PC Settings
Cum am văzut în versiunile scăpate anterior pe Internet,  PC Settings sunt actualizate masiv în Windows 8.1. cu mult mai multe setări disponibile în Modern UI comparativ cu Windows 8.

“Puteți schimba acum rezoluția ecranului, seta opțiunile pentru energie, vedea modelul și producătorul PC-ului. schimba cheia de produs, accesa Windows Update, și chiar un domeniu – toate din PC Settings,” a mai spus Leblond. “Ba chiar puteți gestiona SkyDrive din PC Settings și puteți vedea cât spațiu mai aveți (și cumpăra mai mult dacă e nevoie).”

Internet Explorer
Windows 8.1 include Internet Explorer 11. Această nouă versiune a IE va oferi performanță touch crescută, timpi mai scurți la încărcarea paginilor și alte caracteristici noi, inclusiv posibilitatea de a ajusta afișarea versiunii Metro a IE 11 așa încât bara de adrese să se afișeze permanent și pentru afișarea oricărui număr de taburi. Taburile deschise se vor sincroniza între toate dispozitivele pe care rulați Windows 8.1.
Experianță mai bună cu mouse și keyboard
Răspunzând plângerilor potrivit cărora Windows 8 este proiectat înainte de orice pentru touch,  Microsoft a făcut o serie de schimbări pentru utilizatorii de mouse și keyboard, printre care:
Buton Start. Microsoft nu vorbește despre acest buton ca Buton Start, dar în cuvintele lui Leblond, Microsoft a schimbat pontul Start Tip pentru logo-ul Windows. El este pe ecran permanent cât suntem pe Desktop, și apare ca și până acum când folosim o aplicație Metro.
 
Configurare Hot Corners. În prezent, pe Windows 8, colțurile  ecranului au funcții fixe, dar cu Windows 8.1 Microsoft permite utilizatorilor să le configureze.

“Există și opțiuni de boot în ecrane alternative” spune Leblond. “De exemplu, dacă preferați să afișați All Apps în loc de live tiles,  puteți alege ca Start Screen să treacă direct în vizualizarea All Apps.”

Mai multe informații în curând
Leblond spune că este o primă trecere în revistă (oficială) a Windows 8.1 și că această descriere nu cuprinde toate modificările care vin cu Windows 8.1. Mai multe informații vor fi disponibile curând la TechEd US și la conferința Build de la sfârșitul lunii viitoare.

Back To Top
Search