Windows-10-Microsoft

Odată cu reorganizarea Microsoft s-a conturat și conceptul „One Windows”, care nu a fost definit foarte clar de companie până acum. Dar WinHEC 2015 a adus clarificările necesare și în acest caz.

Ce înseamnă One Windows în contextul Windows 10 ?

Explicația și clarificările despre One Windows aparțin și de această dată lui Don Box, Microsoft distinguished Engineer. Acesta, în sesiunea sa de la WinHEC, Developing for the Windows 10 Hardware Platform a arătat că la nivelul anului 2011 aveam trei sisteme de operare diferite, dar toate denumite Windows, pentru device-uri hardware diferite.
În ultimii ani, fiecare dintre cele trei sisteme de operare avea propria platformă de dezvoltare și propriul magazin de aplicații:

  • magazinul Windows (pentru Windows pe PC, sistem de operare bazat pe Windows NT și mai apoi pe NT și pe platforma WinRT grefată peste NT),
  • magazinul Windows Phone (pentru Windows Phone, OS bazat pe WinCE) și
  • magazinul Xbox (pentru Windows de pe Xbox, OS bazat pe un fork PowerPC al Windows NT).

Problemele inerente au fost – printre altele – următoarele:

  • dificultățile de interoperabilitate
  • inconvenientul – pentru developeri – de a dezvolta aceeași aplicație pentru trei platforme
  • inconvenientul utilizatorilor de a folosi și de a gestiona trei magazine de aplicații diferite.

De aceea, odată cu Windows 10, Microsoft a creat o platformă comună, conceptul fiind acela al unui nucleu comun al sistemului de operare pe toate dispozitivele hardware, nucleu peste care, în funcție de familia de device-uri, sunt sau nu prezente alte module și funcționalități.
Pe lângă PC-uri, telefoane și console Xbox, în 2015 avem și IoT, HoloLens sau Surface Hub. Toate aceste platforme hardware se vor baza pe Windows 10.

Back To Top
Search