Recent cineva întreba pe Facebook de ce are asemenea fișiere pe telefonul său Lumia și cum poate scăpa de ele. Aflați ce sunt și ce fac aceste fișiere.

Ei bine, acestea sunt fișiere create de aplicația (Lumia) Camera pentru a oferi anumite caracteristici funcționale care nu sunt disponibile folosind numai fișierele imagine tip .JPEG. Mai precis, fișierele de tip .thm și .tnl sunt fișiere preview pentru clipurile filmate pe telefon, (miniaturile care apar în folderul Pictures), iar fișierele .nar includ caracteristici cum ar fi living images sau datele necesare pentru prelucrarea prin refocusare a unei imagini capturate.

Ce este fiecare dintre aceste fișiere auxiliare și ce roluri au ele ?

*.nar

Create de device-uri Nokia sau Microsoft, aceste fișiere sunt stocate în formatul Nokia Camera File (NAR), fiind containere zip care conțin mai multe fișiere .jpg și un fișier .xml cu meta date.

*.thm

O replică în miniatură a unei imagini mai mari. Miniaturile sunt folosite frecvent pe Internet sau în galerii foto/clipart.

*.tnl

Fișierele cu extensia .TNL sunt cunoscute ca fișiere Thumbnail image format, dar este posibil ca extensia să fie folosită și în alte scopuri.

În concluzie …

Dacă doriți să păstrați doar fotografiile și clipurile, puteți șterge aceste fișiere auxiliare de pe telefon.

Back To Top
Search