Dacă ai un PC cu Windows Vista sau cu Windows XP și vrei să faci upgrade la Windows 7, trebuie să iei în calcul o serie de lucruri pe care trebuie să le faci pentru a beneficia pe deplin de acest upgrade.

Trebuie subliniat că pe PC-urile care au instalat Windows XP nu se poate face direct upgrade la Windows 7, adică nu se poate instala Windows 7 peste Windows XP, cu păstrarea setărilor și a programelor (vezi aici scenariile de upgrade suportate, spre finalul articolului). De aceea, această categorie de utilizatori trebuie să își salveze toate fișierele personale și setările programelor, pentru că vor fi nevoiți să formateze partiția de sistem și să instaleze Windows pe curat, de la zero. Poate să pară un lucru greoi și nedorit, dar un Windows proaspăt instalat, mai ales Windows 7, va fi o surpriză foarte plăcută din punctul de vedere al experienței utilizatorului.

Înainte de orice, este necesar să folosim Windows 7 Upgrade Advisor. Acest program gratuit de la Microsoft este foarte util, pentru că verifică daca PC-ul are componente, dispozitive periferice compatibile sau suficient de puternice pentru a rula Windows 7. Dacă suntem în Vista, putem afla și dacă programele instalate vor funcționa corect sau nu după upgrade-ul direct peste Vista. La sfîrșitul scanării, programul ne spune dacă putem sau nu să trecem la Windows 7, iar dacă sunt probleme, propune soluții pentru cele mai uzuale.

Dacă PC-ul tău poate rula Vista, în cele mai multe cazuri va rula Windows 7 foarte bine, dar totuși este o idee bună să descarci Windows 7 Upgrade Advisor și să scanezi înainte de a trece la upgrade.

Înainte de a începe scanarea PC-ului, asigură-te că ai conectat la el toate perifericele pe care le folosești cu versiunea curentă de Windows și că ai pornit aceste periferice. Programul te va anunța dacă există periferice sau compomente hardware care nu sunt compatibile cu Windows 7. Am întîlnit de multe ori utilizatori dezamăgiți care au încercat să facă upgrade la Windows Vista sau la Windows 7 fără a face în prealabila această verificare. Aceștia au ajuns în situații neplăcute în care nu puteau folosi periferice sau componente ale PC-ului cu noul Windows, și au fost nevoiți să revină la versiunea mai veche, cu tot timpul pierdut pentru un upgrade eșuat.

Fă o copie de siguranță a hard discului. Nu ignora acest pas. Personal am fost pus o singură dată în situația de a pierde toate datele de pe partiția Windows, fără posibilitatea de recuperare a fișierelor personale, din cauza unei întreruperi de curent în timpul unei instalări Windows pe PC-ul personal. Nu a fost deloc plăcut, vă asigur. De atunci, întotdeauna copiez datele personale pe un hard disc extern. Dacă nu ai la îndemînă o unitate externă, scrie pe un DVD fișierele personale importante de pe prima partiție sau copiază-le pe altă partiție. Dacă ai o conexiune Internet rapidă, copiază-ți documentele și fotografiile pe SkyDrive.

Verifică online sau la magazinele locale dacă există oferte pentru versiuni Windows 7 Upgrade. Nu îți recomand deloc folosirea de software piratat, pentru că te expui din multe puncte de vedere. Mai întîi legal, apoi din punct de vedere al securității informatice a sistemului tău. Cel mai bun lucru pe care îl poții face este să achiziționezi un sistem nou (laptop) cu o licență Windows 7 OEM, care este varianta cea mai ieftină pentru software legal, dacă nu îți poți permite Windows 7 retail. Și nu își permit mulți, știm cu toții de ce. Atenție ! Spre deosebire de Windows Vista, nu mai este legal să cumperi un kit Windows 7 OEM (chiar dacă ai lua un mouse sau o tastatură pe lîngă) și să ți-l instalezi pe PC. Acum licențele OEM se pot vinde doar împreună cu un sistem nou.

În plus, achiziționarea pachetului original și instalarea de pe discul original este mult mai sigură decît download-ul ilegal de kituri, care pot să fie modificate și virusate.

Copiile piratate nu sunt eligibile pentru upgrade-uri și update-uri, ceea ce va costa în timp mult mai mult decît achiziționarea unui kit legal, pentru că neactualizat, sistemul se va infecta și va fi mult mai vulnerabil, ceea ce va conduce la multe reinstalări, la mult timp pierdut adică.

Dacă ai decis să treci la upgrade, îți ofer un tutorial ilustrat de utilizare a Windows Easy Transfer, utilitar gratuit din Windows, cu care poți face copii de siguranță pentru toate fișierele (dacă ai o unitate externă de stocare) și/sau pentru setările conturilor Windows. În tutorial am făcut trecerea setărilor de la Windows 7 RC la Windows 7 RTM, pentru că upgrade-ul direct nu a fost posibil.

Back To Top
Search