ARM-chip11

ARM este un computer pe 32 de biți cu o arhitectură bazată pe seturi de instrucțiuni (ISA – Instruction Set Architecture) care lucrează cu un set redus de instrucțiuni (Reduced Instruction Set Computer – RISC), al cărui patent este deținut de compania creatoare, ARM Holdings.

Arhitectura hardware ARM a fost concepută pentru procesoare pe computere desktop de Acorn Computers, compania premergătoare ARM Holdings. Acorn Computers a fost înființată în 1978 și a avut o serie de realizări notabile, producând mai multe modele de computere, foarte populare îndeosebi în Marea Britanie. O să amintesc aici câteva nume ale unor asemenea sisteme pentru cei interesați: Acorn Electron, BBC Micro și Acorn Archimedes. BBC Micro a dominat piața computerelor pentru domenii educative în anii 80 și la începutul anilor 90, la vremea respectivă fiind făcute multe comparații între produsele Acorn și Apple. În 1998, compania s-a divizat în mai multe firme, dar a rămas faimoasă pentru producerea computerelor personale RISC.  ARM Holdings este una dintre subsidiarele Acorn, notorie pentru dominația pe piața procesoarelor de telefoane mobile și a celor pentru PDA.

Din 2005, anual, peste 98 la sută dintre telefoanele mobile vândute (peste un miliard de dispozitive anual) conțineau cel puțin un procesor ARM. Din 2009, procesoarele ARM reprezintă 90% din procesoarele RISC pe 32 de biți embedded. Acest tip de procesor este folosit intensiv în electronice și electrocasnice de larg consum, dar și în dispozitive PDA, telefoane mobile, playere digitale, console de jocuri, calculatoare (socotitoare) și periferice cum ar fi hard discuri sau routere.

În prezent arhitectura ARM poate fi folosită și de alți producători hardware sub licență de la compania deținătoare, ARM Holdings. Printre companiile care au folosit sau folosesc această arhitectură se numărăr și Alcatel-Lucent, Apple Inc., Atmel, Broadcom, Cirrus Logic, Digital Equipment Corporation, Freescale, Intel (prin DEC), LG, Marvell Technology Group, Microsoft, NEC, Nuvoton, Nvidia, NXP (previously Philips), Oki, Qualcomm, Samsung, Sharp, STMicroelectronics, Symbios Logic, Texas Instruments, VLSI Technology, Yamaha și ZiiLABS.

Procesoarele ARM sunt produse de ARM și de cei care dețin licențe ARM. Cele mai cunoscute serii de procesoare ARM dezvoltate de ARM Holdings sunt ARM7, ARM9, ARM11 și Cortex. Procesoare remarcabile cu arhitectură ARM produse de deținătorii de licențe includ DEC StrongARM, Freescale i.MX, Marvell (fost Intel) XScale, Nintendo, Nvidia Tegra, ST-Ericsson Nomadik, Qualcomm Snapdragon, seria de produse Texas Instruments OMAP, Samsung Hummingbird și Apple A4.

Articol realizat cu ajutorul Wikipedia.

Back To Top
Search