Windows 10 Consumer Preview pare să fie următoarea versiune Windows 10, așteptată la începutul anului viitor, iar bursa zvonurilor (verificate și neverificate) este din nou darnică pentru cei interesați.

Așa cum probabil știți, Windows 10 Build 9879 este ultimul build Windows 10 pe care Microsoft l-a oferit publicului anul acesta, în cadrul programului Windows Insider.
Principala justificare din spatele Windows Technical Preview a fost dorința (de altfel confirmată) a companiei Microsoft de a prezenta zonei Enterprise principalele direcții spre care compania intenționează să meargă cu dezvoltarea Windows 10. În build-urile 9841, 9860 și 9870 am văzut o serie de caracteristici noi, cum ar fi noul meniu Start, aplicațiile Windows Store care rulează acum în ferestre redimensionabile și alte modificări menite să crească productivitatea utilizatorilor. Am vorbit nu demult despre modificările de securitate introduse de Windows 10, care sunt și ele foarte importante pentru Enterprise și voi mai reveni asupra acestui subiect.
Potrivit WinBeta.org, următorul build, așteptat la finele lui ianuarie 2015 sau la începutul lunii februarie va fi Consumer Preview, care ar putea aduce o nouă versiune a ecranului Start, total necunoscută până acum, o versiune funcțională a modului Continuum și – posibil – Cortana pe desktop, pe lângă alte caracteristici.
În ce privește interfața, se pare că în prezent Microsoft ar lua în calcul pentru Windows 10, pe lângă iconițele noi, și elemente transparente pentru ferestre, foarte apreciate și cerute de mulți utilizatori, dar nu există nici un fel de confirmare în acest sens până acum.
Centru notificari Windows 10
Centrul de notificări (Action Center) va fi mai bine integrat cu sistemul de operare și va oferi notificări potrivit setărilor utilizatorului, iar în următorul build, acesta ar putea fi optimizat pentru interacțiuni tactile.
Un alt zvon este cel legat de posibila funcționare a dalelor dinamice (live tiles) și pe desktop, într-un mod similar gadget-urilor din Windows Vista, iar această funcționalitate ar putea fi prezentată mai bine la conferința Build, în aprilie 2015.
La momentul finalizării platformei Windows 10 și odată cu lansarea ei publică mai este de așteptat și următoarea versiune Internet Explorer, 12, cu o nouă interfață și cu compatibilitate sporită pentru plugin-uri. Tot atunci vom ști dacă Internet Explorer va fi sau nu unificat într-o singură versiune. Este bine știut că în prezent Windows RT 8.1 și Windows 8.1 au două versiuni Internet Explorer: versiunea touch și cea desktop, lucru care creează confuzie în rândurile utilizatorilor.
Tot la momentul lansării Windows 10 vom avea și prima versiune tactilă Office pentru Windows, lucru deja confirmat de Microsoft la începutul acestei luni.
Pe frontul Windows Phone, Microsoft va pregăti și lansa o nouă versiune a sistemului de operare, despre care a anunțat deja că va rula pe toate terminalele Lumia. Noul sistem de operare va îngloba parțial elemente din Windows RT, dar va avea la bază platforma universal-scalabilă Windows 10.
Cam acestea sunt zvonurile și veștile din ultima perioadă în ceea ce privește Windows 10 și Windows Phone 10. Este foarte posibil ca anumite caracteristici și funcționalități pe care le-am enunțat mai sus să ajungă sau nu în versiunea ”finală”, după cum este la fel de posibil să apară altele, complet noi.
Cât de bună va fi următoarea versiune Windows depinde foarte mult și de feedback-ul vostru. Nu ezitați să folosiți aplicația inclusă de Microsoft în sistemul de operare și forumurile special create pentru aceasta.
Vă reamintesc că în calitate de MVP pot oferi feedback-ul din această comunitate direct echipei de produs Windows de la Microsoft. De aceea este important să participați pe site cu cât mai multe comentarii.
Cum vi se pare Windows 10 până acum ? Ce ați vrea să schimbați sau să vedeți în build-urile viitoare ?

Back To Top
Search