Cum Deschid Linia De Comanda Ca Admin In Windows 8-1

Mai devreme sau mai târziu, cineva vă va cere să deschideți Command Prompt și chiar mai mult, să îl deschideți cu drepturi de administrator. Aflați din articol ce este Command Prompt și cum poate fi accesat cu drepturi de Administrator în Windows 8.
Linia de comandă Windows, Command Prompt, este o fereastră unde comenzile pentru sistemul de operare se introduc manual.
Dacă nu ați aflat deja, sistemul de operare Windows are, pe lângă aplicațiile Metro și programele pentru desktop binecunoscute, o mulțime de utilitare care pot fi folosite din linia de comandă. Deși sunt destinate mai mult administratorilor de sistem, de multe ori este bine să avem noțiuni de bază pentru a interacționa cu acestea.
Linia de comandă este utilă pentru a lansa grupuri de comenzi (fișiere cu extensia .bat), scripturi (seturi complexe de comenzi), sau pentru a executa diferite sarcini administrative pe sistem.
Adesea rularea comenzilor din Command Prompt are nevoie de privilegii administrative pentru a funcționa corect. Aici este util să știm cum putem lansa un Elevated Command Prompt în Windows 8. Aceasta este un alt nume pentru linia de comandă cu privilegii administrative.
Ați dedus că veți putea lansa Command Prompt fie ca utilizatori obișnuiți, fie ca utilizatori cu privilegii administrative. Situația din urmă vă va scuti de verificările de securitate pe care altfel ar trebui să le treceți la fiecare comandă introdusă.
Windows 8 are două metode de lansare a Command Prompt elevat.

Metoda 1 – cu ajutorul meniului pentru Power Users

1.1. Prima este prin intermediul meniului pentru Power Users, care apare dacă tastăm [su_icon_text icon=”icon: windows” icon_color=”#4fcfff”]+ X[/su_icon_text].
01 - Command Prompt Windows 8
1.2. Dacă apare un dialog User Account Control, confirmați lansarea (este posibil să fie nevoie de o parolă administrativă).  Acum puteți folosi linia de comandă cu drepturi administrative:
02 - Command Prompt Windows 8

Metoda 2: Creați o comandă pe Start Screen

2.1. Accesați ecranul Start și tastați cmd.
2.2. Când apare iconița Command Prompt, faceți click dreapta pe ea sau apăsați cca. 2 secunde și apare meniul contextual, unde selectăm Pin To Start Menu:
03 - Command Prompt Windows 8
2.3. Apoi mergem la dala (tile-ul) din ecranul Start și apăsăm cca. 2 secunde pe ea:
04 - Command Prompt Windows 8
2.4. sau (nou în Windows 8.1 Update 1!) facem click dreapta și selectăm Open file location:
04 b - Command Prompt Windows 8
2.5. Ajunși în File Explorer pe desktop, facem click dreapta pe Command Prompt , alegem Properties.
2.6. În fereastra Command Prompt Properties apăsăm Advanced (2 mai jos):
05 - Command Prompt Windows 8
2.7. Ajungem la caseta de dialog Advanced Properties, unde bifăm Run as Administrator(1) și apoi apăsăm OK (2 și 3) pentru a încheia:

06 - Command Prompt Windows 8

2.8. De acum, tile-ul Command Prompt din ecranul Start va lansa Command Prompt cu drepturi de administrator:
07 - Command Prompt Windows 8

Back To Top
Search