Ieri a fost o zi încărcată pentru entuziaștii Windows. După ce a lansat Windows 10 Mobile pentru telefoanele mai vechi, Microsoft a anunțat disponibilitatea – prin programul Windows Insider în Fast Ring – a unui build nou, 14291 atât pe PC cât și pe mobil.

Pe PC, noul build aduce mai multe caracteristici și îmbunătățiri foarte cerute de Insideri, cea mai așteptată noutate fiind …

Suportul pentru extensii în Microsoft Edge

Momentan sunt disponibile doar pe PC.

Pentru a testa o extensie, faceți click pe “More” (…) în partea dreaptă sus a ferestrei Microsoft Edge și apăsați pe “Extensions” pentru a deschide panoul pentru extensii. Apoi apăsați “Get extensions”. Acum puteți încerca Mouse Gestures, Microsoft Translator și Reddit Engagement Suite, iar altele vin curând.

Revin cu un articol separat despre extensii în acest weekend.

Ce alte caracteristici noi mai sunt disponibile odată cu acest build ?

Fixarea de taburi în Microsoft Edge: navigatorul permite acum fixarea de taburi, ceea ce permite redeschiderea rapidă a site-urilor și a aplicațiilor fixate la fiecare pronire a Micrsooft Edge.
Pin Tab
Pentru a fixa un tab, faceți click dreapta pe acesta în bara de tab-uri și selectați “Pin tab”. Pentru a renunța la fixarea unui tab, faceți din nou click dreapta pe acesta și apăsați pe “Unpin tab”.
Unpin Tab
Tab-urile fixate apar întotdeauna la începutul rândului de tab-uri și afișează doar iconița site-ului fixat. Ele nu au un buton de închidere, ceea ce previne închiderea lor accidentală.

Alte îmbunătățiri Microsoft Edge:

PASTE AND GO !

Sunt foarte mulțumit de introducerea acestei caracteristici, pentru care am dat feedback direct echipeide dezvoltatori Microsoft Edge pe grupurile de discuție Yammer pentru MVPs !
Acum utilizatorii pot copia orice link în memoria clipboard a sistemului, după care pot face click dreapta pe bara de adrese din Edge pentru a selecta “Paste and go” din meniul contextual. Microsoft Edge lipește adresa în bară și navighează spre site-ul respectiv.
Edge Paste And Go

PASTE AND SEARCH !

Sunt foarte mulțumit și de introducerea acestei caracteristici, pentru care am dat de asemenea feedback direct echipeide dezvoltatori Microsoft Edge pe grupurile de discuție Yammer pentru MVPs !
Edge Paste And Search
Dacă utilizatorii copiază doar text în memoria sistemului, un click dreapta pe bara de adrese va avea opțiunea „Paste and search”. Edge va lipi textul și va lansa o căutare după termenii introduși folosind motorul de căutare implicit.
Tab-urile Edge sunt mai ușor de închis pe mobil: îmbunătățirea se vede mai ales pe device-urile cu ecrane mai mari. A fost mărit butonul X de închidere de pe fila cu lista de tab-uri.
Îmbunătățiri multiple în aplicația Maps: Aplicația merită testată și folosită, pentru că i s-au adus multe îmbunătățiri. Interfața este mai discretă, scalabilă și consistentă, sunt modificări și în arhitectura de cod a aplicației și caracteristici noi !
New Maps crop

 • Acces cu o singură apăsare la căutare și la rute de oriunde, chiar și pe telefon, unde ajută mult la folosirea telefonului cu o sungură mână.
 • Puteți vedea simultan mai multe căutări și rute, pe aceeași hartă, așezate în straturi suprapuse și se pot folosi tab-urile sau harta pentru a comuta între ele.
 • Rutele, rezultatele căutărilor și locația se pot minimiza în favoarea afișării unei porțiuni mai mare de hartă.
 • Puteți vedea etichetele pentru rezultatele căutării direct pe hartă, nu mai e nevoie de numere și de identificarea locațiilor pe liste numerice.
 • Cortana vă va ghida vocal pe rutele alese (dacă este activată).
 • S-au îmbunătățit algoritmii pentru căutările de servicii în împrejurimi, rezultatele ar trebui să fie mai bune (mai apropiate de punctul de pornire).
 • Se poate căuta orașul dorit în lista de orașe pentru care există vizualizare 3D, nu mai e nevoie să defilați prin lista destul de lungă.
 • Acum vă puteți accesa locațiile favorite offline și le puteți adăuga notițe.
 • Vizualizarea GPS (pentru conducere) a fost îmbunătățită pentru o mai bună imagine a peisajului de pe traseu.

Pentru mai multe detalii despre îmbunătățirile din aplicația Maps pentru Windows 10citiți acest articol de pe blogul echipei Maps (engleză).
Aplicația Alarmă & Ceas: Un picker mai bun pentru selectarea orei și îmbunătățiri ale designului ecranelor în care se setează alarmele.
Alarms

Feedback Hub – nou introdus cu acest build, 14291 !

Așa cum a anunțat săptămâna trecută, Microsoft a introdus Feedback Hub, o aplicație în care a reunit Insider Hub și Windows Feedback. Feedback Hub este disponibil acum și pe PC și pe mobil.
Pe lângă caracteristicile portate din ambele aplicații avem și câteva elemente noi.
Astfel, la deschiderea Feedback Hub pentru prima oară veți vedea o casetă de căutare în partea de sus de unde puteți căuta rapid feedback-ul existent pentru a-l susține cu votul propriu.
De asemenea veți vedea și Announcements and Quests într-un singur fir acum, numit “What’s new”. Când trimiteți feedback, Microsoft a introdus o rubrică suplimentară în care puteți oferi mai multe detalii despre feedback-ul transmis.
Cel mai util feedback pentru Microsoft include un titlu scurt care sintetizează subiectul și o descriere ceva mai detaliată folosind noua rubrică.
Totodată, Microsoft va răspunde cu comentarii, de asemenea, în Feedback Hub ! 
Decizia Microsoft vine și ca reacție la feedback-ul transmis Microsoft (direct lui Gabe Aul) față în față de MVP-ii prezenți la MVP Summit în Redmond, în noiembrie 2015 !
Feedback Hub
Pentru a face sugestii sau pentru a critica Feedback Hub accesați Apps and Games > Feedback Hub și trimiteți mesajul dv.
Momentan sunt și câteva probleme cunoscute, legate de Feedback Hub:

 • A fost scoasă opțiunea de a face capturi de ecran direct din aplicație pentru a permite utilizatorilor să încarce capturile proprii prin butonul upload screenshots. Pont: folosiți VOL + POWER UP pe mobil pentru a face o captură de ecran, iar pe PC folosiți combinația de taste Windows + Print screen.
 • Feedback Hub „crapă” dacă trimiteți feedback după ce ați lansat aplicația prin tastele hardware de mai sus.
 • Dacă ați avut aplicația Windows Feedback fixată anterior pe ecranul Start, veți vedea că ea rămâne ca dală inactivă și va trebui să o scoateți manual, pentru a o înlocui cu aceea a Feedback Hub.
Back To Top
Search