2015-03-28_170320

Una dintre clarificările pe care le așteptam de ceva vreme a sosit la sesiunile Microsoft de la WinHEC 2015. Ea se referă la definiția și denumirea oficială – Windows Apps – dată de Microsoft aplicațiilor universale, foste Metro, Modern Apps sau Windows Store Apps.

Așadar, ce sunt aplicațiile universale ?

Sunt sigur că ați tot auzit în ultima vreme despre faimoasele aplicații universale pentru Windows. Iată ce înseamnă ele, așa cum a explicat Don Box, Microsoft distinguished Engineer, în sesiunea sa de la WinHEC, Developing for the Windows 10 Hardware Platform:

“În Windows 10, avem această noțiune de platformă a aplicațiilor universale” … “Iar aplicațiile care o vizează sunt numite Windows Apps (aplicații Windows). Uneori spunem universal apps, dar denumirea lor este Windows apps. O aplicație Windows poate rula pe fiecare familie de device-uri: telefoane, PC-uri, Xbox, IoT, și alte device-uri cum ar fi HoloLens.”

Care este diferența între Windows apps și Windows desktop Apps ?

Aplicațiile pentru desktopul Windows (programele clasice) sunt acele aplicații (Win32) care rulează doar pe PC-uri. De notat că, în ciuda faptului că Microsoft pune din nou accent pe desktopul Windows, compania tratează programele ca tehnologie veche, depășită. Ceea ce și sunt până la urmă.

“Pe PC-uri, continuăm să suportăm peste două decenii de programe pentru desktop-ul Windows … pentru rularea acestora pe PC-uri” a precizat Don Box. “Așa că uneori vom vorbi despre aplicații Windows (în sensul a ceea ce am denumit aplicații universale până acum) și alteori despre aplicații pentru desktopul Windows. Aplicațiile Windows rulează pe toate device-urile. Aplicațiile Windows pentru desktop sunt doar pentru PC-uri.”

Iată și slide-ul din prezentarea lui Box care reflectă cele de mai sus, oferind și o comparație tehnică între aplicații și programe:
Windows Apps defined
Practic am avut același lucru și pe Windows 8, dar acum planurile Microsoft par mai clare, cel puțin la o primă privire. Mai exact, într-o lume ideală, Microsoft așteaptă ca dezvoltatorii să scrie aplicații Windows și nu programe clasice pentru desktop-ul Windows. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla cu Windows 10 în lumea reală.

Resurse:

Pentru cei interesați, includ aici înregistrarea sesiunii lui Don Box la WinHEC 2015:

Back To Top
Search