Simon-May-Ignite

Din câte am putut urmări (încă mai vizionez sesiunile on demand disponibile) Ignite 2015 s-a axat foarte mult pe Azure și pe Office 365, pe versiunile on premise viitoare ale produselor din gama server, pe gestionarea device-urilor și pe compatibilitatea cross-platform. Dar au fost chiar multe sesiuni în care s-a vorbit și despre platforma Windows în sine, asupra cărora voi insista aici.

Ca de obicei, aici, la wfl.ro, privim lucrurile din perspectiva utilizatorului Windows. De cele mai multe ori a celui de acasă, uneori însă și din aceea a utilizatorului din Enterprise.

Unul dintre lucrurile de interes pentru noi poate fi modul în care Microsoft încearcă să convingă utilizatorii Windows 7 să treacă la Windows 10. Windows 7 este la jumătatea ciclului de suport (care ține până în 2020), iar compania vrea să se asigure că scenariul Windows XP nu se va repeta, pentru a evita incidente pe o platformă care va deveni tot mai nesigură și care va avea tot mai multe incompatibilități.

Evident, ca orice companie, și Microsoft urmărește anumite interese comerciale atunci când sugerează clienților trecerea la cea mai nouă versiune a produselor proprii. Interese care se traduc prin reducerea cheltuielilor de suport, prin acordarea de asistență mai mult – ideal integral – pentru versiunea la zi și prin vânzări ale noii versiuni a sistemului de operare.
Pe zona consumer, trecerea la noul mecanism de actualizare continuă contribuie mult la reducerea incidentelor de suport prin securitate și fiabilitate, asigurate încontinuu de Windows ca serviciu, nu ca produs vândut cu amănuntul. Întrebarea este cum se va lăsa convinsă zona enterprise să adopte același ritm sau măcar unul mai lent, pentru că va avea o asemenea opțiune.
Microsoft are o serie de argumente cu care va încerca să convingă. Unele dintre ele au fost oferite și în sesiunea intitulată Top Features of Windows 10, prezentată la Ignite de evanghelistul Microsoft Simon May.

Recapitulare via Ignite – ce e nou în Windows 10 ?

Experiența utilizatorului scaleză.

În Windows 10 experiența scalează, ceea ce permite sistemului de operare să funcționeze bine pe o gamă largă de device-uri, pornind de la  device-uri IoT, trecând prin telefoane, tablete, PC-uri, ajungând la HoloLens, Surface Hub sau Xbox One.
Dar Windows 10 scalează și pe același device. Pe o tabletă scalează în funcție de orientarea device-ului, dar pe Windows Phone scalează înspre un ecran mai mare prin funcția Continuum. Când spun scalează, mă refer atât la sistemul de operare în sine, cât și la aplicațiile universale Windows.

Integrarea Cortana

Cortana a crescut și s-a extins de pe Windows Phone, ajungând în sistemul de operare Windows 10 și în browserul Microsoft Edge. Astfel, Cortana nu mai apare ca o simplă replică la Siri sau la Google Now, fiind un asistent digital personal pe toate device-urile. Cortana răspunde comenzilor verbale, sau celor tastate, după caz, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor de moment. Folosește tot mai mult limbajul natural și învață în cloud despre utilizator, despre obiceiurile și nevoile acestuia.

Device Guard 

Este o caracteristică de securitate destinată în special zonei enterprise, prin intermediul căreia aplicațiile care nu au fost aprobate sau care nu au semnături digitale nu vor fi executate pe un PC, ceea ce va reduce semnificativ infecțiile cu malware.

Aplicațiile care nu respectă politicile de sistem sunt oprite din timp pe Windows 10
Aplicațiile care nu respectă politicile de sistem sunt oprite din timp pe Windows 10
Astfel se oferă protecție împotriva exploit-urilor zero-day și va preveni problemele curente gen CryptoLocker, BlackPOS și altele. Pentru mai multe detalii despre securitate în Windows 10 vă recomand această sesiune Ignite disponibilă pe Channel 9:
A New Era of Threat Resistance for the Windows 10 Platform

Autentificări Azure Active Directory

În Windows 8.x, trebuia să ne autentificăm cu un cont Microsoft pentru a putea folosi multe caracteristici esențiale din sistemul de operare, cum ar fi sincronizarea setărilor de exemplu, sau fișierele din OneDrive. Odată cu Windows 10, Microsoft extinde tipurile de conturi la conturile de domeniu Azure Active Directory. Azure Active Directory suportă și autentificarea multi-factor, dar și Passport, o nouă funcționalitate Windows 10 care va ajuta la limitarea numărului de autentificări prin introducerea de credențiale, utilizatorul rămânând însă la adăpost din punctul de vedere al securității.

Instalări pe scară largă (deployment)

Începând cu Windows 10, Microsoft introduce suport pentru upgrade-uri pe device la versiuni diferite (de exemplu de la Windows 10 simplu la Windows 10 Enterprise) efectuabile de către departamentele IT imediat ce utilizatorul se autentifică folosind credențialele companiei pe acel device.

Furt sau pierderi de echipamente 

Sistemul de operare Windows 10 aduce acum și pe PC funcționalitatea de ștergere de la distanță completă sau selectivă pe care o cunoaștem deja de pe device-urile mobile. Aceasta contribuie semnificativ la protejarea datelor împotriva accesărilor neavizate, dacă device-urile sunt furate sau pierdute, dar ușurează mult și munca administratorilor IT din enterprise în scenariul Bring Your Own Device (BYOD), când utilizatorul care a venit cu propriul device la muncă părăsește compania. Mai mult, există acum și o caracteristică suplimentară similară cu System Restore, care permite ștergerea și resetarea device-urilor la o stare anterioară unui anumit moment. Această funcționalitate este foart utilă acolo unde un update nu funcționează corespunzător sau unde instalarea de programe cu probleme afectează sistemul.

BYOD

Microsoft simplifică și mai mult procesul de integrare a device-ului utilizatorului în regimul de utilizare din companie. Departamentele IT pot crea acum pachete de provisioning care pot fi instalate în mai multe feluri. Ca exemplu, la Ignite, s-au văzut demo-uri în care pachetele au fost trimise prin e-mail, ca atașament, dar Mobile Device Management (MDM) rămâne probabil cea mai răspândită și adoptată metodă de configurare a sistemului pentru respectarea politicilor de securitate din companii.

Protejarea informațiilor 

Windows 10 include suport pentru Azure Rights Management care vor ajuta la protejarea datelor accesate de utilizator prin rețele și pe device-uri. Protecția merge oriunde merg datele și chiar dacă un utilizator încearcă să transmită informații către exteriorul companiei, acestea nu vor putea fi accesate de pe dispozitive neautorizate.

Microsoft Edge

Noul browser de la Microsoft vine cu funcționalități familiare din IE, cum ar fi Reading View (Modul Lectură) și Reading List (Listă de Articole) sau cu elemente noi cum ar fi adnotarea paginilor web și integrarea cu Cortana. El va fi browserul implicit pentru consumatorii de acasă, în vreme ce în enterprise Internet Explorer 11 va fi versiunea disponibilă după instalarea sistemului de operare. Ce e important de menționat aici pentru enterprise referitor la IE 11 este compatibilitatea sporită cu site-urile intranet existente. Dacă tot am vorbit de Microsoft Edge, acesta devine mai sigur prin eliminarea suportului pentru VBScript, controale ActiveX și alte tehnologii deja învechite și nesigure. Mai multe despre Microsoft Edge în aceste două articole:

Pentru cei interesați, includ aici și o versiune HTML 5 a embedului sesiunii Top Features of Windows 10, susținută la Ignite 2015 de evanghelistul Microsoft Simon May.

Back To Top
Search