14136-Hero

La Build 2016, Microsoft a anunțat câteva noutăți foarte atractive pentru Windows 10, iar unele dintre ele pot fi testate acum de insiderii PC din Fast Ring în build-ul 14316, lansat astăzi.

Sunt atât de multe caracteristici noi încât nici nu știu de unde să încep !

Ubuntu bash în Windows

Nu este Ubuntu cu totul pe Windows, ci shell-ul bash (Bourne again shell), care conține comenzi utile pentru administratorii de sisteme și pentru dezvoltatori.
Pentru a activa Ubuntu Bash în acest build, activați Developer Mode din Settings –> Update & security –> For developers. Aici vă uitați după Windows Features și alegeți Turn Windows Features on or off și activați Windows Subsystem for Linux (Beta). Pentru a finaliza instalarea Bash, deschideți o fereastră Command Prompt și tastați bash.
bash

Caracteristici Cortana Cross-Device (sincronizare între dispozitive)

Microsoft spune că de la acest build încolo va livra în paralel caracteristici funcționale noi pentru toate dispozitivele pe care funcționează Cortana. Toate aceste caracteristici se concentrează pe sincronizarea notificărilor și datelor în așa fel încât utilizatorul să aibă o experiență consistentă la trecerea de pe un dispozitiv pe altul.

Notificările privind nivelul redus al bateriei

Notificările privind nivelul redus al bateriei pe un dispozitiv mobil (inclusiv Android și IOS) apar acum pe PC-urile conectate la același cont Microsoft pe care funcționează Cortana.

Posibilitatea de a face soneria telefonului să sune de pe PC

Pentru cei care uită unde și-au lăsat telefonul în casă sau în curte, o veste bună: acum puteți cere Cortana să vă ajute să-l găsiți, folosind caracteristica de detectare a telefonului, find my phone. În acest caz Cortana folosește geo-locația și poate activa soneria telefonului.

Pentru testarea pe Android, insiderii care au asemenea telefoane trebuie să instaleze Cortana versiunea 1.5 sau mai nouă.

Partajarea hărților între dispozitive

În prezent, la trecerea de pe un dispozitiv pe altul, locațiile și segmentele de hartă folosite nu sunt sincronizate. Utilizatorul trebuie să o ia de la capăt când trece de pe PC pe telefonul mobil, de exemplu.
Din acest build Insider Preview lucrurile se schimbă. Utilizatorii pot accesa și sincroniza detaliile de navigare pe toate dispozitivele conectate la același cont Microsoft pe care se folosește Cortana.
Cereți  Cortana directions to … și specificați locația (place) pe PC și indicațiile de navigare vor fi disponibile imediat și pe telefon.

Configurarea Cortana se face mai ușor pe dispozitive

Utilizatorii care sunt pe piețele în care Cortana este disponibilă și ați activat Cortana prin procedurile cunoscute anterior, de acum limba pentru vorbirea artificială se descarcă automat, dacă este necesar, iar Cortana se activează automat.

Noutăți și în Microsoft Edge

Extensiile pot fi testate în continuare în Microsoft Edge, și Microsoft a lansat unele noi: butonul Pin it (pentru fixarea paginilor pe Start) și OneNote Clipper (captură în OneNote).
Extensiile experimentale oferite anterior (Reddit Enhancement Suite, Mouse Gestures și Microsoft Translator) au primit upgrade-uri, iar instalarea noilor versiuni nu păstrează setările anterioare.
Extensii Edge - OneNote Clipper Install
Pentru a instala extensia descărcată (1), lansați executabilul ca mai sus (2), fie din dialogul de la baza ferestrei Edge, fie din lista de descărcări. Instalatorul despachetează automat extensia într-un folder din Downloads, de unde o vom putea încărca în navigatorul Edge, folosind butonul Load extension (1) de mai jos, selectând folderul (2) și apăsând Select Folder (3):
Extensii Edge - OneNote Clipper Install 2
Extensia este instalată și dacă vom apăsa pe rotița zimțată din dreptul ei, în lista de extensii, vom avea acces la setările acesteia: activare (1), afișare buton în bara Edge (2). Dacă am activat opțiunea (2), butonul extensiei apare în bara Edge (3).
Extensii Edge - OneNote Clipper Install 3

Noua aplicațieUWP Skype este prezentă în versiune de test

Cei interesați de viitorul Skype pot testa versiunea UWP inclusă în acest build, anunțată acum două săptămâni pe blogul Skype. Aplicația Skype UWP Preview app include foarte multe caracteristici funcționale de bază din Skype pentru desktop iar altele noi vor fi implementate constant în săptămânile următoare.  Momentan aplicație este disponibilă doar pentru PC, dar versiunea Skype UWP pentru Mobile sosește și ea într-un build viitor.
Skype Error
Personal m-am lovit de aceeași eroare 0xA1080001 în toate versiunile moderne ale Skype, eroare care face imposibilă testarea. Din câte am aflat, pare a fi mai degrabă o problemă în partea Microsoft, pe contul Microsoft, și am dat feedback prin Twitter:

Îmbunătățiri în Centrul de Acțiuni (Action Center)

Microsoft oferă acum utilizatorilor posibilitatea de a selecta notificările aplicațiilor importante pentru afișarea în Action Center. Acum puteți configura notificările pentru fiecare aplicație din Settings –> System –> Notifications & actions. Apăsați pe aplicația dorită pentru a-i configura notificările.
W10IP-14316 - Notification settings - detail
Sunt 3 niveluri de prioritate pentru notificările din Action Center: Normal, High, sau Priority (Normală. Ridicată sau Prioritară). Suplimentar, puteți alege numărul de notificări disponibile
pentru fiecare aplicație (1,3,5,10,20). Valoarea implicită este de 3 per aplicație. Dacă există mai mult de trei notificări pentru o aplicație, faceți click sau apăsați pe expando-ul de lângă notificări pentru a le afișa pe toate. Aceste opțiuni de configurare detaliată au fost implementate la cererea insiderilor.

Emoji noi

Echipa de designeri a venit cu emoji cool în acest build Windows, actualizând întreg setul existent pentru a-l alinia cu Microsoft Design Language cu un stil vizual distinct și standard Unicode.
EMOJI-HIGHLIGHTS-v2_Page_02-2-1024x913 MICROSOFT-EMOJI-V3

 
 
 
 
 
 

Temă închisă la culoare (opțional)

Microsoft a implementat în acest build tema închisă la culoare ca opțiune de personalizare:
W10IP-14316 - Dark theme option - detail
Mai sunt și alte lucruri interesante în acest build, cum ar fi

Noile setări pentru Windows Update

Ore active

Putem selecta un interval orar în care folosim activ PC-ul, pentru a împiedica repornirea automată a acestuia în acel interval. Ce este mai interesant de știut e de ce a ales Microsoft maxim 10 ore. Eu unul am ture de 12 ore pe PC, în care nu vreau să fiu întrerupt de vreun restart, sper să existe măcar notificări și ca PC-ul să nu repornească automat.
Active Hours - 10 hours

Ore personalizate pentru repornire după actualizarea automată

Opțiunea este dezactivată (greyed out), probabil că va fi activată doar în build-urile publice:
Custom Restart Time for updates

Mai sunt și alte lucruri de descoperit

Voi reveni astăzi cu o galerie de capturi de ecran din noul build. Până atunci vă aștept la comentarii cu ce ați găsit voi interesant, cu ce vă place și cu ce nu vă place la acest build.
După părerea mea, build-ul 14316 al Windows 10 Insider Preview este atât de cool, încât voi trece pe el cu toate PC-urile mele.

Back To Top
Search