Acesta este un ghid introductiv de configurare Cortana pentru cei care au instalat Windows Phone 8.1 și vor să testeze asistenta virtuală de la Microsoft.

0. Preambul

Cortana este asistenta digitală de la Microsoft lansată în versiune beta odată cu Windows Phone 8.1. Momentan funcționalitățile sale sunt limitate și sunt restrânse doar la Statele Unite, unde Bing este mult mai bine dezvoltat și are mult mai multe informații decât oriunde altundeva în lume.
Cel puțin deocamdată, nu suntem o piață deloc interesantă pentru Bing și Cortana, așa cum nu suntem destul de interesanți pentru Xbox și serviciile aferente, nici pentru Windows Store.
De aceea, chiar dacă sunteți foarte entuziasmați de idee și doriți să activați Cortana și în România, trebuie să vă temperez optimismul, oferindu-vă un bob de sare. Ba chiar un drob mai mare. Nu vă supărați pe mine.

Aș zice că nu trebuie să vă așteptați prea curând la posibilitatea de a utiliza Cortana în limba română, cel puțin nu atâta vreme cât în România BIng nu se dezvoltă atât de mult încât să poată asigura spatele asistentei Cortana cu informații despre servicii și infrastructură (ori știți prea bine că România e la pământ – elegant zis – cu acestea).
Unde putem folosi totuși Cortana ?
Puteți testa reminderele, integrarea cu aplicațiile de pe telefonul vostru, comenzile verbale (setarea de alarme, consultarea calendarului, efectuarea de apeluri telefonice sau Skype, etc.), căutarea Bing pentru documentare, funcțiile care exploatează geo-fencing și multe altele.
Ce ar fi de reținut ?
Pentru a deveni eficientă, Cortana învață și se adaptează utilizatorului. Va trebui să persistați în pronunțarea cât mai corectă a comenzilor până când se va adapta și va începe să vă înțeleagă. De asemenea trebuie să aveți răbdare și să repetați uneori anumite comenzi sau să le reformulați.
Dacă nu stăpâniți limba engleză cel puțin la nivel mediu conversațional și cu o dicție rezonabilă, nu vă chinuiți prea mult, pentru că nu are sens. Cortana vă poate ajuta cu sarcinile zilnice, dar nu va înțelege foarte mult din ce spuneți.

1. Ce trebuie făcut pentru activarea Cortana în afara Statelor Unite ?

Pentru a activa Cortana trebuie îndeplinitie cumulativ următoarele:
1. Telefonul să aibă limba setată pe English United States(imagine 1 în galerie) Pentru aceasta accesați Settings -> Language și adăugați cu ajutorul butonului + add languages English (United States) și activați această opțiune. Este posibil să fie nevoie de un restart.

2. Telefonul să aibă prima în lista cu limbi pentru tastare English United States (imaginea 3 în galerie) – porniți de la Settings -> Language (imaginea 2 din galerie) și selectați region options sau de la Settings -> keyboard , apăsați + add keyboards și adăugați English (United States). Eliminați orice tastatură English (apăsați 2 secunde pe elementul din listă și selectați remove), mai puțin cea English US, pe care trebuie să o faceți să fie prima în listă (apăsați 2 secunde pe English United States apoi move up până ajunge prima în listă).
3. Telefonul să aibă regiunea setată pe United States. (imaginea 4 în galerie) – porniți de la Settings -> Language (imaginea 2 din galerie) și selectați region options sau de la Settings -> Region și asigurați-vă că aveți country/region pe United States și că regional format este același cu limba telefonului (Same as phone language). Este posibil ca și aici să fie nevoie de un restart.
4. Telefonul să aibă opțiunea Voice setată pe Statele Unite (imaginea 5 în galerie) – porniți de la Settings -> Language (imaginea 2 din galerie) și selectați speech options sau de la Settings ->Speech și setați ca în imaginea 5 Speech Language English (United States).
5. Telefonul să aibă activat serviciul de locație. (imaginea 6 din galerie) Pentru aceasta mergeți în Settings -> Location și comutați Location services pe On.

2. Setări de sistem pentru Cortana

În acest moment ar trebui să găsiți Cortana în lista de aplicații (imaginea 7) , dar și în Settings, ecranul applications :(imaginea 8)

Dacă deschideți setările din Settings, ecranul applications :(imaginea 8) configurați ca în imaginile 9 și 10, permiteți inclusiv integrarea Facebook și faceți toate setările necesare acolo.
De la setările Cortana accesați battery saver (imaginea 11) și selectați opțiunea dorită, în funcție de ce doritți: Cortana poate să rămână activa sau să fie dezactivată când telefonul este pe Battery Saver (regim economic).

3. Porniți Cortana pentru prima dată

La prima pornire va trebui să parcurgem câțiva pași importanți pentru inițializarea aplicației. Cortana ne întâmpină cu un set de întrebări sau oferă un set de opțiuni legate de interesele utilzatorului, în funcție de regiunea în care se găsește acesta. În galeria de mai jos am trecut prin opțiunile pentru diverse arii de interes. Cum eu am Cortana deja setată și nu am vrut să o resetez, rămâne să descoperiți dumneavoastră ce se poate face aici:

Aceleași preferințe Cortana le găsim și dacă ne autentificăm cu contul nostru Microsoft de pe telefon și pe bing.com, după ce setăm în browser Bing pe US:

Bing-interese
26. Lista de interese este sincronizată între Cortana și Bing și viceversa.

4. Setări și funcționalități Cortana

NOTĂ –  Acest articol nu își propune și nici nu poate epuiza subiectul Cortana pe Windows Phone.

Voi oferi mai jos o descriere pentru fiecare și unele sugestii de utilizare. În perioada următoare voi posta tutoriale separate pentru fiecare dintre acestea.
Setările din Cortana le accesăm dacă apăsăm pe cele trei bare albe orizontale din dreapta sus (imaginea 12).
Interests – Aici putem spune asistentei ce ne interesează. Această secțiune, așa cum arată acum, nu este completă și va fi dezvoltată în continuare de Microsoft.
Ea este integrată cu setările Bing pentru interese (Bing US) – vedeți imaginea 26.
Remind Me – Aici sunt salvate reminderele pe care le-ați programat folosind Cortana. Există și o arhivă.
Quiet Hours – Orele între care nu puteți fi deranjat decât de persoanele pe care le adăugați în Inner Circle.
Inner Circle Un set de persoane cu privilegii speciale definit de utilizatorul telefonului. Privilegiile constau în prioritatea cu care aceste persoane vă pot contacta pe durata Quiet Hours. Momentan aceasta este singura utilizare pentru Inner Circle, dar Microsoft spune că alte funcții care folosesc această listă vor fi adăugate pe parcurs. Lista poate fi alcătuită pe baza sugestiilor prezentate inițial. De exemplu, dacă ați avut persoane definite ca Favourites în People Hub din Windows Phone 8, aceste persoane sunt prezentate ca propuneri. De asemenea puteți adăuga orice persoană din lista persoanelor de contact.
Ce se poate face cu aceste persoane din listă ?
Momentan ele pot fi adăugate sau șterse.
După ce ați adăugat o persoană, puteți apăsa pe numele acesteia în listă. Ecranul următor are 3 casete goale pentru nickname-uri ce pot fi asociate acelei persoane (de exemplu mother, sister, grandma, etc.) Puteți pune ce , doriți, cu condiția (ca momentan) să fie ușor de pronunțat în engleză și astfel ușor de identificat de către Cortana când folosiți nickname-ul respectiv într-o comandă vocală.
Secret: Față de persoanele din Inner Circle, contactele normale din telefon au doar o singură casetă pentru un singur nickname.
Places – Locuri salvate, care pot avea nickname-uri, pentru a fi mai ușor de pronunțat și mai ușor de identificat de către Cortana. Se pot defini, de exemplu acasă, serviciu, școală, etc. Locurile sunt importante pentru că în funcție de locul unde vă aflați cu telefonul, Cortana poate efectua anumite acțiuni contextuale, odată ce serviciul de locație confirmă că vă aflați în acea locație. Teoretic, Microsoft spune, de exemplu, că Wi-Fi poate activat automat atunci când suntem în locurile predefinite de exemplu (GeoFencing – funcții activate contextual, în funcție de locația telefonului). Păcat însă că momentan nu se și oprește automat când părăsești locația (se lucrează la corectarea acestui aspect).
Music and Searches – Aici sunt căutările efectuate de Cortana pentru identificarea pieselor redate sau captate prin microfonul telefonului, așa cum fac aplicațiile Shazam sau SoundHound.
Settings – Aici puteți activa/dezactiva Cortana dar și unele caracteristici.
Quiet Hours este locul unde se vor folosi informațiile din Inner Circle.
Puteți activa/dezactiva Quiet Hours oricând folosind comutatorul (toggle) numit Right Now. Nu mai este necesară nici o acțiune suplimentară.
Automatic Rules (regulile automate) permit stabilirea unui orar pe durata căruia aceste reguli vor fi activate automat. Pentru moment puteți avea un singur set de reguli (nu puteți avea, de exemplu, un set pentru zilele săptămânii și altul pentru weekend – Microsoft lucrează deja pentru a adăuga opțiunea). De asemenea, regulile Quiet Hours se pot activa pe durata evenimentelor din calendar setate ca Busy, dar se poate folosi un singur calendar pentru aceasta.
Breakthrough Rules (reguli de trecere peste restricții) sunt regulile care aduc privilegiile de a permite să fiți contactat mai ușor persoanelor din Inner Circle. Aici puteși seta regula potrivit căreia, dacă o persoană vă sună de 2 ori pe durata a maxim 3 minute (adică dacă e ceva urgent, de exemplu), acea persoană poate trece de restricțiile impuse de Quiet Hours. Breakthrough Rules pot fi dezactivate complet oricând.
Mai sunt câteva modalități de ajustare a funcționalității Breakthrough rules, mai exact se poate face setarea ca Inner Circle să treacă oricum peste Quiet Hours, sau ca persoana respectivă să fie întrebată dacă vrea să insiste sau ca nimeni să nu poată trece, nici cei din Inner Circle. De asemenea se poate oferi un mesaj prin care să anunțații persoanele care nu fac parte din Inner Circle care vă caută pe durata Quiet Hours că sunteți ocupat (needitabil, din păcate, în prezent, și doar în engleză).
Places (locuri)
Aici puteți adăuga diferite locații preferate sau pe care le frecventați mai des și le puteți asocia nickname-uri pentru utilizare și recunoaștere facilă de către Cortana. Datele de aici sunt utile cu adevărat pentru funcția GeoFencing despre care aminteam mai sus, pentru că asistenta învață rutele pe care le folosiți și poate asocia acțiuni și activități contextuale.
Puteți seta de exemplu școală, casă, serviciu, farmacie, cabinet medical și așa mai departe.
Dacă adăugați din start locații aici, pe termen lung veți fi uimiți de cât de utilă poate deveni Cortana, pentru acțiunile asociate locațiilor.
Iată niște exemple de comenzi pentru Cortana legate de places:
Remind me to call home when I get at work – aceasta vă va reaminti să sunați acasă când ajungeți la serviciu, de exemplu.
Remind me to stop by Market on my way home to get bread – vă va reaminti să cumpărați pâine când sunteți în apropiere de magazinul cu nickname Market.
Remind me to ask Ann about the book she borrowed next time I am at her house – vă va reaminti să o întrebați pe Ann despre cartea pe care i-ați împrumutat-o când treceți pe la locuința acestei persoane.
Repet, nu am avut pretenția de a fi epuizat subiectul Cortana odată cu acest articol, dar sper că v-a ajutat să vă pregătiți pentru a explora mai ușor și mai eficient opțiunile aduse de aceasta.
Ca de obicei, vă aștept la comentarii cu întrebări și ponturi despre subiectul articolului.

Back To Top
Search