Windows-10---ce-e-nou-pentru-utilizatori

După cum probabil ați aflat, Microsoft vine să ne surprindă din nou, încă din start, de la numele produsului, Windows 10.

„Logica” numelui contează însă cel mai puțin acum. Produsul în sine, chiar și în faza sa incipientă este ceea ce ne interesează de acum încolo. Și sunt deja, încă din această fază, unde Microsoft s-a concentrat pe zona Enterprise, destule elemente de noutate care prezintă interes pentru toți utilizatorii.

Care este mesajul Microsoft cu privire la Windows 10 pentru utilizatori ?

Microsoft a vrut să transmită utilizatorilor Windows 7 că acesta este un upgrade pe care îl vor dori pentru că vor regăsi în Windows 10 elementele familiare, care îi ajută să fie productivi, printre multe alte caracteristici noi, moderne.
În același timp, Microsoft are un mesaj și pentru utilizatorii Windows 8.x : tot ce v-a plăcut este inclus în continuare, dar vor fi modificări firești, care, ca în orice evoluție normală, vor îmbunătăți sistemul de operare.

Pe ce dispozitive va rula și ce versiuni vom avea ?

Terry Myerson a afirmat că aceasta nu este o versiune incrementală, ci o versiune majoră Windows complet nouă care va rula pe toate formatele (form factors) de dispozitive, de la 4 la 88 de inch. Adică pe dispozitive Internet Of Things (IOT), telefoane, tablete, hibrizi, laptopuri, desktop-uri, Xbox, servere și ajungând până la cloud, pe Azure.
Este vorba de fapt de o singură platformă, dar nu de aceeași experiență pentru utilizatori. O singură echipă, condusă de Joe Belfiore, lucrează la interfețele Windows 10 pentru telefon, tablete și PC-uri.

Magazinele de aplicații vor fi unificate

Pentru că platforma va fi unificată, aplicațiile vor rula pe toate dispozitivele. Evident, aplicațiile se vor adapta la formatul fiecărui dispozitiv, pentru a oferi o experiență optimă, dar rezultatele utilizării vor fi aceleași.

Ce se întâmplă cu interfața sistemului de operare ?

Aceasta este întrebarea imediat următoare și una firească. De vreme ce același sistem de operare va rula pe toate tipurile de dispozitive, interfața se va adapta la formatul fiecăruia. La fel și aplicațiile.
Elementele familiare reapar și sunt îmbunătățite:
Meniul Start revine, se poate redimensiona și are două moduri – touch și desktop.
Meniul-Start
Aplicațiile Modern UI rulează pe desktop în ferestre:
Aplicații Windows Store in ferestre pe desktop
Îmbunătățiri pentru funcția snap. Acum se pot afișa până la 4 aplicații simultan pe ecran:
Snapping în Windows 10
Multitasking îmbunătățit. În Windows 8.x, funcția de comutare între sarcinile active trata desktop-ul ca pe o aplicație, cu totul, iar programele care rulau pe desktop nu apăreau în listă decât pe desktop. Acum, acest lucru a fost modificat pentru ca toate programele și aplicațiile să fie prezente în listă și să poată fi folosite și pe desktop, una lângă cealaltă. În plus noul buton din Task view din bara de sarcini (taskbar) permite comutarea rapidă între aplicații.
Multitasking imbunatatit in Windows 10
Desktop-uri virtuale – Se pot crea cu ușurință desktop-uri virtuale, iar comutarea este și ea foarte ușoară:
Desktop-uri virtuale in Windows 10
Vizualizarea Home în File Explorer – Căutarea și identificarea fișierelor sau folderelor recent/fecvent folosite este îmbunătățită.
home

Ce urmează ?

După cum știți, în acest moment avem de-a face cu software incomplet. Aceasta este o versiune incompletă, un punct de pornire pentru teste și pentru feedback-ul pe care Microsoft îl așteaptă pentru Windows 10.
Imaginea următare arată etapele spre produsul ”final”, care nu va fi de fapt un produs final în înțelesul de până acum, ci va fi un stadiu de maturitate care va fi suficient pentru ca produsul să fie implementat pe scară largă în zona business și pentru a fi pus în vânzare.
Etape Windows 10
Vizavi de prețuri, Microsoft a evitat să discute acest subiect, despre care – cel mai proabil – va oferi informații înainte de lansare, anul viitor.
Îi invit pe toți cei interesați de amănunte tehnice să citească și următorul articol:
[insert_posts query_type=”posts” posts=”176540″ display_style=”list-small” use_word_length=”true”] UPDATE
Înscrieți-vă ca Insider aici pentru a descărca Windows 10 Technical Preview !

Back To Top
Search