FEatured-Action-Center-

Acest tutorial vă spune cum puteți accesa și cum puteți folosi una dintre cele mai interesante caracteristici noi din Windows 10, Action Center.

A. Ce este Action Center ?

Action Center este un panou foarte util care conține notificări și butoane pentru acces rapid la anumite caracteristici Windows. În mod implicit el este ascuns și se afișează la cerere în partea dreaptă a ecranului.
În Action Center avem și un set personalizabil de butoane care permit pornirea/oprirea anumitor funcționalități ale sistemului sau accesarea setărilor cum ar fi Mod Avion, Toate setările, Conectare, Display, Locație, Modul tabletă, VPN și W-Fi.  Despre rolul și utilizările acestora vorbim într-un tutorial separat.

B. Cum accesez Action Center ?

B1. Metoda 1 – folosind un mouse

Pentru accesarea Action Center, dacă folosiți un mouse, faceți click pe iconița Action Center de lângă ceas, în bara de notificări:
Accesare Action Center cu mouse

B2. Metoda 2 – folosind o comandă rapidă de la tastatură

Apăsați tastele Windows și A:
Win-A

B3. Metoda 3 – pe un ecran tactil (touch screen)

Dacă sunteți pe o tabletă, trageți cu degetul de pe rama dreapta spre interior (swipe in):
Swipe in from right

C. Cum pot să elimin notificările din Action Center ?

În Windows 10, Action Center reține notificările toast (acele pop-up-uri de notificare dreptunghiulare care apar când primim mail-uri, de exemplu) generate de sistem, de programele clasice Windows sau de aplicații. Ele sunt grupate după aplicație și după data și ora la care au fost primite.
Toate aceste notificări sunt păstrate în Action Center până când decideți să le eliminați de acolo. Acest lucru poate fi util dacă nu ați fost atenți la PC / tabletă la un moment dat și tocmai atunci a apărut o notificare.

C1. Cum elimin selectiv notificările ?

C1-1. Metoda 1 – cu mouse sau cu degetul

Pentru eliminarea selectivă a notificărilor din Action Center trebuie să le tragem, fie cu mouse-ul, fie cu degetul spre dreapta și apoi să le eliberăm:
02 Action Center eliminare notificare individuala

C2-2. Metoda 2 – cu mouse-ul sau cu degetul

Mergeți cu mouse-ul sau cu degetul deasupra notificării și apăsați pe x:
Action Center eliminare notificare individuala

C2. Cum elimin o categorie de notificări ?

C2-1. Metoda 1 – Tragere cu degetul sau cu mouse-ul

Puneți mouse-ul sau degetul peste zona de titlu a categoriei de notificări și (pentru mouse apăsați mai întîi) și apoi trageți imediat titlul spre dreapta
Action Center eliminare categorie notificari

C2-2. Metoda 2 – Închidere cu degetul sau cu mouse-ul

În imaginea de mai sus puteți vedea marcat cu (2) semnul x. Prin apăsarea acestuia cu degetul sau cu indicatorul mouse-ului, veți elimina toate notificările din acea categorie.

C3. Cum elimin toate notificările ?

Pentru eliminarea tuturor notificărilor din Action Center, apăsați pe link-ul Clear All , pe care îl veți vedea în dreapta sus. Acest link apare numai când există notificări:
Action Center eliminare toate notificarile

D. Cum văd detalii despre o notificare în Action Center ?

Pentru a vizualiza un rezumat al notificării (util, de exemplu, pentru mesajele e-mail), apăsați cu degetul sau cu indicatorul mouse-ului peste săgeata de lângă fiecare notificare:
Action Center expandare notificare
Notificarea este expandată și se pot vedea informații suplimentare:
Action Center expandare notificare

E. Cum folosesc notificările din Action Center ?

Pentru a vedea despre ce este vorba în notificări, apăsați pe ele cu un click sau cu un mouse și ele vor deschide aplicația sau programul care le-a generat, uneori chiar în contextul acelei notificări.

Concluziile mele

Ca o primă iterație a unui centru de notificări pentru PC-uri și tablete cu Windows, Action Center este o reușită. Desigur, este loc de îmbunătățiri, dar să nu uităm că Windows 10 va evolua în continuu și că este foarte probabil ca și acestă caracteristică să evolueze rapid. Pentru aceasta este important feedback-ul tuturor utilizatorilor.

Back To Top
Search