00-Registry-Hero

Odată trecuți de primii pași în Windows, mai toți utilizatorii de PC-uri ajung să se confrunte mai devreme sau mai târziu cu … Windows Registry, iar acest articol vă spune ce este și ce face această bază de date esențială din Windows.

În continuare vă voi prezenta, simplificând foarte mult, ce este și cum funcționează Registry-ul din Windows, iar într-un articol separat voi arăta ce este și cum funcționează editorul Registryregedit, care se va dovedi un instrument util pentru a face anumite modificări Windows care nu sunt la îndemâna oricui.

Ce este Windows Registry ?

Potrivit Microsoft Computer Dictionary:

Windows Registry este o bază de date centralizată, cu structură ierarhizată folosită de familia de sisteme de operare Microsoft Windows pentru a stoca informațiile necesare pentru configurarea sistemului pentru unul sau mai mulți utilizatori, aplicații și dispozitive hardware.
Registry-ul conține informații la care Windows se raportează permanent în timpul funcționării, cum ar fi profiluri pentru fiecare utilizator, aplicațiile instalate pe computer și tipurile de documente care pot fi create, datele din taburile de proprietăți pentru foldere și iconițe ale aplicațiilor, ce hardware există pe sistem și ce porturi sunt folosite.

Mai simplu spus și poate mai de actualitate, Windows Registry este baza de date în care sistemul de operare Windows ține evidența tuturor informațiilor necesare pentru ca PC-ul pe care lucrați să poată folosi în condiții optime atât componentele hardware, cât și pe cele software.
Registry-ul este practic cea mai importantă parte pentru funcționarea corectă a sistemului de operare Windows, odată ce device-ul este pornit. Windows citește și scrie încontinuu din / în această bază de date, iar aproape orice operație pe care o faceți pe calculator consultă și Registry.

Ce fel de informații sunt stocate în Registry ?

O să dau numai câteva exemple: configurația sistemului, device-uri instalate sau conectate la acesta, chiar și cele care nu mai sunt acum fizic prezente, numele de utilizator, setările utilizatorilor, preferințele pentru browsere și pentru alte programe, istoricul fișierelor și folderelor accesate, precum și cel al programelor lansare, parole și altele.

De ce e nevoie de Registry ? Alte sisteme de operare nu au nevoie de așa ceva

Toate sistemele de operare stochează undeva informațiile de configurare, doar că metodele diferă.
La începuturi, Windows salva setările în două fișiere în format text, principale cu extensia .ini:

  • SYSTEM.INI – controla tot ce ținea de hardware
  • WIN.INI – controla tot ce ținea de software

Pe lângă aceste fișiere principale, fiecare program avea propriile fișiere de configurare .ini, în folderul în care era instalat, dar toate aceste fișiere erau legate la WIN.INI.
Versiunile Windows 3.x aveau un fișier suplimentar, numit REG.DAT, care era folosit pentru stocarea de informații despre obiectele Object Link Embedding (OLE) folosite de diferite programe.
Din cauză că aceste fișiere existau în număr foarte mare pe sistemele utilizatorilor, au început să apară probleme cum ar fi accesul lent, cauzat de fragmentarea acestora pe disc, lipsa standardizării și altele.
De la Windows 95 s-a trecut la formatul binar și la centralizarea acestor date în câteva fișiere protejate de sistem și ascunse.
Astfel, Registry-ul Windows 9x/NT 3.5 era compus din următoarele fișiere:

  • System.dat – pentru setările de sistem
  • User.dat – un profil pentru fiecare utilizator cu setări unice specifice acelui user.
  • Classes.dat – utilizat pentru tipurile de programe asociate unui protocol, meniuri contextuale și tipuile de fișiere.

Pentru siguranță, o copie a regiștrilor se făcea automat după fiecare pornire a sistemului, iar fișierele create erau denumite astfel: System.dao și User.dao (Windows 95) și respectiv Rbxxx.cab (Windows 98/Me)
Și acest sistem a avut problemele sale. Astfel, dacă PC-urile aveau un număr mare de utilizatori fișierele User.dat erau complet diferite și puteau crește ca dimensiuni, ceea ce ar fi îngreunat accesarea. La fel, dacă s-ar fi folosit un singur profil User.dat pentru toți utilizatorii, fișierul ar fi fost mare, iar departajarea setărilor pentru fiecare cont ar fi fost complicată.
 

Unde sunt stocate informațiile ? Cum se pot accesa ?

Toate aceste date sunt stocate pe discul de sistem al PC-ului, în câteva fișiere ascunse, în format binar.

Fișierele Registry sunt ascunse
Fișierele Registry sunt ascunse
Accesul „fizic”, direct, la conținutul acestor fișiere este rezervat experților Windows, și doar în cazuri extrem de complicate în care alte metode nu dau rezultate, iar recuperarea sistemului sau găsirea cauzelor care au făcut ca sistemul de operare să nu mai funcționeze sunt foarte importante. La nevoie, anumite părți din Registry pot fi editate cu ajutorul regedit, editorul despre care aminteam mai sus, dar despre acesta vorbim într-un alt articol.

De ce sunt necesare atâtea precauții la lucrul cu Registry ?

Am trecut și eu cu ceva vreme în urmă prin probleme cauzate de modificările în necunoștință de cauză pe care le-am făcut în Registry pe PC-urile mele.
Partea cea mai rea a fost că, la început, neștiind ce se poate întâmpla, am făcut modificările fără crea copii de siguranță, fără a lua în seamă avertismentele din fiecare tutorial pe care l-am urmat. Dar tentația era prea mare, puteam crește performanța PC-ului sau puteam activa caracteristici Windows „ascunse”, și așa mai departe. Acționând însă astfel, au fost câteva cazuri în care a trebuit să reinstalez Windows de la zero.

Exportăm valorile Registry existente înainte de modificări
Exportăm valorile Registry existente înainte de modificări
Pentru a scuti timpul prețios pierdut cu asemenea reinstalări, cel mai important este să înțelegem că înainte de a face orice fel de modificări trebuie să facem copii de siguranță măcar ale valorilor modificate, dacă nu chiar pentru întreg Registry. Totodată, trebuie să știți că procesul de restaurare a acestor copii nu este atât de complicat pe cât pare.

De ce ar trebui să știu să modific setările din Registry ?

Având anumite cunoștințe de bază, puteți face anumite modificări fără să vă mai fie atât de teamă că veți deteriora iremediabil sistemul de operare. Iar aceasta este o ușurare, cu atât mai mult cu cât există foarte multe tutoriale care recurg la modificări Registry pentru a activa tot felul de lucruri nemaipomenite în Windows sau pentru a dezactiva lucruri inutile pentru unii utilizatori.

Cât e de periculos de fapt lucrul cu Windows Registry ?

Cine a prins era Windows 95 sau măcar Windows 98, știe destul de bine cât de des modificările făcute puteau însemna necesitatea reinstalării sistemului de operare. Cel puțin pe baza exemplelor și a explicațiilor de mai sus, e clar că o modificare neavizată în Registry poate face ca sistemul de operare să nu mai se mai încarce.
Ștergerea de valori sau de grupuri de valori este la fel de periculoasă cu ștergerea de fișiere din folderele de sistem, gen Windows sau Program Files. Tot așa, introducerea de valori greșite sau de caractere nepermise în valorile editate pot crea necazuri.
Între timp, Windows a devenit mult mai solid și mai inteligent, iar asta înseamnă, ce-i drept, că riscurile sunt mai mici, dar nimeni nu a spus că ele au dispărut cu totul.

Cum facem back-up și cum restaurăm aceste copii de siguranță ?

Dacă știți să faceți copii de siguranță pentru Registry veți economisi mult timp. De fiecare dată când vi se va cere să faceți modificări pe un PC, cum ar fi instalarea de software, atașarea de hardware sau editarea de valori din Registry, trebuie să faceți o copie de siguranță.
Din fericire, acesta nu este un lucru foarte complicat. Aceasta pentru că Windows are o funcționalitate numită System Restore, care face periodic automat copii de siguranță pentru setările de sistem. Copiile Registry și ale altor date importante pentru funcționarea sistemului sunt făcute cam la 24 de ore distanță una de alta.

Creați un punct de restaurare folosind System Restore
Creați un punct de restaurare folosind System Restore
Partea bună este că puteți crea oricând manual un punct de restaurare Windows folosind interfața System Restore. Există și soluții care vă permit crearea mai rapidă a acestor puncte. Despre aceste metode discutăm într-un tutorial separat.
Există și o problemă legată de System Restore, însă. Acest mecanism va restaura și alte modificări petrecute în sistemul de operare, nu doar pe cele pe care le-am făcut noi. Uneori, celelalte schimbări pot fi destul de importante, ceea ce face utilizarea System Restore problematică.
Cu toate acestea, mai avem la îndemână soluția convenabilă de a exporta din Registry doar valoarea originală, înainte de modificare. Această metodă este simplă și de cele mai multe ori este suficientă, mai ales dacă modificările pe care le facem nu sunt pe partea care ține direct de pornirea Windows. Vedem puțin mai târziu cum se poate face un asemenea export.

Am nevoie de programe de curățare Registry ?

Există mii de programe care înglobează funcția de curățare a regiștrilor. Mai toate vor face același lucru până la urmă, respectiv vor șterge valori pe care le consideră inutile sau corupte.
În versiunile Windows moderne (Windows 8, 8.1 și 10), sporul de performanță obținut din această curățare nu merită efortul de a instala și folosi acele programe. De multe ori, pe lângă curățenia promisă sunt șterse și valori utile din Registry, care vă vor forța să reconfigurați unele programe sau setări Windows.
Dacă vă îngrijorează urmele lăsate de programele dezinstalate, vă recomand să folosiți un program de dezinstalare consacrat, cum este cel sugerat aici, de exemplu.

Va urma

În partea a doua a acestui articol vom continua explorarea Windows Registry pentru a vorbi despre structura sa și despre tipurile de date și valori pe care le cuprinde.

Back To Top
Search