Concurs

Am tot primit întrebări pe acest subiect, de aceea am decis să înființez această serie de articole, unde voi publica periodic informații despre programele pe care le folosesc și despre calculatoarele și device-urile mele.

Majoritatea programelor pe care le folosesc sunt gratuite. Totuși această balanță pare să se schimbe ușor, odată cu achiziționarea câtorva licențe. De asemenea, unul dintre beneficiile titlului de MVP este subscripția MSDN, care oferă software Microsoft pe durata cât o persoană deține acest titlu. Pe lângă aceasta, o serie de companii oferă licențe NFR (not for resale) pentru testarea și promovarea produselor proprii de către MVP.

Vă recomand să căutați și să folosiți întotdeauna alternative gratuite în loc să instalați și să folosiți software comercial piratat. Veți fi plăcut surprinși să vedeți ce alternative bune există pentru aproape orice program. Dacă nu vă descurcați, trimiteți-mi un mail de la rubrica de contact și vă ajut.

Software

Pe sistemul desktop folosesc Windows 10 Pro (MSDN) – 64 bit și Microsoft Office 365 Enterprise (MSDN – Office 2016 Preview).

Pe laptop, (HP Pavilion 15-p051sq) folosesc Windows 10 Home 64 bit actualizat la zi – upgrade de la Windows 8.1 preinstalat cu care a venit sistemul. De asemenea folosesc același abonament Microsoft Office 365 menționat mai sus.

Pe Surface PRO 3 folosesc Windows 10 Pro 64 bit – upgrade de la Windows 8.1 Pro cu care a venit – și Office 365, licența MSDN de mai sus.

În rest, tot ce este menționat mai jos și este produs comercial este cumpărat, cu excepția acelor produse unde menționez altceva.

Am să vă prezint acum setul standard de aplicații pe care le instalez pe PC-urile mele, imediat după ce am terminat cu update-urile Windows. Pentru o instalare fără bătăi de cap, merg întotdeauna pe ninite.com, unde bifez cele mai multe dintre aplicațiile de instalat.

 • Browsere Web – Internet Explorer, Firefox, Chrome. Folosesc Google Chrome ca navigator principal pe toate PC-urile si pe tableta Asus MemoPad 7. Al doilea browser pentru mine este Internet Explorer 11.
 • Messaging – Microsoft Skype este mai nou principala cale prin care pot fi contactat (cosmin.tataru@live.com), urmat de Microsoft Lync (Office 365), Google Hangouts pentru desktop și pe Android, Trillian. Folosesc Trillian cu conturile de twitter (@cosmintataru și @winfaralimite) și cu contul de e-mail, messenger Yahoo și Facebook. Nu mai folosesc Yahoo Messenger de mult timp. Aici mai menționez Windows Essentials (download separat), de unde instalez următoarele : Photo Gallery (folosesc foarte mult galeria la gestionarea imaginilor si fotografiilor din calculatoarele mele), Windows Movie Maker (cu care montez tutorialele înregistrate cu FastStone Capture, pentru care am cumpărat o licență), Windows Live Writer (cu care scriu adesea pe acest site).
 • MediaWinamp PRO (licență pentru diferite caracteristici utile mie)  și K-Lite Mega Codec Pack. Mai folosesc foarte mult Tapin Radio (foarte des actualizată lista de statii radio, sistem de gestionare a favoritelor excelent) pentru a asculta radiouri de pe Internet în timp ce lucrez. Pentru editarea podcasturilor folosesc AVS Audio Editor. Pentru tagging mp3 la podcast-uri folosesc MP3tag. De ceva timp am achiziționat suita software multimedia AVS 4 YOU (care conține Video Software AVS Video Converter, AVS Video Editor, AVS Video ReMaker, AVS DVD Copy, AVS Video Recorder, AVS Media Player, Audio Software AVS Audio Converter, AVS Audio Editor, AVS Ringtone Maker, AVS Audio Recorder , AVS Disc Creator, Image Software, AVS Image Converter , AVS Photo Editor , AVS Cover Editor Misc. Software AVS Disc Creator , AVS DVD Copy , AVS Registry Cleaner , AVS Document Converter , AVS Firewall , AVS Antispam ). De asemenea, folosesc XSPlit Broadcaster Premium pentru webcasturile ITCamp și Windows fără limite.
 • Imaging – folosesc viewer-ul standard din Windows împreună cu Windows Essentials Photo Gallery (gestionare foarte foarte bună și editare medie spre avansată), iar de pe ninite.com iau doar Paint.NET (un editor foarte bun pentru lucruri uzuale). Pentru ilustrație Web și pentru alte editări grafice am cumpărat RealDraw PRO 5. Pentru capturi de ecran folosesc Snagit (cu licență) și FastStone Capture (cu licență). La redimensionări batch de imagini folosesc un utilitar gratuit incredibil de inteligent și de ușor de folosit: FastStone Photo Resizer. Pentru ilustrații Web și personalizare Windows icons folosesc Axialis IconWorkshop Professional (cu licență).
 • Documents, colaborare și productivitate – Folosesc Microsoft Office 365 versiunea Office 2016, Skype for Business și Adobe Reader.
 • Time scheduling și notițepe lângă Microsoft Outlook și OneNote din suita Office 365, am folosit pentru anumite task-uri EssentialPim Pro, (cu licență) pe care îl recomand cu căldură și în versiunea gratuită, fiind un bun înlocuitor de Outlook acolo unde bugetul nu permite investiția în suita Office.
 • Security –  ESET Smart Security, Windows Essentials (Microsoft Security Essentials).
 • RuntimesFlash, Flash (IE), Java, .NET, Silverlight, Adobe Air.
 • Utilities TeamViewer (pentru Remote), ImgBurn, CCleaner, Glary Utilities Pro
 • Compression7-Zip sau WinRAR (licență achiziționată).
 • Developer Tools – FileZilla, Notepad++, WinSCP.

Hardware:

Ca sistem audio folosesc PHILIPS MCM 166, care are un sunet plăcut, suficient de puternic pentru o cameră de lucru.

PHILIPS MCM166
PHILIPS MCM166

Tastatură și mouse – Kit Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop, Wireless, USB, Negru (calitate excelentă, recomand ferm, mouse-ul e foarte precis pentru un mouse wireless și nu are lag. Vezi prezentarea aici, urmează un amplu review în perioada următoare),

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop
Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, (folosită ca device de rezervă sau pentru teste)

Tastatura Microsoft Natural Ergo 4000, USB
Tastatura Microsoft Natural Ergo 4000, USB

Logitech X-140 Speakers 2.0

Logitech-Speakers-X140-550

Căști Microsoft LifeChat LX-3000, USB.

Microsoft LifeChat LX-3000
Microsoft LifeChat LX-3000

Device-uri mobile

În ordinea frecvenței utilizării: Smartphone-ul Nokia Lumia 930 Nokia-Lumia-930

Smartphone-ul Nokia Lumia 925,

Lumia 925

 Smartphone-ul Microsoft Lumia 640

Lumia 640

Tableta Microsoft Surface Pro 3, achiziționată din Statele Unite cu ocazia Microsoft MVP Summit (noiembrie 2014).  Este clar și de departe dispozitivul meu favorit.

Surface Pro 3
Surface Pro 3

Laptop: HP Pavilion 15-p051sq (ENERGY STAR) (J7U16EA), Intel® Core™ i5-4210U cu placă grafică Intel HD 4400 (1,7 GHz, cache de 3 MB, 2 nuclee), SDRAM DDR3L de 8 GB, 1600 MHz (1 x 8 GB), HDD: 1 TB 5400 rpm SATA, Ecran HD BrightView iluminat din fundal cu LED-uri, cu diagonală de 39,6 cm (15,6″) (1366 x 768), Grafică NVIDIA GeForce GT 840M (memorie dedicată DDR3 de 2 GB).

Pavilion

Tableta Asus MemoPad HD 7

Hardware pentru podcast/webcast

the t.bone 600 SC bundle de la Thomann,

The T.bone Bundle
The T.bone Bundle

Mixerul Behringer XENYX Q802 USB

mixer-behringer-xenyx-q802-usb
XENYX Q802USB Premium 8-Input 2-Bus Mixer with XENYX Mic Preamps & Compressors, British EQs and USB/Audio Interface

Procesorul de sunet Behringer Shark DSP110

Shark

stativul Millenium DS100

stativ

camera Logitech HD Pro Webcam C920:

Camera web Logitech C920, Full HD, Negru
Camera web Logitech C920, Full HD, Negru

Căști Audio-Technica ATH-T400

ATH-T400 - detalii și preț
Căști Hi-Fi Audio Technica ATH-T400
Back To Top
Search