Build-Moscone-by-Mashable11

În acest articol găsiți un set de resurse privind Build, conferința anuală Microsoft pentru developeri, ediția 2014.

Preambul

În condițiile în care Microsoft deține instrumentele software proprii și infrastructura de servicii atât de eficiente pentru control complet, flexibilitate, scalabilitate și redundanță în zona enterprise, nu văd de ce nu ar găsi resursele pentru a face un lucru atât de simplu ca experiența software (Windows sau nu) foarte flexibilă și eficientă pentru utilizatorul final.
Satya Nadella are dreptate, nu form factors din prezent dictează ceea ce vom avea în viitorul apropiat, dar aș completa că fără o experiență de utilizator foarte plăcută și productivă, orice hardware, cât de modern, poate ajunge să se umple de praf în loc să se vândă ca pâinea caldă.
Mi-aș dori să cred că pentru Windows 9 și pentru toată gama de tehnologii, produse și servicii care alcătuiesc ecosistemul propriu, Microsoft va ține cont de data aceasta cu adevărat de feedback-ul din partea programatorilor, de cel din zona business dar și de cel al utilizatorilor și entuziaștilor, și că va face asta înainte de a se apuca de dezvoltarea viitoarei versiuni a sistemului de operare Windows. Poate de aceea nu vom avea la Build 2014 biți alpha Windows 9.
Mai mult decât atât, mă aștept ca de acum încolo să vedem o deschidere mai mare spre utilizatori. Nu la polul opus atitudinii din perioada Sinofsky, ci undeva într-o zonă realistă, echilibrată, în pas cu trendurile spre mobile și cloud, dar ținând cont de cerințele concrete pentru productivitate ale fiecărui utilizator.

Unde se desfășoară conferința de anul acesta ?

Ca și în 2013, evenimentul are loc la Moscone Convention Center din San Francisco. Practic lucrurile au început de ieri, întâi aprilie, cu înregistrarea participanților. Cu toate acestea, 2 aprilie este ziua unu, 3 aprilie ziua a doua iar conferința se încheie pe 4 aprilie, la ora ora locală 15 (PDT).

Ce teme este posibil să lipsească anul acesta la Build ?

La conferința de presă din 27 martie, Satya Nadella a spus că la Build vom afla foarte multe lucruri despre strategiile de viitor ale Microsoft, despre inovațiile din zona cloud și mobile, dar și despre viitorul Windows. Tot atunci, Microsoft a lansat Office pentru iPad, fără a spune însă nimic despre versiunea Office touch first pentru Windows. Este posibil (spre dezamăgirea multor fani Microsoft) ca Office pentru touch să nu fie prezentat acum, nici măcar în fază incipientă. Dar rămâne de văzut.
O altă absență remarcabilă de pe panoplia hardware Microsoft este aceea a Surface mini. Acest form factor lipsește încă din familia Surface și – cum nu au existat informații, nici neoficiale măcar – este foarte posibil să mai dureze până vom vedea ceva concret. Cu toate acestea, să nu uităm că Windows 8.1 Update 1 a micșorat cerințele hardware pentru device-urile cu Windows, ocupă mai puțin spațiu pe disc și este mai eficient energetic, ceea ce alimentează bursa zvonurilor despre Surface mini.

Care sunt principalele puncte de interes ale conferinței ?

Anul acesta sunt cel puțin 2 momente de interes la Build din punctul de vedere al utilizatorilor de tehnologii Microsoft.
Ca de obicei, primul este keynote-ul de la deschidere, care aduce a doua apariție publică majoră pentru Satya Nadella în noul său rol de CEO Microsoft.
Kenynote-ul este de așteptat să conțină foarte multe informații despre Windows Phone 8.1, Windows 8.1 Update 1 și … despre Windows 9. Personal sunt puțin sceptic cu privire la nivelul de detalii interesante pentru consumer la acest moment din discuțiile despre Windows 9 din keynote și înclin să cred că vor fi mai mult lucruri generale , care țin de viziunea viitoare Microsoft legată de viitorul Windows, cu multe lucruri despre cloud, foarte multe chiar. Asta pentru că Windows în sine nu mai este principalul produs Microsoft, ci doar o platformă terminală pe care rulează software-ul ce conduce spre serviciile Microsoft.
Al doilea este momentul Nokia din prima zi a conferinței, unde cel mai probabil vom afla câte ceva despre noi device-uri Lumia, Lumia 630 (cu Windows Phone 8.1) și Lumia 930 (momentan cu Windows Phone 8). din câte știu, ambele device-uri vor fi oferite cadou developerilor prezenți la conferință.
Windows Phone 8.1 este practic unul dintre punctele-cheie ale conferinței Build de anul acesta. Sunt foarte multe caracteristici noi despre care se va vorbi la Build și foarte multe sesiuni despre developmentul pentru Windows Phone 8.1.
Pe lângă Windows Phone, Azure și XBox au destul de multe sesiuni consacrate, dar am remarcat și un panel discussion despre dezvoltarea pentru Windows desktop, ba chiar și sesiuni pentru Desktop app devs, printre altele.
Este greu să vă recomand ceva anume, ar fi mult mai util să vă faceți timp pentru a vedea lista de sesiuni și a alege voi înșivă ce vă interesează.

Unde pot vedea lista sesiunilor Build 2014 ?

Există foarte multe sesiuni (peste 150) în cele trei zile, programul complet fiind disponibil pe site-ul oficial sau într-o aplicație neoficială din Windows Phone Store, care are și o versiune Windows 8 (link-uri mai jos).
Pe această pagină puteți vizualiza sesiunile, iar dacă vă creați un ID pe Channel 9, ulterior este posibil să aveți acces la înregistrările sesiunilor alese, pe care le-ați adăugat în planul vostru de eveniment.

Unde pot vedea sesiunile Build 2014 online ?

Keynote-urile și unele sesiuni ar putea fi difuzate live pe Channel 9. Nu se știe exact ce se va transmite live, dar site-ul oficial Build spune că fiecare sesiune va fi disponibilă la 24-48 de ore de la încheierea acesteia. La momentul în care scriam acest articol link-ul spre lista de înregistrări nu era live pe site-ul Build.
Voi încerca să ofer un embed pentru stream-urile Channel 9 pe site, momentan este în pregătire.
Pe de altă parte, această pagină dedicată evenimentelor Build de pe Channel 9 este un alt bookmark util, pentru că de acolo veți putea accesa în viitor sesiunile Build 2014 care vă interesează, ca și înregistrările de la edițiile anterioare.

Există o aplicație oficială BUILD ?

Din păcate, Microsoft nu a postat o aplicație, dar Bluefragments ApS au creat una pentru Windows Phone și au postat-o în Windows Phone Store:
wp_ss_20140402_0003wp_ss_20140402_0004wp_ss_20140402_0005wp_ss_20140402_0006wp_ss_20140402_0007
Aceeași companie a realizat și o versiunea pentru Windows 8.1 a aplicației – descărcați-o de aici.

Alte resurse

Featured image via Mashable.com

Back To Top
Search