Hero206

Am amintit în câteva articole recente despre OneCore, dar nu am insistat prea mult asupra a ceea ce înseamnă, în speranța că va reieși din context. Haideți să vedem însă despre ce este vorba.

Am primit zilele acestea o întrebare scurtă și la obiect:

Ce este de fapt OneCore ?

OneCore este viziunea Microsoft despre viitorul Windows: același sistem de operare, realizat de aceeași echipă unificată, cu aplicații care funcționează pe toate edițiile și pe toate dispozitivele Windows, de toate mărimile.
Această viziune Microsoft despre un singur Windows pe toate device-urile nu a apărut odată cu Windows 10, ci cu câțiva ani în urmă, pe când compania lucra la Windows 8.
Într-o primă fază, odată cu Windows Phone 8, Microsoft a început să lucreze la unificarea nucleului sistemului de operare. Windows Phone 8 a avut același nucleu Windows NT pe care a fost construit și Windows 8 pentru PC.
Odată cu Windows 8.1 și cu Windows Phone 8.1, Microsoft a făcut posibilă dezvoltarea de aplicații universale, care la vremea respectivă aveau în comun pentru toate device-urile unele API-uri dar cu diferențe importante încă.
Odată cu Windows 10, Microsoft a dus și mai departe procesul de unificare.
Compania a construit noul framework pentru UI la baza sistemului de operare, permițând dezvoltatorilor să creeze interfețe care funcționează foarte bine pe toate device-urile: telefoane, tablete, PC-uri, și pe consola Xbox.
Dincolo de interfețe, însă, în Windows 10OneCore oferă un set de interfețe comune API și DDI pentru toate edițiile Windows 10.  Acest set de interfețe se numește OneCore. Și nu trebuie uitat aici că pe lângă toate device-urile de mai sus OneCore stă și la baza dispozitivelor iOT Microsoft.
Cu OneCore, driverele și aplicațiile create cu aceste interfețe vor rula pe multiple device-uri, iar aplicațiile sunt disponibile prin intermediul unui singur magazin Windows și nu prin cele 3 de până acum, (magazinele Windows, Windows Phone și Xbox).

Back To Top
Search