[box type=notes] Ce este un Service Pack ?

Un service pack (pe scurt SP) este o colecție de actualizări ale versiunilor programelor și fișierelor, care aduce funcționalități îmbunătățite, extinse și uneori complet noi, (de exemplu, Windows XP Service Pack 2 a adus, printre altele, următoarele:  popup blocker în Internet Explorer 6, îmbunătățiri la Wireless și suport BlueTooth). [/box]

Este o bună practică să ne asigurăm că avem cel mai nou Service Pack plus actualizările la zi. Astfel putem fi siguri că sistemul de operare și software-ul sunt la zi și funcționează în siguranță, cu performanță maximă.

Multe companii software (inclusiv Microsoft) lansează un Service Pack atunci când numărul de actualizări individuale atinge o anumită valoare, stabilită de producătorul software după criterii proprii.

Instalarea unui Service Pack este mai ușoară decât instalarea individuală  a actualizărilor, mai ales în mediul de afaceri, unde trebuie actualizate simultan foarte multe PC-uri.

Pentru utilizatorul obișnuit, instalarea unui Service Pack poate da ceva bătăi de cap, mai ales pe un sistem mai puțin performant sau slab întreținut. Pachetul are dimensiuni mari, de zeci sau sute de MB, și de aceea rulează foarte greu și dă erori pe PC-uri virusate sau nedefragmentate, care se mișcă greu, fiind sufocate de fișiere temporare inutile și de programe care utilizaează RAM-ul inutil. De aceea, instalarea unui Service Pack trebuie pregătită din timp, fiind de regulă un procedeu de durată, care cere cel puțin un restart, pe durata instalării PC-ul nefiind utilizabil.

Dacă vrei să afli rapid versiunea de Windows și Service Pack-ul instalat, apasă tasta Windows împreună cu R, iar în dialogul Run care apare imediat scrie winver și dă Enter. În dialogul afișat ai detaliile despre sistemul de operare instalat și dacă are sau nu Service Pack instalat. Dacă are, vei afla și ce versiune a Service Pack-ului este instalat:

Winver
În Windows 7 tastează winver în meniul Start și dă Enter

 

Windows 7 Ultimate - versiune
Aici pot vedea ca am Windows 7 Ultimate, și că nu are Service Pack

 

Acest exemplu ne arată un Windows Vista cu Service Pack 1

 

Aici vedem versiunea Windows XP instalată

Acum, dacă știm care este versiunea Service Pack-ului instalat, putem accesa ”Centrul pentru Pachete Service Pack”, o pagină oficială Microsoft, care conține informații despre ultima versiune Service Pack disponibilă pentru sistemele de operare, precum și link-uri de descărcare pentru toate pachetele Service Pack disponibile. Dă click pe imaginea de mai jos pentru a vizita această pagină.

Microsoft Service Pack Center
Microsoft Service Pack Center
Back To Top
Search