Windows 10 - Build 9860

Primul update pentru Windows 10 Technical Preview este disponibil acum pentru instalare. Dacă doriți să îl instalați, am publicat aici un articol despre cum puteți face aceasta. Acum vă invit să aflați ce e nou în Windows 10 build 9860.

Acesta este prima actualizare de build (platformă) și are numărul 9860. Microsoft spune că acest build se va instala automat, dar, așa cum am mai arătat, puteți declanșa chiar acum descărcarea și instalarea din PC Settings.
Aceste build-uri noi sunt parte a programului Windows Insider și vor veni cu diferite cadențe. Microsoft spune că ele vor fi întotdeauna pline cu noi elemente de descoperit, schimbări și îmbunătățiri, dar și bug-uri și probleme. Acest build a fost disponibil intern la Microsoft pentru aproximativ o săptpmână.
Câteva lucruri de interes:

 • Acest build vine prin Windows Update. Aceasta, dacă nu ați modificat setările implicite ale PC-ului și dacă nu l-ați oprit înainte de a merge la somn, se va petrece peste noapte.
 • Descărcarea poate avea între 2GB și 2.74GB în funcție de arhitectura procesorului și de limba sistemului de operare.
 • Odată ce build-ul este descărcat, PC-ul va începe instalarea acestuia și va reporni. Veți primi un mesaj de notificare iar acesta permite și amânarea restartării.
 • Acest reboot va dura mai mult ca de obicei, din cauza instalărilor de software care au loc în fundal și nu trebuie să vă faceți griji din acest motiv.
 • La prima autentificare de după instalare, vi se vor prezenta din nou acele ecrane cu instalarea aplicațiilor, contul fiind resincronizat din cloud. La final veți regăsi PC-ul așa cum a fost, dar cu un build nou, gata de explorat.
 • Tot la prima autentificare PC-ul va lucra în fundal pentru a restaura unele setări și pentru alte sarcini. Indexul de căutare va fi reconstruit și OneDrive se va sincroniza din nou. Aceasta ar trebui să se stabilizeze după câteva ore de utilizare.

Unele probleme cunoscute:

 • Unele porțiuni din interfață sunt provizorii, iar între timp Microsoft lucrează la reproiectarea lor. De exemplu, în acest build este ceva mai dificil să ne conectăm la o rețea Wi-Fi. Aceste probleme vor fi rezolvate ulterior.
 • Un alt exemplu de interfață cu probleme sunt anumite elemente din interfața Internet Explorer sau anumite elemente care pot să dispară temporar din meniul Start. Problemele nu se vor observa pe toate PC-urile și depind de driver-ul pentru display.
 • Pe unele PC-uri funcția sleep nu va pune PC-ul în repaus cum ar trebui.
 • Jocurile Microsoft Solitaire și Mahjong au probleme și este posibil să nu ruleze.
 • La utilizarea a 2 monitoare externe prin Display Link, este posibil să vă confruntați cu un ecran albastru la deblocarea PC-ului.

Ce e nou ?
Cele mai multe modificări nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar s-au făcut peste 7.000 de la build-ul 9841 până la 9860. Multe se bazează pe sesizările celor care au testat, primite pe forumurile Microsoft sau prin aplicația pentru Windows Feedback din sistemul de operare.
Data Sense vine pe PC:
Windows 10 - build 9860 - Data Sense
Battery Saver vine și el pe PC – va permite trecerea în regim economic dacă bateria scade sub un anumit procentaj.
Windows 10 - build 9860 - Battery Saver
O setare pentru cât de des se cere feedback prin aplicația Windows Feedback
Windows 10 - build 9860 - Feedback Frequency
Secțiune specială pentru Network în PC Settings: de notat că flyout-ul Networks poate fi încă  accesat via PC Settings:
Windows 10 - build 9860 - Network
Aplicația zPCSettings are aceleași secțiuni cu PC Settings, dar și două secțiuni noi, OEM și Pending or Deprecated:
zPCSettings
Secțiunea OEM este goală momentan, ea urmând probabil să cuprindă setări specifice pentru aplicații și drivere de la producătorii de echipamente.
Secțiunea Pending or Deprecated este cea mai interesantă: ea cuprinde secțiuni PC settings cunoscute din Windows 8.x, dar și secțiunile noi. Se pare că Microsoft va modifica unele interfețe PC settings cunoscute și va introduce unele noi:
zPCSettings-2
Action Center vine pe PC-urile cu Windows. Odată cu acest build, Microsoft aduce Action Center de pe Windows Phone pe PC. Acest build se cocentrează doar pe a sistematiza notificările. Acțiunile rapide și o interfață mai curată vor veni ulterior. Veți vedea notificări de la sistem și de la aplicații – de la e-mail-uri noi până la mesaje și postări Facebook, etc – toate la un loc. Pentru a accesa Action Center faceți click pe iconița din zona de notificări din partea dreaptă a taskbarului.
Action Center - Windows 10 build 9860
Mișcați aplicațiile mult mai repede de pe un monitor pe altul. Comanda de la tastatură este WIN+SHIFT+<săgeată>. Voi reveni cu un articol consacrat comenzilor rapide de la tastatură disponibile în Windows 10.
Animație la comutarea între desktop-uri. Una dintre cele mai sesizate probleme era necesitatea de a se evidenția mai puternic comutarea între desktop-uri. Astfel a fost adăugată această animație.
Cum sunt luate în calcul sesizările de la cei care testează ?
Până în prezent s-au înregistrat peste 250 de mii de reacții prin aplicația Windows Feedback, peste 25.381 postări pe forumurile Microsoft și 641 de sugestii pe Windows Suggestion Box.
Cele mai noi reacții feedback sunt testate zilnic, dar până la implementarea celor selectate mai poate lua ceva timp.
Microsoft folosește un sistem de inele concentrice pentru a detalia cum se construiesc și se distribuie build-urile. În fiecare zi sunt compilate cele mai noi modificări, iar noul build este trimis spre cei din interiorul inelului central, Canary (vedeți ilustrația de mai jos). Aceștia sunt o parte dintre membrii echipei OSG (Operating System Group), iar aceștia testează riguros și folosesc efectiv noua versiune.
Odată ce acest grup declară versiunea stabilă și utilizabilă, aceasta este trimisă spre tot grupul OSG. După inelul OSG, noul build trece spre alte zeci de mii de utilizatori din interiorul Microsoft, iar dacă este suficient de stabil, este oferit celor din programul Windows Insider.
Ring1
Build-ul de azi a fost distribuit celor din inelul Canary acum o săptămână și jumătate, iar parte a codului din acest build este posibil să fi existat încă de acum câteva săptămâni.
După instalarea acestui Build puteți opta pentru două cadențe diferite de instalare:
Opțiunea Slow, lentă, va face actualizările, evident, mai rar, comparativ cu cealaltă, Fast.  Această opțiune răspunde cerințelor celor care vor să testeze înainte de instalarea noilor build-uri.
Windows 10 - build 9860 - Preview Builds -1
În PC Settings, Update and recovery, Preview builds, veți vedea un meniu de unde puteți selecta cadența de actualizare dorită pentru build-uri. În mod implicit, toată lumea are setarea Slow, care evită astfel posibilele probleme cu actualizarea prea rapidă. Cei care folosesc setarea Fast, care va face ca orice actualizare de build să fie descărcată chiar în ziua în care este publicată de Microsoft prin Windows Update.

Back To Top
Search