Pagefile-da-sau-nu11

Recent am publicat un articol despre utilizarea memoriei RAM în care spuneam că dacă Windows nu are suficient RAM o să ne confruntăm cu disk swapping (PC lent, RAM plin, hard disc suprasolicitat). Află ce se  întâmplă atunci și ce este pagefile.sys. Așa cum am spus și cu acea ocazie, Windows folosește un fișier destul de mare pe hard disc pentru a stoca datele pe care le folosește le preîncărcarea aplicațiilor și componentelor acestora atunci când memoria RAM disponibilă nu este suficientă. Swap Deși Windows face o treabă foarte bună cu gestionarea acestui fișier, unii utilizatori aleg să modifice setările privind dimensiunea acestuia, sau chiar să îl elimine. Din cauză că rolul acestui fișier este adesea înțeles greșit, utilizarea lui este oprită sau restricționată inutil. Este adevărat că fiind pe hard disc, un asemenea ”surogat de memorie” este mult mai lent decât RAM-ul. Dar el nu este folosit exclusiv, ci doar la nevoie, când memoria RAM este utilizată la maxim de programe.

Cum funcționează Windows Paging file ?

Fișierul pagefile.sys, numit de unii swap file sau page file, este un fișier de sistem ascuns, creat de Windows în mod implicit pe prima partiție, aceea de sistem. De regulă îl găsim aici : C:pagefile.sys. În mod normal, sistemul nostru utilizează memoria RAM pentru a încărca programele și componentele lor, în principal din cauză că RAM-ul este foarte rapid comparativ cu hard discul. De exemplu, dacă deschidem Photoshop, componentele programului sunt încărcate în memorie la pornire (vedem cum se derulează o listă pe ecranul de încărcare al ecranului) și calculatorul le preia de acolo în loc să le tot citească de pe hard disc. La fel, dacă deschidem un site, acesta este descărcat în RAM și afișat de acolo. Când memoria RAM se umple, Windows transferă o parte din datele RAM cache pe hard disc, în pagefile.sys. Acest fișier mai este cunoscut ca o formă de memorie virtuală. Chiar dacă este foarte lentă este bine să existe, decât să forțăm sistemul să elimine total datele care nu mai au loc în RAM. Eliminarea totală ar face ca anumite programe să nu mai funcționeze și să ”crape” cu erori ciudate și fără a salva datele utiilzatorilor. Dacă pagefile nu este utilizat, Windows va încerca să ducă înapoi în memorie datele transferate temporar pe disc, făcându-le din nou rapide. Spre exemplu, dacă ați minimizat un program și l-ați lăsat în taskbar un timp, memoria RAM ocupată de acesta este posibil să fi fost preluată de alt program. În acest caz, dacă revenim la programul minimizat anterior și îl maximizăm, este posibil ca acesta să reacționeze mai lent decât de obicei și să vedem cum hard discul lucrează pentru încărcare. Sistemele moderne au RAM suficient pentru activități obișnuite ale utilizatorilor obișnuiți. O cantitate mai mult decât OK este 4 GB RAM. Rar veți vedea swapping pe un asemenea sistem dacă nu aveți programe foarte exigente în specificații. Dacă folosiți multe programe și acestea au nevoie de mult RAM, trebuie luat în calcul un upgrade RAM, mai ales dacă vedeți că hard discul este suprasolicitat tot mai des. Ca un remediu temporar puteți să vă obișnuiți să închideți imediat ceea ce nu vă trebuie.

Demistificare: dezactivarea Windows paging crește performanța

Unii ”meseriași” vă vor spune că ar trebui să dezactivați disc paging ca să creșteți performanța sistemului. Ei argumentează cam așa: page file este mai lent decât memoria RAM și dacă ai RAM destul, Windows va folosi tot disc paging, ceea ce va încetini sistemul. Nu este în întregime adevărat. Testele arată că deși un sistem cu Windows care dispune de mult RAM va rula fără probleme și fără pagefile, nu vor exista beneficii la capitolul performanță. Dezactivarea pagefile are însă și unele efecte negative. Dacă programele umplu memoria RAM în întregime, ele vor ”crăpa” pe rând, iar anumite programe nu vor rula deloc. Concluzia: chiar dacă economisim câțiva GB de spațiu pe hard disc, posibila instabilitate a sistemului ne va convinge că nu merită să dezactivăm page file.

Gestionarea pagefile în Windows

Credeți-mă, Windows se descurcă excelent cu gestionarea fișierului page. De cele mai multe ori nu este nevoie să umblăm la setări. Există însă unele situații când poate fi o idee bună să modificăm setările implicite. De exemplu, este o idee foarte bună să mutăm fișierul swap pe un al doilea hard disc fizic, dar nu pe o altă partiție de pe același disc, dacă avem un hard disc suplimentar suficient de rapid. În acest mod scutim primul hard disc de cicluri suplimentare de citire/scriere, ceea ce va permite citirea și încărcarea în memorie  ceva mai rapidă a programelor cu care lucrăm. Dacă vrem să modificăm dimensiunea fișierului, sau să-l supradimensionăm la o mărime fixă suficientă pentru a evita redimensionarea dinamică, de exemplu, avem la dispoziție Advanced System Settings : 2 - Pagefile   3 - Pagefile Fișierul swap este important pentru sistemul de operare și este bine să fie menținut activ pentru orice eventualitate. El nu va încetini sistemul, pentru că este rar folosit pe sistemele moderne. Dacă sistemul folosește foarte mult acest fișier, e timpul pentru un upgrade RAM.

Back To Top
Search