Black-featured11

Așa cum am scris aici, update-ul Lumia Black este acum disponibil în România pentru smartphone-urile Nokia Lumia și vine cu o serie de caracteristici și funcționalități noi.

Prima, și poate cea mai mediatizată schimbare de până acum, este App Folder. Deși multă lume a crezut că funcționează doar cu upate-ul Lumia Black, au existat utilizatori care au raportat că au instalat aplicația pe terminale cu update-ul Lumia Amber.

01-AppFolder

Așa cum ați observat, aplicația permite gruparea comenzilor de lansare, economisind astfel spațiul de pe ecranul Start al telefonului. Tile-urile folder pot avea dimensiuni mari (1), medii (2) sau mici (3). Voi reveni cu un tutorial privind utilizarea AppFolder. De notat că unele aplicații gen SkyDrive, OneNote sau Office NU pot fi adăugate în foldere. Lăsați un comentariu dacă la voi a funcționat.

Îmbunătățiri Glance Screen.  Glance Screen este ecranul de gardă care poate fi activat pe terminalele Nokia Lumia atunci când telefonul nu este folosit. În versiunea inițială, introdusă de update-ul Amber, acest ecran afișează ora, ziua cu alb, noaptea cu roșu.

Glance settings

Odată cu Lumia Black, acest ecran are 3 culori adiționale configurabile pentru modul de noapte (verde și albastru, pe lângă roșul inițial), și permite afișarea de notificări de la aplicații. 03-RAW support - 1020

Aplicațiile folosite pentru notificări sunt cele de la lock screen.

Camera

Nokia Camera –  combină Nokia Pro Camera și Smart Camera, pentru a simplifica experiența de captare de fotografii și pentru a vă asigura că faceți cea mai bună fotografie posibil la momentul oportun. Aplicația a fost disponibilă pentru toate terminalele Lumia PureView încă de anul trecut, dar acum vine pe toată gama de device-uri Lumia.

Alte îmbunătățiri pentru camera foto – acum și Nokia camera se poate lansa chiar dacă ecranul este blocat cu cod pin. Înainte de Black, lansarea era posibilă doar pentru aplicația Camera inclusă în sistemul de operare Windows Phone 8.

Cei mai noi algoritmi pentru imaging – Update-ul Black îmbunătățește calitatea imaginii, mai ales pe Lumia 1020, prin reducerea zgomotului (oversampling). Update-ul aduce algoritmi noi pentru procesarea JPEG și pentru balansul de alb.

Suport RAW pentru Lumia 1020, interesant pentru cei pasionați de fotografie. Pentru utilizare, mergeți la Settings în Nokia Camera și selectați „JPEG (5 MP) + DNG (34 MP)” sub Capture Mode. DNG înseamnă „Digital NeGative”. De notat că RAW support era disponibil din start pe Lumia 1520.

Refocus – disponibil doar pentru terminalele Lumia cu minim 1 GB RAM. Mai greu de descris în cuvinte, iată ce face:

Refocus1 Refocus2

Nokia Beamer – disponibilă doar pentru termnalele cu minim 1 GB RAM, permite partajarea conținutului de pe ecranul telefonului pe ecrane externe. A fost eliminată restricționarea la fotografii, acum se pot proiecta documente, prezentări, orice fel de content afișabil pe telefon către orice fel de ecran HTML5 enabled, doar prin simpla scanare a unui cod QR de pe ecranul-țintă.

beamer_800

Bluetooth LE – aka Bluetooth Low Energy – este acum activat pe toate device-urile Lumia pentru gadgeturi compatibile. Aici sunt incluse monitoare pentru puls, iar în viitor ceasurile smart și alte device-uri de acest gen. LE aduce scăderi considerabile ale consumului de energie. Totodată, update-ul Black aduce suport Bluetooth 4.0 pentru toate device-urile Lumia.

Nokia Story Teller – lansată la finele anului trecut pe Lumia 1520 și pe Lumia 2520, acum aplicația vine și pe alte terminale Lumia (925 sigur).

StoryTeller

Aplicația rearanjează imaginile utilizatorului după data și locul capturării și aduce integrarea hărților interactive.

Concluzii, constatări –  Bazat pe experiența personală de pe Lumia 925, pot spune că pe ansamblu telefonul pare să se miște ceva mai bine, fluid (însă în cazul meu nu la fel de fluid ca înainte de GDR3). În rest, rămâne să testez fotografierea cu prima ocazie, la o deplasare în natură. Autonomia pare de asemenea mai bună, deși nu substanțial. Care este experiența voastră cu acest update ? Vă aștept cu interes la comentarii.

Celor interesați de GDR3 (Windows Phone Update 3) le recomand acest articol.

Back To Top
Search