Ce-aduce-nou-Windows-10

În cazul în care până acum ați locuit într-o peșteră și prin urmare nu sunteți la curent cu tot ce aduce nou Windows 10, voi trece în revistă pentru dumneavoastră principalele diferențe dintre acesta și versiunile precedente ale sistemului de operare dezvoltat de Microsoft.

Meniul Start

Am ales să încep rezumatul principalelor noutăți ale Windows 10 cu meniul Start deoarece acesta este primul spre care ne direcționăm atenția și mausul la prima pornire a computerului personal.
meniul start windows 10
În Windows 8, trebuie să recunoaștem, lipsa acestuia a devenit un fel de măr al discordiei între utilizatorii predispuși la a-și schimba modul de a interacționa cu PC-ul și cei care se încăpățânau să-l prefere pe cel clasic.
În Windows 10 binele a învins, dar Microsoft a avut inspirația de a împăca ambele taberele într-un mod cu totul inedit, contopind într-un singur element ceea ce în Windows 7 cunoșteam sub numele de Meniu Start, iar în Windows 8 și 8.1 de Ecran Start (Metro/Modern UI).
Moștenind trăsături de la ambele, meniul Start al Windows 10 facilitează accesarea rapidă a celor mai importante și comune componente ale sistemului de operare, iar în același timp devine gazdă primitoare și încăpătoare pentru tile-urile introduse de Microsoft începând cu Windows 8.

Panoul notificărilor

În ceea ce mă privește, trebuie să vă mărturisesc faptul că reprezintă pentru mine una dintre cele mai așteptate caracteristici în Windows. Am sperat la un sistem de clasificare și „jurnalizare” a notificărilor încă din momentul în care se anunțase Windows Vista.
action center
Microsoft a înțeles importanța unei astfel de caracteristici destul de târziu, dar mă bucur ca a făcut-o și că, în sfârșit, nu mai pierdem notificări importante sau care ne pot simplifica activitatea la computer. Ai primit un email nou și n-ai fost pe fază pentru a vedea balonașul care te avertiza de prezența acestuia? Nicio problemă! Începând de acum notificarea rămâne înregistrată în noul Centru de Acțiuni așteptând revizuirea ta.

Desktop-urile virtuale

După cum consemna și Tudor Galoș, Senior Consumer Marketing Manager la Microsoft România în podcast-ul de duminica trecută, felul în care folosim computerul a cunoscut modificări majore în ultimii ani. Majoritatea dintre noi nu mai lucrăm doar la birou și socializăm doar de acasă, și nu o facem indiferent dacă purtăm insigna de angajator sau cea de angajat.
desktop-uri virtuale
Windows 10 ne permite, prin implementarea desktop-urilor virtuale, separarea activității profesionale de cea care vizează viața noastră personală prin doar două click-uri.

Companion mobil

Asemenea computerului personal, telefoanele inteligente și tabletele fac parte din viața noastră de zi cu zi, dar avem aceleași fotografii, ascultăm aceeași muzică și lucrăm cu aceleași documente pe toate și primim mesajele pe același cont de email. Prin urmare e important ca toate dispozitivele noastre să comunice între ele și să formeze un ansamblu familiar, indiferent dacă au ieșit sau nu prin porțile aceleiași fabrici.
companion mobil
Companionul mobil care aterizează pentru prima dată în Windows, vine cu scopul de a facilita tranziția zilnică de la un dispozitiv la altul fără niciun fel de efort. Simpla conectare a tabletei sau a smartphone-ului la PC, la aceeași rețea sau același cont, va asigura sincronizarea mutuală.

Configurare intuitivă

Dacă în versiunile anterioare ale Windows era esențială parcurgerea unor tutoriale inclusiv pentru efectuarea unor modificări minore ale comportamentului sistemului de operare, începând cu Windows 10, Microsoft simplifică lucrurile eliminând aproape în totalitate necesitatea accesării celui cunoscut până nu de mult sub numele de Control Panel, introducând Setări.
setari windows
E drept, nu vorbim de o caracteristică nouă până-n măduva oaselor, am avut de-a face cu așa ceva și în Windows 8 și 8.1, ci de una, după cum a descris-o și Cosmin în articolul pe care i l-a dedicat, mult mai completă și intuitivă.

Aplicațiile universale (Windows Apps)

Dacă în Windows 8 și Windows 8.1 aplicațiile Metro/Modern te obligau să le folosești în modul tactil indiferent dacă le rulai pe o tabletă sau un PC conectat la un monitor de 60 de inchi, împiedicând scalarea lor, în Windows 10, pe desktop, se vor comporta ca orice alt program «convențional», adică vor putea fi rulate în ferestre individuale.
aplicatii universale
Deoarece pot fi rulate pe orice dispozitiv, se face referire la ele sub denumirea Aplicații universale. Dacă doriți să cunoașteți mai multe informații despre acestea vă recomand să aruncați o privire peste articolul în care sunt descrise mai amplu.

Performanță sporită cu pretenții menținute

Chiar dacă vorbim de o nouă versiune a Windows dotată cu foarte multe caracteristici noi, cerințele de sistem pentru putea rula Windows 10 au rămas neschimbate față de cele pretinse pentru Windows 8. În ciuda acestui fapt, performanța sistemului a fost îmbunătățită și compatibilitatea cu programe mai vechi îmbunătățită.
consum resurse windows 10
Din testele efectuate până acum fiecărei versiuni Technical Preview pusă la dispoziția noastră de către Microsoft, n-am observat o tendință a creșterii consumului de resurse, ci din contră, tendința este de diminuare a acestuia.

Care dintre caracteristicile de mai sus vi se pare cea mai interesantă ?

Aici se încheie trecerea în revistă a celor mai importante caracteristici noi Windows 10 care consider că merită și trebuie neapărat cunoscute de toți utilizatorii actuali ai Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1. Dacă am uitat ceva important sau dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră vă aștept la comentarii.

Back To Top
Search