Colaj-211

Lock Screen (ecranul de întâmpinare) este un element de noutate pentru Windows pe PC-uri și a fost introdus de Microsoft în Windows 8. Personalizarea cu elemente dinamice a devenit însă posibilă abia odată cu Windows 8.1.

Astfel, acum avem posibilitatea de a activa camera de pe device direct din Lock Screen cu un swipe de sus în jos sau de a activa un slideshow cu imagini din foldere locale sau de pe SkyDrive.
Setările pentru Lock Screen se găsesc în PC Settings, sub secțiunea PC & Devices, Lock Screen.
Lock-Screen-Settings-1.png
Aici găsim opțiuni pentru setarea unui fundal static pentru Lock Screen, la fel ca în Windows 8 sau pentru setarea unui fundal dinamic, care poate utiliza imagini din foldere locale sau de pe SkyDrive.
Același ecran mai conține lista editabilă cu cele 7 aplicații ModernUI care pot rula în fundal pe PC, un buton care ne permite selectarea aplicației care va prezenta informații detaliate pe Lock Screen cât și un buton care ne permite selectarea aplicației implicite pentru funcția de alarmă.  Desigur, observăm și comutatorul pentru activarea/dezactivarea pornirii camerei de pe Lock Screen, fără a mai fi necesară deblocarea sistemului.
Lock-Screen-Settings-2.png
Dacă vom activa slide show-ul pe Lock Screen, vom avea la dispoziție o serie de opțiuni suplimentare, ca în screenshot-ul de mai jos.
Screenshot-21.png
Suntem avertizați că descărcarea fișierelor grafice de pe SkyDrive poate dura și suntem sfătuiți să configurăm folderul sau folderele selectat(e) ca disponibile offline.
Iată semnificația opțiunilor pentru slideshow:
Include Camera Roll folders from this PC and SkyDrive – includeți folderele cu fotografiile realizate cu camera de pe PC și de pe alte device-uri Windows sincronizate prin același cont Microsoft, via SkyDrive
Only use the pictures that will fit best on my screen – utilizare selectivă, automată, doar a imaginilor care vor arăta bine pe display-ul device-ului. Aici Windows 8.1 își arată inteligența, pentru că nu va realiza doar un slideshow al imaginilor din folderul ales, ci va prezenta și colaje, unele arătând spectaculos. Am fotografiat câteva (nu am putut face screenshot pe lock screen-ul Surface RT), pe care le prezint mai jos:
WP_20131005_036.jpg WP_20131005_23_20_22_Pro.jpg WP_20131005_23_10_53_Pro.jpg WP_20131005_041.jpg
Play a slide show when using battery power – redare slideshow când PC-ul este pe baterie
When my PC is inactive, show the lock screen instead of turning off the screen – dacă PC-ul este inacitv, afișează Lock Screen în loc să stingă ecranul
Turn off screen after slide show has played for –  opțiunea de a stinge ecranul după ce slide show-ul a rulat un interval anume de timp sau de a menține slide show-ul permanent.
Am insistat mai mult pe partea de slideshow pentru că mi se pare cea mai spectaculoasă și interesantă vizavi de lock screen.
Pe lock screen mai avem miniaturile aplicațiilor selectate să prezinte notificări. Astfel, aplicațiile care au conținut dinamic (de exemplu mesaje e-mail sau articole noi) vor avea și un contor afișat lângă simbolul afișat pe lock screen. Totodată, putem alege, cum am menționat mai sus, o aplicație care afișează un status detaliat. În imaginile de mai sus ați observat că sunt detaliate informațiile meteo, dar se pot selecta și altele, după caz.
Utilizatorul s-ar putea aștepta ca atingerea aplicațiilor cu notificări contorizate să deschidă direct aplicațiile în cauză. Din păcate, în Windows 8.1 această caracteristică nu este inclusă, dar ar fi binevenită în versiunile următoare.

Back To Top
Search