După ce am învățat cum se poate instala Hyper-V în Windows 10, continuăm prin a afla cum se creează o mașină virtuală Hyper-V. Aceasta poate servi, de exemplu, la testarea build-urilor Windows Insider Technical Preview.

Obiectiv: În acest tutorial parcurgem etapele de creare a unei mașini virtuale sub Hyper-V.
Necesar:
  • Computer compatibil Hyper-V cu Hyper-V activat
  • Minim 24 GB spațiu liber pe disc
Pentru cei care doresc să afle cum se poate instala Hyper-V în Windows 10 avem acest tutorial: https://old.cosmintataru.ro/windows/trei-metode-de-instalare-hyper-v-pe-windows-10/ După parcurgerea pașilor de acolo ar trebui să aveți un sistem gata pentru crearea de mașini virtuale Hyper-V.

1. Cum se face o mașină virtuală Hyper-V?

Urmați pașii de mai jos pentru a crea mașina virtuală: 1.1. În Start căutați Hyper-V și lansați consola Hyper-V Manager. Extindeți ramura de pe coloana stângă și faceți click dreapta pe numele PC-ului pe care vă aflați, apoi pe New  (1)  –> Virtual Machine (2): mașină virtuală Hyper-V 1.2. Bifați Do not show this page again (1) și continuați cu Next (2): mașină virtuală Hyper-V 1.3. Tastați numele ales pentru mașina virtuală (1) și – facultativ – selectați unde să fie salvată. Este recomandabil să lăsați valoarea implicită (2): mașină virtuală Hyper-V 1.4. Selectați Generation 2 (1 mai jos) pentru a crea o mașină virtuală modernă, cu suport pentru mai multe caracteristici de virtualizare. Atenție, în acest caz va fi obligatorie instalarea unui sistem de operare pe 64 de biți pe această mașină virtuală! mașină virtuală Hyper-V 1.5. Repartizați cantitatea de RAM dorită. Această memorie este preluată de la sistemul gazdă, PC-ul fizic pe care lucrați (1 mai jos). Ca exemplu, pe un sistem cu 16 GB RAM noi alocăm tipic 2-4 GB RAM per mașină virtuală. Bifați și (2), opțiune care va aloca dinamic RAM pentru această mașină în limite pe care le putem defini ulterior: mașină virtuală Hyper-V 1.6. Selectați router-ul virtual (1). Acesta poate fi definit din consola Hyper-V Manager. mașină virtuală Hyper-V 1.7. Selectați Create a virtual hard disk (1) pentru a crea o imagine de disc a mașinii virtuale pe sistemul gazdă. Dacă este necesar, schimbați numele, păstrând extensia .vhdx (2 mai jos), setați locul unde doriți să stocați acest disc (3), preferabil pe un disc RAID sau pe un SSD. Apoi alegeți dimensiunea discului (4 mai jos). De regulă 24 de GB ar trebui să ajungă pentru o mașină virtuală pe care vom face teste uzuale: mașină virtuală Hyper-V 1.8. Selectați opțiunea de a instala un sistem de operare cu ajutorul unei imagini ISO (1 mai jos) și indicați de unde să fie încărcat kitul ISO (2): mașină virtuală Hyper-V 1.9. Felicitări! Tocmai ați încheiat prima parte, crearea mașinii virtuale! Revedeți informațiile oferite și apăsați Finish: mașină virtuală Hyper-V 1.10. Mașina creată apare în consola Hyper-V Manager (1 mai jos). Pe coloana din dreapta avem opțiunea de configurare detaliată, de care ne vom ocupa într-un tutorial separat: mașină virtuală Hyper-V

2. Concluzii și idei

Acestea sunt etapele prin care puteți crea o mașină virtuală sub Hyper-V. Este un procedeu relativ simplu, chiar dacă sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți pentru a evita modificări ulterioare, care, deși sunt posibile, implică de obicei oprirea mașinii virtuale.

Back To Top
Search