Am mai spus-o de nenumărate ori și susțin cu tărie în continuare că Microsoft ar trebui să țină cont mai mult de feedback-ul de la consumeri și de la entuziaști. Singura diferență de-a lungul timpului la acest capitol în ceea ce mă privește, este faptul că înțeleg tot mai bine că totuși, compania procedează destul de bine așa cum procedează acum, adică impune niște direcții de dezvoltare bazându-se pe telemetrie (informațiile privind modul cum Windows este utilizat în realitate) și apoi revizuiește la rece feedback-ul, fără a se lăsa impresionați nici măcar de feedback-ul virulent decât dacă este cazul.

Win8-teblet-Sinofsky
Acesta este stilul Sinofsky și chiar am avut prilejul să testez acest stil provocându-l pe Steven Sinofsky cu un comentariu ”vocal” la articolul de pe B8 despre înlocuirea meniului Start cu interfața Metro Start.
call-for-hope
Acesta a răspuns doar parțial,
call-for-hope-steven
iar ceea ce s-a întâmplat acolo cu acest comentariu personal, dar în mare măsură și cu foarte multe alte comentarii m-a lăsat să înțeleg cel puțin pentru un timp că stilul acesta de lucru cu mai puțin feedback încorporat inițial era calea pe care Microsoft vrea să meargă.
Ce era mai rău până acum vizavi de feedback era impresia, cel puțin aparentă, că el va fi ignorat, sacrificat, tocmai pe baza experienței cu Vista. Adică aproape deloc acceptat în faza de incubare a viitorului sistem de operare, iar după această fază admis de fațadă cu rare excepții de tip concesie.
Astăzi însă văd o abordare oarecum nouă, pentru că blogul Windows 8 găzduiește un articol în deschiderea căruia se arată că după digerarea foarte calmă a feedback-ului primit (și o eventuală comparare a acestuia cu telemetria și studiile de laborator), o parte semnificativă a acestuia, dar numai una semnificativă cu adevărat va fi înglobată în produsul final. Este vorba despre unele modificări aduse sistemului de gestionare a fișierelor, Windows Explorer. Voi aborda aceste modificări într-un articol separat.
Ce este cu adevărat interesant aici este ceea ce se spune în deschiderea articolului menționat mai sus:

Am citit comentariile, dezbaterile pe forumuri și grupuri de discuții precum și review-urile scrise despre Windows 8 și am urmărit feedback-ul cu atenție…
Ascultăm acest feedback ținând cont de proveniența sa și proiectând cele cerute la scara audienței finale pe care o țintim din punctul de vedere al caracteristicilor, cât și pentru a încerca să mulțumim cumva și feedback-ul intens, vocal, conflictual vizavi de ce facem. Toate punctele de vedere sunt valide și acolo unde se poate purta o discuție, ea are loc. Desigur, luăm întotdeauna în calcul fezabilitatea înglobării modificărilor, respectând ceea ce ne-am impus ca standarde de compatibilitate, securitate, performanță și așa mai departe.

Schimbarea de atitudine este importantă, dar filosofia rămâne sănătoasă : vom îngloba feedback în produs dar numai dacă este ceva cu adevărat important pentru foarte multă lume. Iar aceasta se face doar după ce Microsoft planifică riguros versiunile Windows și stabilește setul cu adevărat fezabil de caracteristici tehnice pe care îl va îngloba în sistemul de operare. Aceasta pentru a nu se mai repeta catastrofa din cazul Windows Vista, unde s-au anunțat mult prea multe caracteristici care ulterior fie au fost inserate parțial fie inserate prost fie eliminate din produsul final.
Faptul că înainte de beta Microsoft vine cu această abordare va fi receptat pozitiv, deși este o metodă elegantă de a da la o parte foarte mult feedback care nu va ajunge de fapt în produs. Mai avem doar o lună până la acest Milestone numit Beta dar o analiză atentă arată că prea multe de schimbat nu mai sunt de fapt la acest produs și că nu degeaba se aude că el este denumit ”Consumer Preview” și nu doar un banal beta aruncat entuziaștilor și influențatorilor de opinie pentru testare.
Recent anumite surse CNET au confirmat că Windows 8 este acum stabil pe ARM și că va ajunge în februarie la dezvoltatori, iar ieri, 30 ianuarie, am mai aflat că aplicațiile Windows Phone curente vor rula pe următoarea versiune majoră: Windows Phone 8. Fie că este vorba de un layer de emulare fie prin virtualizare, este o veste importantă. Este posibil să auzim mai multe despre Windows Phone 8 (codename Apollo) după conferința Mobile World, dar acolo cel mai sigur Microsoft va vorbi despre următorul update minor pentru Windows Phone, Tango. Abia după aceea vom vedea care va fi de fapt direcția pe care Microsoft o va urma cu privire la Windows 8 și Windows Phone 8.

Back To Top
Search