Dacă vă întrebați ce este Windows 10 Creators Update, sunteți în locul potrivit la momentul potrivit ! În acest articol începem să discutăm despre această actualizare importantă a sistemului de operare Windows 10.

Ce este Creators Update?

Aceasta este denumirea prietenoasă aleasă de Microsoft pentru cel de-al treilea update major al sistemului de operare Windows 10. Creators Update înlocuiește numele de cod din perioada dezvoltării: Redstone 2.

Ce semnificație are numele Creators Update în contextul Windows 10?

Deși putea să se refere sec la acest update folosind cuvintele versiunea 1703 (martie 2017), Microsoft a ales o denumire comercială, respectiv Creators Update.

Ideea din spatele Creators Update vine de la schimbările și îmbunătățirile din noua versiune majoră a sistemului de operare, care vor ajuta fiecare utilizator să-și folosească la maxim creativitatea lucrând cu Windows 10.

Care este numărul de versiune al Windows 10 Creators Update?

Răspunsul este Windows 10 versiunea 1703, și schema de la baza acestuia este aceeași cu cea folosită la Anniversary Update (1607) și la November Update (1511). Primele două cifre sunt anul (2017, respectiv 2016 și 2015), iar următoarele două cifre sunt luna (martie, iulie și respectiv noiembrie).

Creators Update vine la 8 luni de la lansarea Anniversary Update. Această versiune face parte din noua abordare pe care Microsoft o are pentru Windows, anume Windows as a Service (WaaS). Aceasta înseamnă că Windows 10 este ultima versiune Windows și că sistemul de operare primește actualizări majore în mod regulat și la intervaluri mai mici comparativ cu distanțele de 2-3 ani dintre versiunile majore din trecut (Windows XP, Windows Vista, Windows 7, etc.)

Când se lansează oficial Creators Update ?

Din toate informațiile și ponturile neoficiale acumulate până acum, este de așteptat ca data lansării publice să fie 11 aprilie.
Noua versiune este un upgrade gratuit pentru toate PC-urile licențiate pe care rulează Windows 10.
Este necesară o precizare importantă: ca și celelalte actualizări majore ale Windows 10, Creators Update va veni treptat, în valuri. Altfel spus, nu va sosi pe toate PC-urile în aceeași zi.
Microsoft va lansa inițial acest update pe tipuri de sisteme pe care știe – în baza telemetriei din programul Windows Insider – că va funcționa corect. Apoi, după ce va analiza rezultatele acestor prime instalări, compania va extinde disponibilitatea și pe alte tipuri de PC-uri.

Acei utilizatori care nu vor primi imediat acest update trebuie să ia în calcul existența anumitor incompatibilități pentru care Microsoft va decide amânarea instalării pentru PC-urile lor.

De unde se poate obține Windows 10 Creators Update ?

În mod normal, cei mai mulți utilizatori vor primi noua versiune prin Windows Update. După lansarea inițială din aprilie, dacă PC-ul dv. este compatibil, veți primi o notificare cu privire la această actualizare. Notificarea vă va cere și să studiați/configurați propriile opțiuni de confidențialitate pentru acel device înainte de a trece la instalare.

Dacă nu mai aveți răbdare, puteți să vă înscrieți acum în programul Windows Insider și să treceți în Fast Ring. Vă reamintesc, este foarte probabil ca la comutarea de pe un Ring pe altul să trebuiască să așteptați câteva ore bune până primiți noua versiune.
La un moment dat Microsoft va oferi versiuni actualizate ale Media Creation Tool, care vă vor permite crearea de kit-uri USB sau ISO boot-abile pentru instalarea pe curat, dar nimeni nu poate anunța o dată concretă.

UPDATE – 30 martie 2017 – imaginile ISO pentru build-ul 15063.0 (Windows 10 Creators Update) sunt disponibile acum prin site-ul Windows Insider. Descărcați-le folosind butonul de mai jos.

Concluzii și idei

Acestea sunt câteva informații de bază despre Windows 10 Creators Update. Voi reveni cu alte articole separate în care vom vedea pe rând ce îmbunătățiri și ce noutăți aduce, dar și ce se scoate din Windows 10 odată cu lansarea Creators Update.

Back To Top
Search