Windows_10_technical_preview_windows_10_logo_microsoft

Entuziaștii Windows știu deja că astăzi are loc în Redmond o întâlnire de o zi între Microsoft, presă și analiști, la care compania va prezenta mai multe aspecte despre Windows 10. O mică parte a acestei reuniuni va fi publică și se va difuza pe Internet.

Recapitulare – unde s-a ajuns până azi cu Windows 10 ? Pentru cine este evenimentul de azi ?

Să recapitulăm, simplificând foarte mult, unde suntem cu Windows 10: prin build-urile de anul trecut, Windows 10 Technical Preview s-a adresat zonei enterprise, care a cerut cu tărie ca anumite caracteristici din versiuni anterioare să fie reintroduse (gen meniul Start) sau ca altele, aduse de Windows 8, să fie modificate (de exemplu posibilitatea ca aplicațiile ModernUI să fie rulate în ferestre și nu pe tot ecranul). Ceea ce vom vedea astăzi ar trebui să fie de interes pentru utilizatorii finali, obișnuiți.

Ce aștept eu de la evenimentul de azi ?

Interfețe, integrări, versiuni, demo-uri

Desigur, sunt foarte multe așteptări și speculații despre anunțurile care ar urma să fie făcute cu această ocazie, dar eu unul înclin să fiu temperat și aștept – printre altele – un desktop rafinat, cu integrare Cortana dar și Lumia Camera, și poate chiar un demo pentru Windows Mobile. Ar fi interesant să auzim câte ceva despre noul program Phone Insider și este posibil să vedem un demo Windows 10 pentru telefoane. Totodată, termenii acordului de participare la programul Windows Insider se vor schimba astăzi, iar despre ce este nou voi relata foarte curând într-un articol separat.

Aștept vești despre viitorul device-urilor mobile și despre viitorul sau înlocuirea Windows RT pe ARM

Pentru cei care se întreabă despre viitorul Windows RT (SKU-ul de pe tablete ARM), de ceva vreme Microsoft nu are nimic de declarat, iar neoficial cele mai multe speculații arată că această versiune a sistemului de operare va fi înlocuită de un SKU mobil al Windows 10, care este posibil să fie numit chiar Windows Mobile. Neoficial, zvonurile spun că acest SKU ar fi o combinație între Windows RT și ceea ce numim astăzi Windows Phone, dar va fi bazat pe platforma Windows 10. Deși vom avea un magazin Windows unificat, se pare că versiunea Windows 10 de pe x86 (procesoare Intel) nu va fi (încă) una și aceeași cu Windows (10) Mobile (ARM).
Sunt foarte curios ce cale de upgrade va exista pentru device-urile cu Windows RT, de vreme ce Microsoft nu a mai avut nimic de spus despre această versiune pentru ceva vreme. Bursa zvonurilor arată că noul SKU mobil Windows 10 nu ar mai avea desktop, iar aceasta mă trimite cu gândul la lansarea – destul întârziată și așa – a aplicațiilor Office touch pentru Windows. În opinia mea, ele trebuie să vină odată cu această versiune pentru a asigura mai departe succesul device-urilor ARM ieftine cu Windows. Totodată ele pot fi un bun vehicul pentru subscripții Office 365 (pe iOS de exemplu, aplicațiile sunt oferite gratuit dar au funcționalitate limitată – un abonament Office 365 activează toate carateristicile).

Schimbări de design și funcționalitate în interfața sistemului de operare atât pe desktop cât și pe mobil

Personal, pentru desktop mă aștept să văd caracteristici funcționale noi ale sistemului de operare și îmbunătățiri semnificative pentru cele introduse odată cu Windows 8.
Sunt convins că vom vedea o evoluție interesantă a interfeței Windows Modern pe ansamblu. Microsoft dorește să dea consistență și continuitate acestei interfețe, așa încât experiența utilizatorului să fie una familliară și consistentă pe toate tipurile de device-uri Windows.
Vor fi prezentate mai mult ca sigur mai multe caracteristici shiny și atrăgătoare pentru desktop. Cei care au instalat build-ul 9901, scăpat neoficial pe Internet au văzut începuturile pentru ceea ce pare să se fi schimbat pe desktop: taskbar opac, scheme de culoare pentru interfață, desktop-uri virtuale, etc.

Posibil demo cu noul browser – nume de cod Spartan – ?

Mă aștept să fie amintit și poate chiar să vedem un demo cu noul browser (Spartan), care se pare că ar urma să suporte nativ extensiile pentru Google Chrome, dar care va păstra motorul de randare Trident de la Microsoft. Se pare că echipa IE ar fi analizat toate motoarele de randare de pe piață și că ar fi decis să îl păstreze pe cel propriu.
Dacă nu ați aflat deja, zvonurile din presa tech arată că Spartan este numele de cod pentru noul browser la care Microsoft ar lucra de mai multe luni încoace. Acesta ar urma să fie oferit ca aplicație universală prin Windows Store, dar nu este clar cum va fi distribuit încă.
Multă lume se întreabă dacă Spartan va înlocui sau nu Internet Explorer. Eu văd lucrurile astfel: foarte probabil Internet Explorer va exista în continuare ca opțiune pentru toate sistemele x86 și va veni preinstalat pe acele sisteme unde compatibilitatea cu standarde și aplicații web mai vechi este vitală (zona business de exemplu). Pe restul sistemelor, dacă nu va fi preinstalat, Spartan va fi oferit ca browser principal și va oferi o experiență de utilizator modernă, dinamică, folosind cele mai noi standarde web și  – dacă zvonurile se adeveresc – extensiile Google Chrome în mod nativ.

Xbox și gaming Windows

De aemenea aștept anunțuri interesante pentru Xbox și pentru gaming pe PC-urile Windows, asta în contextul în care Phil Spencer, noul șef Xbox și gaming la Microsoft este prezent la eveniment ca speaker. Spencer a făcut de altfel câteva mutări inspirate pe zona Xbox prin eliminarea bundle-ului Kinect și reducerea de două ori – odată de sărbători și odată acum câteva zile – a prețului pentru Xbox One. La partea hardware am mai auzit unele zvonuri despre o cască pentru VR (realitate virtuală), care ar putea fi prezentată tot atăzi.

Hardware nou ?

Cum spuneam mai sus, zvonurile vorbesc despre o cască pentru VR Gaming, dar TheInformation.com scrie și despre un posibil demo al unui prototip de hibrid telefon-laptop. Aceasta ar fi probabil piatra de încercare pentru o viitoare platformă integrată de comunicații în versiuni Windows viitoare și ar fi – cred eu – un teaser pentru zona enterprise mai degrabă.
Adițional am putea vedea o nouă generație a display-urilor touch de mari dimensiuni – Perceptive Pixel, după cum scrie The Verge.

Recapitulare –  ce am putea vedea – punctual
 • Windows 10 Desktop
  • Cortana
  • UI nou
  • detalii privind viitorul Surface RT și Surface 2?
 • Magazin Windows unificat (Universal)
  • Aplicații pentru PC, Windows Mobile, Xbox
 • OneDrive – îmbunătățiri, posibilă reintroducere a metodei vechi de sincronizare ?
 • Continuum – comutarea între interfața pentru touch și cea PC
 • Windows 10 Mobile
  • Nume nou pentru Windows Phone ?
  • Caracteristici cameră Lumia integrate în Windows ?
  • Comenzi-gesture noi
 • Cod unificat
  • Xbox, PC, device-uri, Windows Mobile
 • Office – versiune touch
 • Gaming (Xbox, PC, Windows Mobile)
  • Streaming gaming service
  • Unified, hybrid gaming
  • Roaming games
  • Xbox Live for iOS and Android
 • Hardware
  • Cască gaming VR (Project B)
  • Posibil prototip al unui hibrid telefon-laptop
  • Perceptive Pixel (ecrane touch mari) – integrare cu Kinect ?
 • Spartan (alternativa Microsoft pentru Internet Explorer)
  • Suport extensii Chrome ?
Haideți să comentăm împreună ce vom vedea la eveniment !

Dacă v-am făcut curioși, v-am pregătit și un articol cu detaliile acestui eveniment.  Pe pagina acestuia voi face live blogging, iar mesajele mele de acolo vor fi postate și pe contul meu Twitter @cosmintataru. Voi încerca să comentez despre tot ce mi se pare mai interesant și vă invit și pe voi să discutăm împreună la comentarii (DISQUS) în timp real ceea ce vom vedea în această seară.

Back To Top
Search