Pentru a oferi utilizatorilor mai mult control asupra informațiilor, Microsoft a modificat modul în care Internet Explorer 11 gestionează informațiile din formularele de autentificare, oferind (în anumite condiții) salvarea parolelor pe toate site-urile.

Unde se aplică aceste schimbări ?

Schimbările aduse funcției de auto-completare privesc modul de lucru al acesteia atunci când este accesată o pagină cu formulare de autentificare. Internet Explorer 11 va cere acum utilizatorului salvarea parolei pentru un anumit site chiar dacă formularul specifică autocomplete=off (auto-completare oprită), potrivit unui anunț făcut de Microsoft săptămâna aceasta. Modificările vizează Windows 8, Windows 8.1 și Windows Phone 8.1.

Utilizatorul are controlul, dar care era problema ?

Modificările vor să elimine confuzia utilizatorului Internet Explorer 11, care nu înțelege criteriile automate care stabilesc de ce parolele sunt salvate doar pe anumite site-uri. Microsoft spune că utilizatorii trebuie să poată salva parolele pe orice site, de pe orice dispozitiv.
În Windows 8, utilizatorii pot gestiona parolele salvate pentru site-uri cu ajutorul Gestionarului de Credențiale (Credential Manager), care este disponibil în Panoul de Control (Control Panel) pe desktop. Utilizatorii Windows 8.1 pot accesa aceeași funcție prin Internet Options, din panoul de control Metro.
Bineînțeles, în Internet Explorer 11 există și posibilitatea de a se bloca această funcționalitate de auto-completare a numelui și parolei. Dacă a ales această opțiune, utilizatorul nu va mai fi întrebat dacă dorește salvarea parolelor.
Referindu-se la nerespectarea autocomplete=off în IE11, Amy Adams, senior program manager Internet Explorer, a spus că și alte navigatoare, cum ar fi Safari, Opera sau Chrome salvează parolele în aceleași condiții.

În general aceasta este o direcție spre care se îndreaptă browserele pentru că utilizatorii vor să controleze salvarea și stocarea parolelor pentru toate site-urile.

Formulare pre-completate

O altă schimbare în IE11 din Windows 8.1 și Windows Phone 8.1 este aceea că rubricile din formulare vor fi pre-completate automat cu datele de autentificare. Aceasta evită scenariile greoaie în care utilizatorii erau nevoiți să facă click în fiecare rubrică pentru ca ea să fie competată. Microsoft spune că această abordare punea probleme pe dispozitivele cu ecran tactil.
Cu toate acestea, Microsoft introduce și unele restricții pentru dezvoltatorii Web privind pre-completarea din IE 11:

  • Site-ul trebuie să fie SSL (securizat, să fie pe https://www.domeniu.com)
  • Certificatul de securitate trebuie să fie valid, iar pagina nu poate avea conținut mixt (SSL și non-SSL).
  • Formularul de autentificare nu trebuie să fie într-un frame.
  • Fila din IE nu trebuie să fie deschisă ca inPrivate.
  • Utilizatorul trebuie să aibă doar un set de credențiale stocate pentru un site (dacă sunt mai multe seturi pentru același site, formularele nu vor fi pre-completate, pentru că nu se poate anticipa care utilizator folosește navigatorul)

Martinez mai spune că anumite restricții urmăresc să evite capturarea datelor de autentificare de către site-uri fraudulos construite special pentru acest scop.

Rememorarea datelor de autentificare

Microsoft mai arată că Internet Explorer 11 pe Windows 8.1 și pe Windows Phone 8.1 va ”ține minte” credențialele salvate de utilizatorul unei aplicații pe tot domeniul Internet al acelei apliacații. Aceasta are ca scop creșterea vitezei la autentificare pe aplicații și dispozitive.
Totodată, datele de autentificare din IE 11 pot fi transferate. Dacă ele sunt stocate pentru un dispozitiv Windows 8.1 ele pot fi sincronizate pe alte dispozitive cu Windows 8.1, sau chiar pe dispozitive cu Windows Phone 8.1.

Back To Top
Search