Microsoft lucrează în continuare la Windows 8 și unul dintre cele mai interesante elemente dezvăluite de echipa lui Steven Sinofsky se referă la prelungirea duratei de utilizare a bateriei dispozitivului pe care va rula următoarea versiune a sistemului de operare, fie că este vorba despre un PC, o tabletă, un laptop sau un smartphone.

[stextbox id=’info’]

Gigantul software vrea să se asigure că laptopurile și alte dispozitive mobile pe care va fi instalat Windows 8 nu vor devora viața bateriei din prima și în același timp se va urmări ca PC-urile desktop și serverele să nu mai risipească energia cum o fac în prezent.

[/stextbox]

Schimbări foarte mici dar bine făcute în Windows pot aduce un impact pozitiv asupra mediului prin natura dimensiunilor ecosistemului bazat pe Windows.

Pat Stemen, program manager al echipei de dezvoltatori ai kernelului Windows

Obiectivele Microsoft privind gestionarea energiei în Windows 8 au fost detaliate pe blogul oficial Building Windows 8:

Să lăsăm hardware-ul să strălucească

Am construit Windows 8 în așa fel încât eficiența energetică a platformei hardware răzbate, indiferent dacă sistemul este pe hardware gen SoC (System on A Chip) pe o tabletă sau pe un PC de gaming SLI. Am proiectat interfețele de gestionare a energiei într-un mod unitar, consistent, pentru toate platformele. Aceasta permite partenerilor noștri producători de hardware și dezvoltatorilor software să se concentreze asupra inovațiilor unice și experiențelor pe care le proiectează, în loc să se mai preocupe de diferențele în gestionarea energiei de la o platformă hardware la alta.

Continuăm să oferim durată excelentă pentru lucrul pe baterie

Windows 7 a adus deja economii semnificative de energie și a crescut randamentul energetic, în special pentru lucrul pe baterie. Mai multe au fost publicate chiar în perioada dezvoltării Windows 7 în acest articol de blog. În Windows 8 vrem să menținem nivelul de eficiență pe PC-uri.

Să activăm modelul de gestionare a energiei similar cu smartphone

Unul dintre cele mai cool lucruri pentru un dispozitiv System On Chip (SoC) este capacitatea acestuia de a trece rapid în modul economic idle, cu un consum neglijabil de energie. Vrem să adaptăm, să aducem  acel ultra-low idle power mode pe PC-urile ”Windows 8 capable”, inclusiv cu abilitatea de instant power-on (revenire instant la regimul de funcționare din idle power).

task_manager

 

[stextbox id=’info’]

Windows 8 include 3 inovații cheie în ce privește modul de utilizarea a energiei în aplicații :

Modelul de aplicație Metro, idle activity și un framework nou pentru gestionarea energiei pe dispozitive.

[/stextbox]
Modelul de aplicație Metro

A fost proiectat de la început pentru a fi eficient energetic. Acest model face ca aplicațiile să ruleze efectiv doar când se lucrează cu ele  și apoi să fie suspendate, și astfel să reducă energia consumată. Desigur, sarcinile în background sunt suportate acolo unde această funcționalitate este necesară.

Idle activity

în Windows 8 Microsoft a îmbunătățit această componentă  cu ceea ce a denumit igiena idle. Multe platforme PC oferă o stare idle pentru CPU și chipset care permite platformei hardware să oprească generatorul de tact sau chiar să oprească efectiv alimentarea pentru porțiunile nefolosite ale circuitelor.  Acest lucru este important pentru economisirea bateriei. Microsoft a îmbunătățit durata idle comparativ cu Windows 7.

 

idle_comparizon

 

Astfel, cu ecranul aprins, dacă durata maximă idle în Windows era de 15,6 milisecunde, peste 35% dintre duratele idle din Windows 8 sunt mai mari de 100 ms. Pentru ecran stins, duratele idle în Windows 8 ajung la ordinul zecimilor de secundă.

Durata este esențială, circuitele având nevoie de energie pentru a bascula din idle în regim de lucru.

Framework nou pentru gestinarea energiei

Acest framework va permite dispozitivelor să notifice sistemul de operare că au funcționalități de gestionare a energiei prinm intermediul unui nou driver numit Power Engine Plug-in sau, pe scurt PEP. Acest lucru permite economisirea de energie suplimentară prin buna integrare energetică a hardware-ului cu Windows 8.

Back To Top
Search