Office 2010 este prima versiune a suitei Office de la Microsoft care se livrează atît pe 32 cît și pe 64 de biți. Vedeți care vi se potrivește mai bine.

Odată cu Windows 7, tot mai mulți utilizatori trec la procesoare și la sisteme de operare + aplicații pe 64 de biți

Aceasta este tendința generală. Să vedem însă dacă este acum sau nu momentul potrivit să trecem la Office pe 64 de biți.
Pentru anumite categorii de utilizatori Office este nevoie de mai mult RAM disponibil, mai ales dacă lucrează cu tabele Excel foarte mari sau cu baze de date mari. Acum aplicațiile Office pe 64 de biți pot deschide fișiere de peste 2 GB, fără diferențe funcționale semnificative comparativ cu versiunile pe 32 de biți.
Ce este important de reținut este că nu se pot instala pe același PC simultan ambele versiuni de Office (adică x86 și x64).
Așa că trebuie să alegeți și ceea ce voi scrie aici vă va fi de folos.

Ce avantaje ai dacă rulezi Office pe 32 de biți sub Windows x64 ?

Office pe 32 de biți sub Windows 7 x64 se comportă mult mai bine, pentru că sistemul îi poate aloca mai multă memorie (pînă la 4 GB, dacă PC-ul are peste 4 GB). Chiar dacă aplicațiile Office 2010 nu cer mai mult RAM decît cele din Office 2007, ele vor putea accesa mai multă memorie și astfel vor lucra mai rapid decît pe un sistem pe 32 de biți.
Cu cît este mai mult RAM fizic (sau cu cît se lucrează mai puțin cu memoria virtuală de pe hard disc, cu atît performanța și responsivitatea aplicaților Office vor crește.
Indiferent de varianta aleasă (x86 sau x64), Microsoft susține că sub Windows 7 sau sub Windows Vista, Office 2010 funcționează cel mai eficient.

Ce versiune să aleg ?

Dacă trebuie să decizi între Office pe 32 și pe 64 de biți, trebuie sa analizezi serios ce contează cu adevărat pentru tine.

  • Folosești foi de calcul Excel de mari dimensiuni ?
  • Trebuie să lucrezi frecvent cu fișiere de peste 2 GB dimensiune ?

Dacă te regăsești în aceste situații, e OK să treci la Office pe 64 de biți, pentru că poți folosi mai mult RAM și lucrurile merg mai ușor.
Dacă nu ești în această situație, Microsoft recomandă Office pe 32 de biți din mai multe motive, cele mai importante fiind cele legate de compatibilitatea controalelor și a plugin-urilor disponibile în număr mare pentru versiunea pe 32 de biți.

“Așteptăm ca în timp Office pe 64 de biți să devină standardul. În afară de avantajul suportului pentru fișiere mai mari, vor exista beneficii sporite în a avea un ecosistem consistent pe 64 de biți pentru toate extensiile și controalele. Oferind acum versiunea pe 64 de biți a Office 2010, am făcut un mare pas înainte pe această cale de tranziție și am dat ocazia atît clienților cît și partenerilor de a se pregăti corespunzător pentru viitor.”
Ted Way,
Program Manager, Product Lifecycle and Engineering Excellence

Cîteva considerente practice

Dacă instalezi o versiune de Office 2010 descărcată de la Microsoft, trebuie să decizi înainte ce vrei să descarci, 32 sau 64 bit.
Dacă vei cumpăra Office pe DVD, vei avea în cutie versiuni atît pe 32 cît și pe 64 de biți ale produsului.
Dacă instalezi varianta pe 32 de biți iar mai încolo te răzgîndești si vrei să treci la cea pe 64 de biți, poți face acest lucru dezinstalînd-o pe prima și instalînd-o pe a doua.
Trebuie reținut că nu este posibil să ai în paralel și versiunea pe 32 și pe aceea pe 64 de biți instalate.

Demn de reținut

În Office 2010 nu există diferențe vizibile de aspect, nici de funcționare, cu excepția capacităților sporite de utilizare a memoriei în cazul versiunii pe 64 de biți.
Așa cum am mai subliniat, această funcționalitate extinsă are prețul său, adică numărul redus de extensii și controale disponibile în mod curent. Ele vor deveni disponibile în timp și în versiuni pe 64 de biți.
De aceea, Microsoft recomandă instalarea și utilizarea Office 2010 pe 32 de biți chiar pe sisteme cu Windows pe 64 de biți. Migrarea va fi ușoară de îndată ce pluginurile vor fi disponibile și în versiuni pe 64 de biți.

Back To Top
Search