Email-ul este acum peste tot, pe PC, pe Internet, pe telefon, pe tablete. Email-ul este una dintre principalele forme de comunicare virtuală și una dintre principalele activități ale unui utilizator pe un PC.

Termeni tehnici legați de e-mail

Haideți să vedem acum ce înseamnă câțiva dintre termenii aceia ciudați pe care un geek îi folosește atunci când vine vorba despre email. Cine nu a folosit Yahoo Mail, măcar o singură dată ? Sau GMail, sau Hotmail, sau chiar conturi de mail de pe propriul site ? Cu siguranță sunt câteva aspecte la care nu v-ați gândit niciodată până nu ați ajuns poate să aveți un smartphone sau o tabletă, de exemplu, care este foarte comod de utilizat și care v-a provocat să configurați și un cont de e-mail. Haideți să vedem care sunt pașii principali la care ne-am putea poticni și să vedem cum putem evita asta. Utilizatorii avansați ne pot ajuta la partea de comments, unde cu siguranță vor fi întrebări de la noi, ceilalți.

Programe client sau Webmail ?

Care e diferența dintre programele client și webmail ?

Outlook-vs-outlook_com21 Dacă ați creat cel puțin odată un cont de email pe Yahoo, Gmail, Hotmail (Windows Live, sau, mai nou, Outook.com), etc., de fiecare dată ați utilizat webmail. Adică email într-o interfață web. Acea interfață este direct pe serverul de pe care se oferă serviciile de email. Adică nu este un client. Dacă lucrați la o firmă și aveți email într-un program cum ar fi Outlook, Thunderbird sau Mail (din Windows 10) (pentru a cita doar câteva dintre cele mai folosite programe pentru e-mail din România), atunci folosiți un client de email. Adică aceste programe primesc și trimit email de pe PC-uri și device-uri, de la distanță, nu de pe server, direct.

Ce funcții îndeplinesc interfețele webmail și aplicațiile-client de e-mail ?

Atât interfețele web, cât și programele-client au aceleași funcții de bază (adică primire și trimitere de email) și folosesc metode similare pentru aceasta. Putem sublinia diferențele dintre webmail și clienții de mail prin a spune că webmailul poate fi folosit din browser (navigator Internet) și că de obicei nu implică descărcarea de software adițional pentru a permite gestionarea email-ului. Toată treaba e făcută de servere, acele PC-uri speciale din datacentere la care ne conectăm prin Internet. Programele-client se instalează sau vin preinstalate de multe ori pe device-uri și PC-uri și au rolul de a interacționa cu serverele pentru a descărca sau a trimite email, dar uneori și pentru a stoca mesajele local.

De ce am avea nevoie de un client e-mail?

Când ne dăm seama că uneori poate fi util, de exemplu, să putem avea unele mesaje primite sau trimise anterior cu noi, chiar fără a avea acces la Internet în acel moment, ne întrebăm cum putem accesa emailul din căsuța webmail pe PC-ul sau device-ul portabil preferat ? Aici dăm peste acei termeni care ne fac să ne punem mâinile în cap și să o luăm la fugă până la primul geek, pe care încercăm să-l „mituim” cu un suc sau o bere ca să ne configureze el contul. Pentru noi pare ceva complicat. Pentru geeks nu este ceva complicat, dar ei adesea nu mai au răbdare să facă asemenea lucruri de rutină. Atunci ce facem ? Ne descurcăm cu ajutorul acestui articol ! Cele mai multe servicii de webmail permit gratuit utilizarea programelor client pentru a citi emailul din conturile utilizatorilor. Dacă nu vrem să accesăm și să folosim interfața web a unui serviciu webmail, putem configura un program client să ne descarce mesajele periodic și să trimită mesaje fără a mai fi necesară accesarea interfeței web. Cu alte cuvinte putem avea un cont Outlook.com de exemplu, atât pe Internet, cât și în programul client Outlook, de exemplu. Modele Webmail Acum o să trecem la ceva mai complicat: protocoluri de email folosite de programele client.

Un protocol este, ca și în viața reală, un set de reguli care trebuie respectate pentru ca o anumită activitate să reușească. Așa este și ăn lumea PC-urilor, oricât de colțuroși par uneori administratorii de sisteme.

Protocolul POP3 (Post Office Protocol)

POP, sau Post Office Protocol, este o modalitate de a obține emailul din vremurile de început ale Internetului. Calculatoarele aveau acces de bandă mică (mult mai mică decât avem azi pe smartphone-uri) la Internet. De aceea a fost creat POP, ca un demers care să permită descărcarea locală a mesajelor pentru citirea lor în mod offline (deconectat de la Internet adică) și ștergerea lor de pe server la descărcare. Prima versiune POP a fost creată în 1984 și a avut o revizie în (POP2) în 1985. POP3 este versiunea curentă a acestui protocol de email și acest protocol este încă utilizat destul de mult.
 Atenție ! De vreme ce POP3 face copii locale și șterge originalele de pe server, email-ul e legat de acel device pe care citim cu POP3. Adică dacă avem 2 computere care se conectează la același cont cu software client POP3, primul venit este primul servit, iar cel care vine ulterior nu mai poate primi mesajele descărcate de primul. Nu veți mai găsi mesajele nici în căsuța de webmail asociată! Ca să nu mai spunem că le pierdeți de tot dacă PC-ul pe care le-ați descărcat este furat sau se defectează iremediabil și ne referim la hard disc, unde se stochează totul. Chiar dacă  POP3 este construit pe același principiu vechi al emailului citit offline, nu trebuie desconsiderat, pentru că poate fi util uneori.

Protocolul IMAP (Internet Message Access Protocol)

IMAP a apărut prin 1986, dar pare rămâne modern și actual până și astăzi, când suntem conectați la Internet aproape permanent. Principiul aflat la baza sa a fost acela de a evita ca utilizatorii să depindă de un singur client email, oferindu-le posibilitatea de a-și citi mesajele de oriunde, cu orice dispozitiv, cu orice client, dar și din webmail.
Comparativ cu POP3, IMAP ne permite să ne autentificăm (simultan sau nu) de pe oricâte dispozitive vrem sau din interfețe webmail de pe mai multe device-uri și să avem mesajele email și pe device-uri și pe server, iar pe server să fie păstrate până utilizatorul decide să le șteargă complet.
Acesta este protocolul cel mai potrivit pentru nebunia în mișcare a lumii de azi, în care ne citim mailul pe telefon, pe tablete, pe smart TV-uri, pe laptopuri și pe desktopuri, etc, etc. El a devenit foarte popular, dar are și el problemele sale.
Pentru că IMAP stochează email-ul pe un server, dimensiunea inboxului depinde de cât de generos este furnizorul serviciului de email. Servicii precum Outlook.com sau GMail sunt chiar furnizori generoși. Alții nu sunt însă. D
acă se ocupă tot spațiul  pentru un cont de mail alocat pe server, nu vom mai putea primi sau trimite mesaje până nu facem curățenie. Această problemă se poate evita prin crearea de arhive locale în programe client cum ar fi Outlook și ștergerea periodică a mesajelor de pe server.

Microsoft Exchange, MAPI și Exchange ActiveSync

Microsoft Exchange Microsoft a început proiectarea MAPI (Messaging API) aproape deodată cu apariția POP și IMAP (pe care nu le-au inventat). Acesta este un protocol complex, care are utilizare și în afară de email. Comparația e prea tehnică pentru ce vrem noi cu acest articol, dar, foarte ep scurt, MAPI este o modalitate prin care aplicațiile și clienții de email comunică cu serverele Microsoft Exchange și care permite sincronizarea emailului asemănător cu IMAP, dar și a listelor de contacte, calendarelor, și a altor elemente, toate reunite în clienți software sau în aplicații. Funcția de sincronizare a emailului este numită de Microsoft “Exchange ActiveSync.” În funcție de device, telefon sau clientul utilizat, aceeași tehnologie poate fi numită Microsoft Exchange, MAPI, sau Exchange ActiveSync, dar în principiu oferă același serviciu de sincronizare bazat pe cloud ca și IMAP. Dat fiind că Exchange și MAPI sunt produse Microsoft, doar companiile care dețin licențe pentru serverele proprii de Exchange mail sau cele care folosesc Outlook.com vor putea utiliza Exchange. Mulți clienți email, cum sunt și cei de pe Android sau de pe IPhone, sunt compatibili cu Exchange ActiveSync, și oferă utilizatorilor Hotmail email tip IMAP din cloudul Microsoft. Evident, există și altele protocoluri, care nu fac obiectul acestui articol și care nu se folosesc atât de des precum cele de mai sus.

În concluzie ce să folosesc ?

În funcție de propriile preferințe privind gestionarea emailului și prin prisma celor arătate în articol, dar și în funcție de furnizorul de email ales, opțiunille pot fi destul de clare.

  • dacă verifici email-ul de pe mai multe device-uri/PC-uri, evident IMAP e soluția cea mai bună
  • dacă folosești webmail și vrei să ai și pe telefon/tabletă mesajele, tot IMAP e varianta potrivită
  • dacă folosești un singur client pe un singur computer, atunci se potrivește și POP3
  • dacă ai foarte multe mesaje email pe care vrei să le păstrezi, poți de asemenea folosi POP3, ca să nu umpli spațiul de pe server, care poate fi limitat uneori de furnizor
  • dacă folosești Outlook.com sau un server de mail Exchange, MAPI sau Exchange Active Sync, toate îți oferă servicii similare cu IMAP, bazate pe cloud
  • Dacă nu folosești Outlook.com și vrei sincronizarea email-ului, folosește IMAP. Dacă folosești Outlook.com și vrei și sincronizare, alege MAPI/Exchange sau ActiveSync

Întrebările și completările sunt binevenite la comentarii.

Back To Top
Search