Windows Phone Update

Pe 21 ianuarie, Microsoft a oferit detalii despre Windows 10 pe telefoane, despre care nu am apucat să scriu până acum. De aceea am decis să recuperez acum terenul.

La evenimentul de luna trecută, Joe Belfiore, Microsoft Operating Systems Group Corporate Vice President a făcut mai multe anunțuri despre Windows 10 pe device-uri cu ecran mai mic de 8 inch, respectiv tablete mici și telefoane inteligente.

„Windows 10 este proiectat pentru o gamă largă de dispozitive, o gamă foarte largă, și o să adaptăm sistemul pentru o bună experiență de utilizator pe anumite formate de dispozitive” – Joe Belfiore.

Belfiore a prezentat un demo folosind un build provizoriu Windows 10 folosind un telefon Lumia 1520. Am remarcat, printre altele, că aplicațiile recent folosite apăreau deasupra listei de aplicații instalate, iar centrul de notificări seamănă foarte mult cu ceea ce vedem acum în Windows 10 build 9926. Adițional, aplicația Settings este la fel cu cea de pe desktop în același build 9926.

Comenzi vocale

Vorbind despre „interacțiuni naturale„, Belfiore a evidențiat butonul pentru dictare, care este prezent deasupra tastaturii peste tot pe unde tastatura apare pe sistem. Sistemul recunoaște numele contactelor și le completează automat și adaugă punctuație automat în propoziții.

„Oriunde pot tasta pot să și dictez”

Belfiore a mai arătat și integrarea Skype și a altor servicii de comunicare (mesagerie) cu experiența nativă pentru messaging din Windows.

Aplicații universale

Vorbind despre aplicații universale pentru Windows, Belfiore a spus:

„Construim o familie largă de aplicații universale care vor purta experiența pe telefoane, tablete mici și PC-uri”

Belfiore a prezentat câteva aplicații care funcționează atât pe mobil cât și pe PC, printre care Word, PowerPoint, Outlook și care pot avea caracteristici funcționale comune pe toate device-urile, cum ar fi tab-ul ”Recent Documents” de exemplu.
Tot pe 21 ianuarie, Microsoft a mai anunțat că toate telefoanele cu Windows Phone 8.1 vor primi upgrade gratuit la Windows 10.
Cea mai interesantă veste este, poate, aceea că un build Windows 10 pentru telefoane va fi lansat în februarie, foarte probabil după primul week-end din februarie.

Ce am mai aflat între timp ?

De la Gabe Aul, omul-orchestră în comunicarea cu Windows Insiders, aflăm că până și anumite telefoane cu 512 MB RAM vor fi suportate pentru upgrade la Windows 10:


Pe 27 ianuarie, Joe Belfiore scria pe Twitter că peste una sau două săptămâni vom putea vedea și un clip video cu detalii despre Windows 10 pe telefoane


[pull_quote_left]Pentru cei care au întrebat– lucrăm la un videoclip care arată caracteristici phone #win10, dar mai durează cam 1-2 săptămâni.[/pull_quote_left] Aceasta înseamnă de fapt că am putea fi foarte aproape de lansarea acestui build, prin intermediul noului program Windows Insider, care este pregătit de lansare și pentru Windows Phone. Spun asta pentru că Microsoft a publicat recent o aplicație, numită inițial Phone Insider, pe care a redenumit-o Windows Insider și pe care a actualizat-o zilele acestea. Mai multe detalii despre această aplicație într-un articol separat.
Un prim indiciu despre o posibilă caracteristică nouă din Windows 10 mobile este o fotografie apărută pe twitter, într-o postare care între timp a fost retrasă, unde vedem un tile ceva mai lung decât cele uzuale din prezent (hub-ul People):
Longer tiles in Windows 10 mobile ?
Update – ieri, 5 februarie 2015, au apărut screenshot-uri cu Windows Phone 10, publicate de Best Mobile Blog. În acestea se pot vedea centrul de notificări și acțiuni, cu o listă extinsă de comutatoare pentru setări și funcții, care ajunge la 3 rânduri prin extindere, dar și noul panou de control, care este practic același cu cel de pe PC din Windows 10 build 9926:

Screenshot-uri Windows Phone 10 via Best Mobile Blog
Screenshot-uri Windows Phone 10 via Best Mobile Blog
Pentru a încheia cu un fapt divers, Satya Nadella, intervievat de abc News, a dat asigurări că Windows Phone va exista în continuare cu siguranță. Vedeți aici acest interviu-flash, pentru a mai afla câte ceva despre CEO-ul Microsoft, Satya Nadella.

Back To Top
Search