
De multe ori se întâmplă să greșim la instalarea Windows prin crearea unei singure partiții. Acest tutorial vă arată cum să creați o partiție suplimentară pe disc în această situație.
Vom presupune că aveți un disc de cel puțin 120 GB (dimensiune des folosită cu SSD-urile în prezent) și că mai este spațiu suficient pe disc pentru redimensionare.
În exemplul nostru de mai jos folosim un PC cu un disc de 120 GB.
Ca întotdeauna, vă recomandăm să faceți o copie de siguranță a discului înainte de a trece la lucru.
Cum fac o partiție suplimentară în Windows?
Iată în continuare câțiva pași pentru a crea o partiție nouă pe discul cu Windows.
1. În Start, căutați (fără ghilimele) ”parti” și deschideți opțiunea din imagine:
2. Selectați partiția de comprimat (1), faceți click dreapta pe ea și apăsați pe Îngustare volum (Shrink volume) (2)
3. Porniți aplicația Calculator, apăsați pe meniul hamburger (1) și selectați Date (2) pentru convertor:
4. Selectați Gibibyți pentru prima măsură și Mebibyți pentru a doua, apoi apăsați pe prima unitate și tastați valoarea dorită, adică valoarea de scăzut din cei 120 GB.
Am o sugestie – lăsați cca 50 GB pentru Windows și programe și restul pentru partiția de creat:
5. Revenind la fereastra Gestionare disc (Disk management) tastați valoarea calculată mai sus (1) și apăsați pe Reducere (Shrink)(2).
6. La încheierea operației vom avea o partiție Windows mai mică și 70 GB spațiu nealocat. Faceți click dreapta pe spațiul nealocat (1) și selectați crearea unui Volum simplu nou (New simple volume)
7. În prima fereastră a Expertului Volum simplu nou apăsați Următorul , apoi, în a doua fereastră la fel, dacă nu v-ați răzgândit asupra dimensiunii.
8. Alocați apoi o literă pentru noua partiție (1 și 2), apoi apăsați pe Următorul
9. Selectați formatarea volumului (1) cu sistemul NTFS (2), unitatea de alocare implicită (3) și dați un nume partiției (3), selectați formatarea rapidă (5) și apăsați Următorul (6)
10. Finalizați operația prin click pe Următorul
11. Noua partiție apare în fereastra Gestionare disc și în Acest PC și este gata de folosire, după cum se poate observa în imaginea din partea superioară a articolului.
Concluzii
Aceștia sunt pașii necesari pentru a crea o partiție nouă folosind exclusiv instrumente prezente în Windows 10. Spuneți-ne mai jos la comentarii ce alte metode sau aplicații folosiți voi pentru crearea de partiții.