Windows 10 build 9879 este al treilea build disponibil public prin programul Windows Insiders și totodată ultimul build Windows 10 lansat de Microsoft anul acesta.

Până în prezent (23 noiembrie 2014), acest build a fost disponibil doar prin Fast Ring (vedeți în acest articol ce înseamnă Fast Ring și Slow Ring), iar de săptămâna viitoare el va fi oferit și testerilor din Slow Ring, împreună cu câteva patch-uri care vin prin Windows Update, menite să rezolve anumite probleme de performanță.
Pentru că am amintit de probleme de performanță, trebuie să fac și unele precizări. Din ceea ce am constatat personal, dar și din diferite alte surse, acest build ”îngheață” frecvent, ceea ce îi afectează semnificativ performanța și stabilitatea.
De aceea le recomand celor care nu l-au instalat până acum să mai aibă puțină răbdare până săptămâna viitoare, când Microsoft va lansa patch-urile despre care aminteam mai sus. Acestea ar trebui să rezolve problemele de performanță și stabilitate, care pot fi uneori supărătoare în prezent, făcând acest build greu de utilizat în regim normal, zi de zi, mai ales pentru utilizatorii mai puțin experimentați.
Iată mai jos cele mai vizibile schimbări din Windows 10 Build 9879:
Opțiuni noi în meniul contextual (click-dreapta) al taskbar-ului pentru afișarea sau ascunderea butoanelor Search și Task View – opțiune introdusă pe baza unui feedback destul de zgomotos cu privire la impunerea ocupării de spațiu pe bara de sarcini.
Optiuni taskbar Windows 10 build 9879
Meniul din bara de sus a aplicațiilor Windows Store este marcat acum cu 3 liniuțe orizontale în loc de 3 puncte, pentru o mai bună vizibilitate, după cum spune Microsoft.
Sandwich vs dots
Folderele favorite pot fi fixate în locația Home din File Explorer – ele sunt aceleași cu folderele fixate în jumplist-ul File Explorer din Taskbar
Pin to Home Windows 10 build 9879
Îmbunătățiri aduse Internet Explorer
IE11
Opțiune Storage Sense nou apărută în PC Settings – ca și pe Windows Phone, acest utilitar ne arată ce anume ocupă spațiul pe partiția/discul de sistem și oferă opțiuni de eliberare a discului de fișierele inutile.
Storage Sense in PC Settings - Windows 10 build 9879
Caracteristica (ascunsă) Continuum – nu a fost activată pentru că nu este stabilă – permite utilizatorului selectarea experienței optime, în funcție de modul de utilizare a PC-ului (laptop sau tabletă).
Dialogurile și mesajele din aplicațiile Windows Store sunt afișate în ferestre, și nu pe tot ecranul
Animații modificate față de build-urile anterioare – pentru că din feedback-ul de la utilizatori a rezultat că animațiile din build-ul precedent distrag prea mult atenția, Microsoft a făcut unele ajustări.
Unele iconițe noi – de remarcat pe moment miniaturile noi pentru foldere, care nu arată deloc bine după părerea mea.
Iconite Foldere - Windows 10 build 9879
Indicator nou pentru baterie în Taskbar și pe ecranul de întâmpinare
Baterie Windows 10 Build 9879
Modificări importante aduse OneDrive prin eliminarea fișierelor-surogat și (re)introducerea sincronizării selective a folderelor
OneDrive - Windows 10 build 9879
 
Aceasta este una dintre cele mai importante modificări aduse de Microsoft în Windows 10 Build 9879. Mai exact de la modelul cu fișiere surogat, care înlocuiau fișierele propriu-zise cu surogate care conțineau metadatele asociate fișierelor OneDrive, s-a trecut la sincronizarea selectivă, la nivel de folder.
Microsoft spune că a recurs la metoda veche pentru a elimina confuzia utilizatorilor care nu făceau diferența dintre un fișier stocat/sincronizat local și un fișier surogat, care conținea doar descrierea documentului / fișierului respectiv.
Utilizatorii pot selecta acum care foldere sunt sincronizate, nemaiavând însă opțiunea de a preciza care foldere sau fișiere sunt doar online sau și offline, local, pe PC.
Aici părerile utilizatorilor sunt împărțite, și foarte multă lume a cerut revenirea la sistemul din Windows 8.1, cu fișiere surogat, în vreme ce Microsoft a răspuns că, pentru moment se lucrează la sincronizare și că problemele vor fi rezolvate pe parcurs, până la lansarea versiunii publice Windows 10. Mai precis, unele caracteristici ar putea să revină și să fie îmbunătățite, iar altele nu.
Gesturi cu 3 degete pe touchpad-uri de precizie
În acest build, Microsoft a introdus o serie de gesturi-comenzi pentru touchpad-urile de precizie. O listă completă a acestora veți putea găsi într-un articol separat.
Suport nativ pentru fișierele MKV și H.265 HEVC
Este ciudată și interesantă această decizie a celor de la Microsoft de a oferi suport nativ Windowws pentru aceste tipuri de fișiere, atât pe PC cât și pe Xbox. De ce zic ciudată și interesantă ? Pentru că mai toată lumea știe că majoritatea filmelor piratate circulă în aceste formate.
La final ar mai fi de menționat că există și alte modificări, nu foarte vizibile, care rezolvă însă unele dintre problemele raportate de participanții la programul Windows Insider.

Back To Top
Search