Screenshot-2221

Ciitorii fideli își amintesc despre articolul prin care am prezentat Ecranul Start din Windows 8: VIDEO – Caracteristici Windows 8 – noul Ecran Start. Am scris despre Ecranul Start și în alt articol, unde prezentam pe ansamblu elementele de noutate din Windows 8.1.
Comparativ cu Windows 8, în Windows 8.1 Microsoft oferă o experiență îmbunătățită în Ecranul Start. Principalul atu este gama mai largă de opțiuni de personalizare. Opțiunile de personalizare au fost mulțumitoare și în Windows 8, dar acum ele sunt acum semnificativ îmbunătățite. Utilizatorii pot alege dintre mai multe fundaluri și mai multe nuanțe de culori pentru controale, așa numitele accent colors. Mai avem și acele Start screen tattoos cu animații.

Tattoos, fundaluri, culori pentru accents

Elementele de personalizare pentru Ecranul Start sunt accesibile direct de pe acest ecran, prin accesarea charm-ului Settings și selectarea opțiunii Personalize.
Personalizare Start Screen 8.1
Aceasta funcționează asemănător cu ceea ce aveam în Windows 8, dar avem mult mai multe opțiuni la dispoziție, În partea de sus a ecranului de setări avem mai multe modele de fundaluri (tatoos) pentru Ecranul Start, 20 la număr, dintre care 12 statice, 6 animate, o culoare fără modele, care este culoarea de fundal și care se poate personaliza din zona color-picker dedicată în partea de jos a panoului cu setări și wallpaperul de pe desktop. Paletele de culori pentru background-uri și accents. Sunt posibile foarte multe combinații între tatoo-urile statice sau dinamice, și culorile folosite, ceea ce creează o experiență pe gustul fiecărui utilizator.
Iată câteva exemple:

Tatoo Culori - 1 Tatoo Culori - 3
Pont: Dacă veți comuta frecvent între desktop și ecranul Start, puteți alege wallpaperul pentru desktop ca fundal pentru Ecranul Start. Aceasta va face tranziția mai puțin supărătoare pentru cei care nu s-au adaptat la utilizarea Ecranului Start.
Tatoo Culori - 2

Tiles (dale)

Într-un articol separat vom poate vedea cum se poate utiliza ceva mai eficient spațiul pentru afișarea tiles. Această opțiune este disponibilă doar pe anumite device-uri care au anumiți parametri de rezoluție și anumite dimensiuni ale ecranului. Legat de tiles mai avem și alte opțiuni, despre care voi aminti mai jos:
Dimensiuni Tiles. Tile-urile pentru aplicațiile Windows 8 mai noi pot avea 4 dimensiuni – Large, Wide, Medium și Small. După multe teste (care și-au meritat însă timpul alocat) am găsit dimensiunile potrivite pentru tile-urile aplicațiilor pe care le folosesc, și am acordat mai mult timp testelor pe tableta Surface, unde spațiul pe ecran este redus comparativ cu cel de monitoarele de 23” de pe desktop sau cu cel de pe laptop. Pentru anumite aplicații, live tiles funcționează așa cum trebuie, ceea ce face experiența Start Screen utilă și plăcută. Dau aici ca exemplu Photos, Mail, Calendar, Weather și Bing News. Pentru aplicațiile desktop care trebuie să fie fixate la Ecranul Start am ajuns la concluzia că Small sau Medium sunt dimensiunile potrivite, pentru că oricum tile-urile lor nu sunt live, nu prezintă informații actualizate dinamic.
Tile Resize
Poziționare și grupuri. Opțiunile de grupare și poziționare a tile-urilor din Windows 8 sunt prezente și în Windows 8.1. Și aici tile-urile pot fi poziționate și grupate, iar grupurile pot fi denumite așa cum dorim sau pot rămâne fără nume. Modalitățile de poziționare și de grupare s-au schimbat. Acum este necesar să intrăm într-un mod de personalizare diferit. Aceasta se poate face fie cu combinația de taste Windows + Y, fie prin click dreapta pe un spațiu gol din Ecranul Start, fie cu un swipe de jos în sus de la marginea inferioară a ecranului, toate urmate de apăsarea butonului Customize de pe bara din partea de jos a ecranului. În acest fel tile-urile se pot muta, grupa și grupurile pot fi denumite.

Grupare

Adăugare sau eliminare tiles. Ca și în Windows 8, putem adăuga/elimina după cum dorim tiles de pe Ecranul Start. Acum se pot adăuga simultan mai multe elemente pe Ecranul Start, inclusiv aplicații desktop care au shortcut-uri în App view. Este util să rețineți cum se procedează, pentru că Windows 8.1 nu mai adaugă tiles direct pe Ecranul Start la instalarea aplicațiilor sau a programelor desktop, ci le pune shortcut-urile în App view. Astfel veți ști imediat unde sunt aplicațiile instalate și le veți putea promova la Start Screen dacă este necesar.
Pentru a elimina un tile, îl selectăm prin apăsare și tragere scurtă în jos sau cu click dreapta și apoi alegem Unpin from Start de pe bara de jos. Operația este validă și pentru mai multe tiles selectate simultan.
Pin
Pentru a adăuga unul sau mai multe tile-uri pornind de la elemente din vizualizarea Apps, le selectăm și alegem Pin to Start din bara de jos.
Unpin
Afișare/ascundere admin tools. Power userii vor dori să aibă la îndemână intrumentele de administrare. Ele se pot adăuga acum la App View dacă mergem la Settings, Tiles pornind de la Start screen.
Administrative Tools
Activare/dezactivare actualizări dinamice pentru tiles. Deși Live Tiles sunt un element atractiv la Windows 8.1, anumite persoane vor dori să dezactiveze aceste actualizări. Pentru aceasta trebuie să selectăm tile-urile cu informații dinamice și să apăsăm pe Turn Live Tile Off în bara din partea de jos a paginii.
Live tile Off
Pentru live tiles dezactivate anterior, actualizările dinamice pot fi reactivate selectând acele tiles și apăsând Turn Live Tile on tot pe bara de jos.
Live tile On

”Eliminarea” Ecranului Start folosind direct App view

Utilizatorii care nu agreează noul Ecran Start îl pot înlocui cu App view, care este de fapt o listă cu toate programele (așa cum era All Programs în meniul Start din Windows XP, Vista, 7). Dacă ne rezumăm la înlocuirea Ecranului Start cu App view, aceast lucru se poate face din zona Desktop, cu un click dreapta pe taskbar ->Properties. În dialogul Taskbar and Navigation Properties mergem în tabul Navigation: și bifăm căsuța din fața opțiunii „Show the Apps view automatically when I go to Start.”
App view in loc de Start Screen

Selectarea opțiunilor de sincronizare pentru Start Screen între PC-uri

Cei care folosesc un cont Microsoft pot alege ca Windows 8.1 să sincronizeze automat o gamă largă de setări, dintre care câteva se referă la Ecranul Start. Dacă doriți o experiență de utilizator consistentă pe PC-urile asociate contului dv. Microsoft, configurați aceste setări din PC Settings ->SkyDrive -> Sync Settings.

Sync

Aceste setări sunt :
Sync your settings on this PC. Această opțiune trebuie să fie activată pentru ca orice fel de sincronizare să aibă loc spre și/sau dinspre PC-ul curent.
Start screen. Dacă opțiunea este activată, (ea fiind inactivă în mod implicit) tile-urile de pe Start Screen și așezarea acestora sunt sincronizate între PC-urile asociate contului Microsoft curent, Dacă sunteți atenți, pe Ecranul Start o să apară și tiles pentru aplicații care nu sunt instalate pe acest PC dar sunt pe celelalte. Ele au o săgeată în colțul dreapta-jos. Dacă apăsăm pe un asemenea tile, aplicația va fi instalată automat.
Appearance. Opțiune activă implicit. Sincronizează tatoo-ul/fundalul Ecranului Start, culoarea de fundal, și culoarea pentru accents, dar și alte setări care nu au legătură cu Ecranul Start între PC-urile legate la același cont Microsoft. Dacă doriți să personalizați diferit aspectul fiecărui PC, dezactivați această opțiune.

Back To Top
Search