browsereSuntem (sper) cu puțin înainte de lansarea Internet Explorer 9 Release Candidate, și mă gândesc că un mic tur de orizont pe piața browserelor e cât se poate de binevenit.

Am tot amânat un review Firefox 4 beta, din cauza numeroaselor bug-uri cu care cei de la Mozilla se confruntă, bug-uri care împing de câteva luni bune lansarea versiunii finale spre o dată necunoscută. Cu toate acestea am aflat că Mozilla și-a schimbat road-map-ul pentru livrarea browserului. Cea mai mare noutate este că versiunile 4, 5, 6 dar și 7 vor fi lansate în 2011. Principalul obiectiv al dezvoltatorilor Firefox este să nu treacă mai mult de 50 de milisecunde între orice comanda dată browserului și reacția acestuia prin executarea ei.

Firefox 5 va îngloba add-on-urile Account Manager și F1 Simple Sharing ca native, iar Firefox 5 va avea suport și pentru 64 de biți în Windows 7.

Firefox 6 se va concentra pe optimizare JavaScript, Web applications framework,  și suport pentru OS X 10.7. Pentru aplicațiile Web, unele caracteristici CSS3 și HTML5 vor fi adăugate motorului de randare Gecko.

Pentru Firefox 7 încă nu sunt prea multe date, dar o caracteristică importantă este Electrolysis, care separă tot ce ține de randarea Web în procese separate.

Google Chrome a ajuns la versiunea stabilă 9 și această versiune este disponibilă utilizatorilor Windows, Mac OS X și Linux. Elementele de noutate sunt: WebGL (accelerare grafică 3D fără software suplimentar), Chrome Instant (căutare și afișare instantă a paginilor pe măsură ce utilizatorul tastează) și magazinul de aplicații Web Chrome (deschis deocamdată doar pentru utilizatorii din Statele Unite). Sunt incluse și o serie de patch-uri care rezolvă problemele de securitate ale versiunii anterioare (8). Pe canalul Dev, avem la dispoziție spre testare build-uri noi din seria Chrome 10. Curând este posibil să avem un prim beta Chrome 10, dar nu avem o dată încă.

Opera este la versiunea majoră 11.01, lansată în 27 ianuarie. Este un browser stabil, pe care ne putem baza. Update-ul .01 a adus remedii pentru probleme de securitate și stabilitate.

Internet Explorer 9 este în beta din septembrie 2010. Versiunea Release Candidate este așteptată cu mare interes, fiind așteptate îmbunătățiri semnificative la capitolele standarde, performanță, dar și unele modificări (relativ minore) la interfața programului. 23 de milioane de descărcări este o cifră bună pentru o versiune beta, și un record pentru Microsoft. Microsoft spune că au fost descărcate 23 de milioane de copii IE9 beta, din 15 septembrie încoace, ceea ce înseamnă că IE9 e folosit de 0,46% dintre utilizatorii din întreaga lume, și se mai laudă că peste 900 de site-uri au Jump-list-uri IE9 pentru pinned sites în Windows 7. Versiunea finală a IE9 e de așteptat în aprilie, la conferința MIX 2011.

Ar fi interesant de văzut acum ce a adus luna ianuarie pe piața browserelor. Net Applications este un sfetnic bun pentru o privire documentată. De acolo aflăm că Internet Explorer pe ansamblu pierde cotă de piață constant de luni bune, ajungând în prezent la 56% față de 57,1 în decembrie. În cadrul familiei de browsere Internet Explorer, însă, sunt și ceva vești (interesante, aș zice), care arată că IE8 câștigă teren tot mai repede și o face cu o rată de creștere mai mare față de Chrome, de exemplu. IE8 are acum 34,17% din piață, cu 33 la sută mai mult decât luna anterioară și cu 25 la sută mai mult față de acum un an.

Creșterea IE8 din ianuarie a fost cea mai mare la browsere, fiind cu peste 150% față de Google Chrome. Apropo de asta, Chrome a trecut de pragul psihologic de 10% și încet dar sigur ”mușcă” tot ce poate din piață.

Internet Explorer 9 are 0,5 la sută cotă de piață, ca și Firefox 4 beta, iar IE6 11,43%. Situația pe versiuni se vede din grafiul următor:

Ce browser folosești și de ce ?
Ce aștepți de la Internet Explorer 9 Release Candidate ?
Back To Top
Search