A trecut ceva vreme de la postarea ghidului nostru general pentru bateriile de laptop și iată-ne în fața unuia similar, din care încercăm să aflăm lucrurile de bază pentru lucrul cu baterii externe portabile, cunoscute și ca power bank-uri.

Ce este o baterie externă sau un power bank?

Dacă ne referim la baterie externă / power bank în contextul legat de telefoanele mobile, vorbim despre un dispozitiv care poate furniza energia necesară reîncărcării acumulatorului unui telefon fără a fi conectat la o rețea de alimentare cu energie electrică.

Ce conține un acumulator extern / power bank?

Practic, power bank-ul înglobează un acumulator și un circuit electronic care are câteva roluri clare. Acestea sunt de obicei monitorizarea cantității de energie disponibilă și eventual afișarea acesteia și monitorizarea încărcării acumulatorului intern pentru a semnaliza când este „plin”.
camerazoom-20161008151448900

Cum se încarcă o baterie externă / un Power Bank?

Un acumulator (power bank) poate veni și cu un alimentator de la care se poate face încărcarea. Totodată, el ar trebui să poată fi încărcat de la încărcătorul telefonului sau tabletei, dar numai dacă porturile sunt compatibile.

Ce denumiri tipice găsim pentru Power Bank-uri în magazinele online? Sunt diferențe?

În general nu sunt diferențe majore, fie că produsul este descris ca Power Pack sau ca Power Bank sau chiar cu alți termeni, cum ar fi încărcător extern sau baterie externă. Este vorba de termeni de marketing cu care companiile încearcă să atragă cumpărătorii. Dar toate aceste denumiri, inclusiv derivatele lor, se referă de fapt la acumulatori portabili externi, așa cum i-am descris mai sus.

Ce interfețe are un încărcător extern / Power Bank tipic?

Ca interfețe de utilizare, power bank-urile sunt cât se paote de simple. Au un conector pentru alimentatorul de la care se încarcă (2 mai jos) și minim un port USB (1 și 3 mai jos) pentru conectarea cablului standard de încărcare al telefonului/tabletei. Dacă există mai multe porturi, fiecare este marcat sau numerotat, pentru utilizarea sa corectă fiind necesar să consultați prospectul Power Bank-ului. De exemplu, dacă sunt două porturi, de obicei unul poate fi pentru tablete, celălalt pentru telefoane.
01-power-bank-si-incarcatoare-telefon

Cum monitorizez starea bateriei telefonului meu cu Windows 10 Mobile?

Personal folosesc pentru monitorizare aplicațiile și măsurătorile din sistem, dar se poate recurge și la aplicații realizate de terți. Pentru a vedea starea bateriei pe Windows 10 Mobile, accesați aplicația Settings, mergeți în System și acolo la Battery:
wp_ss_20161008_0002-1
Aici avem o serie de opțiuni:

 1. Vizualizare procent disponibil și o estimare a timpului rămas pe baterie
 2. Un link spre un ecran unde se poate vedea ce aplicații consumă bateria pe telefon
 3. Reglaj cu opțiune de activare automată a modului Economisire Baterie la un anumit procentaj de baterie rămas
 4. Posibilitatea de a activa manual modul Economisire Baterie până la următoarea încărcare.
 5. Link spre ghiduri de economisire a bateriei.

Câte reîncărcări pot obține de la un Power Bank / încărcător extern de 6000 mAh?

Un calcul empiric simplu ne poate ajuta să determinăm cu aproximație răspunsul la această întrebare. Astfel, dacă avem un Power Bank de 6000 mAh, împărțim 6000 la numărul de mAh din specificațiile telefonului/tabletei. Orice Power Bank și orice telefon vor pierde energie pe parcursul procesului de încărcare a bateriei din telefon în cel puțin două moduri: odată prin disiparea de căldură și apoi prin consumul telefonului. Pentru Power Bank-urile eficiente, pierderea prin căldura disipată este undeva la 10 procente din capacitatea totală.

În cazul de mai sus, pornim calculul de la 6000 mAh și dacă vom încărca un iPhone 6 am putea ajunge la 3 încărcări, iar dacă avem un Samsung s6 vom avea 2 încărcări. Ca exemplu practic, în concediul de anul acesta, un acumulator de 10000 mAh încărcat complet înainte de plecarea la plimbare într-o zi mi-a permis reîncărcarea completă de 2 ori pentru Lumia 950 și odată (aproape complet) pentru OnePlus 2 (3300 mAh).

Care este cea mai bună baterie externă portabilă pentru telefonul meu?

E greu de dat un sfat universal. Răspunsul depinde mult de specificațiile telefonului dv. Pentru un smartphone obișnuit (cu performanțe medii) vă veți uita la o baterie externă care vă va oferi cel puțin o încărcare completă și care va fi suficient de comod de transportat zilnic. Dacă discutăm de un power bank pentru o tabletă, cel mai bun ar fi unul care să asigure măcar 8000 mAh cu cel puțin un port pentru încărcare rapidă.

Vor fi probleme dacă folosesc telefonul/tableta în timp ce se încarcă?

În mod normal nu. Poate cel mult să încetiniți încărcarea dacă jucați un joc solicitant pentru baterie, la o luminozitate mare a ecranului, în timp ce tableta sau telefonul se încarcă din power bank. Pentru reîncărcarea de la alimentator nu ar trebui să fie probleme.

Când poate exploda bateria telefonului?

Ca orice aparat, atunci când este suprasolicitat, și telefonul emite căldură, iar căldura poate dăuna grav bateriei. Că s-ar defecta bateria ar fi cea mai mică problemă, dar unele baterii mai pot să ia foc, sau, și mai rău, să explodeze. Asemenea situații sunt totuși foarte rare, chiar dacă mass-media au creat panică recent în cazul Samsung. Orice producător de echipamente electronice pe acumulatori ar trebui să respecte standardele de siguranță a utilizatorului și să prevină orice fel de accidente prin optimizări ale componentelor și ale aplicațiilor. În rarele situații în care se produc asemenea incidente, cel mai plauzibil motiv este acela al unui defect fizic aleatoriu la una dintre componentele bateriei. Este posibil ca la câteva milioane de baterii să apară câteva baterii cu defecte imposibil de detectat la testele standard de dinaintea montării.

Mi se poate defecta telefonul dacă folosesc un acumulator extern (power bank)?

Dacă acel acumulator extern respectă parametrii de încărcare optimi ai telefonului și furnizează un curent de o intensitate corectă, nu se va întâmpla nimic rău. De regulă, pentru majoritatea telefoanelor smart mai simple, cele mai bune rezultate la încărcarea telefoanelor sunt obținute de la încărcătoare externe cu un curent de aproximativ 1 Amper.

Pentru a evita orice fel de probleme, încercați să achiziționați un power bank care are un circuit intern de stabilizare automată a curentului debitat în funcție de aparatul conectat.

Se poate strica telefonul dacă îl încarc prin porturile USB de la calculator sau laptop?

Standardele USB specifică game între 0,5 Amperi pentru porturile USB 2.0 și 0,9 Amperi pentru USB 3.0. De regulă toate porturile USB de pe PC-uri și laptopuri respectă aceste norme și pot fi folosite fără griji pentru reîncărcarea telefoanelor. În timp ce aceste valori mici sunt sigure pentru telefoane, ele nu sunt practice pentru reîncărcarea power bank-urilor, pentru că procesul ar dura foarte mult. De regulă, intensitatea curentului folosit la reîncărcarea acumulatorilor externi este între 1 și 2,1 amperi.

Care e cea mai bună metodă de a încărca bateria telefonului? Cum fac să nu se strice bateria telefonului?

Înlocuirea bateriei telefonului poate fi costisitoare și de multe ori, pentru anumite telefoane inteligente care au bateria încorporată, necesită intervenția în service. De aceea este preferabil să preveniți deteriorarea bateriei, fiind atenți la câteva lucruri relativ ușor de reținut și de aplicat. În mod normal, o baterie de telefon corect întreținută și utilizată ar trebui să funcționeze corect cel puțin 2, poate chiar 3 ani, după care performanța se degradează treptat, fiind vorba de limitări fizico-chimice. Oricum, la 2 ani cel mult, toată lumea se va îndrepta de regulă spre un telefon nou, iar la tablete după cel mult 3-4 ani. Înainte de a vedea ce trebuie știut pentru evitarea așa cum am spus și în ghidul despre bateriile de laptop, nici la telefoane/tablete nu se aplică principiul memoriei. Cu alte cuvinte, descărcarea completă în mod intenționat, urmată de reîncărcarea bateriei nu se aplică, ba chiar este dăunătoare în cazul bateriilor noi.

 • Evitați extremele – bateriile Litiu-Ion funcționează cel mai bine la un nivel de energie între 40 și 80 la sută din capacitatea totală. Aceasta înseamnă că e mai bine să încărcați mai des în reprize scurte (perfect când călătoriți sau mergeți prin oraș și dați de o priză) decât să folosiți telefonul sau tableta cu bateria de la 100% până la epuizare. Acesta este cel mai rău lucru pe care îl puteți face. Reținem așadar că încărcările mai dese nu fac nici un rău și sunt chiar recomandabile. Evident, nu prea des și nu mecanic, inutil. Ca un punct de reper, dacă bateria ajunge la 50%, puteți începe cu încărcările parțiale. Personal reîncarc bateriile telefoanelor pe cât posibil cel târziu când scad la 20% și le las până la 90%, uneori chiar până la 100% (sau 98%), și nu am avut probleme niciodată.
 • Nu lăsați bateriile complet descărcate pentru prea mult timp – din motive care țin de chimia bateriei și de construcție, acesta este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei baterii Li-Ion. Mai exact, asemenea baterii se scurtcircuitează intern dacă stau descărcate mult timp.
 • Faceți calibrări ocazionale – cipul bateriei memorează capacitatea baterie și nivelul curent de încărcare și raportează aceste date sistemului de operare, care va gestiona automat energia în mod corespunzător (reducerea intensității luminoase a ecranului, oprirea serviciilor din fundal și altele). Pentru a ajuta la buna funcționare a acestui sistem, este recomandabil ca odată la 2-3 luni să facem o calibrare. Aceasta înseamnă descărcarea aproape completă și încărcarea până la 100%. Este bine dacă faceți operația odată la două sau trei luni, iar dacă o faceți mai des, nu o faceți mai mult de odată pe lună.
 • Mențineți temperatura aparatului cât mai scăzută – tot din cauza elementelor chimice din baterie, inamicul numărul unu al acesteia este căldura excesivă. Temperatura optimă a unei baterii de telefon este de aproximativ 15°C. Evident, în casă este mai cald, dar o temperatură a camerei între 18 și 23-24 de grade Celsius este încă acceptabilă și nu va produce o degradare semnificativ accelerată. De aici reținem că nu e nevoie nici să punem bateria (ori și mai rău, tot telefonul) în frigider, dar nici pe calorifer. Evitați însă să lăsați telefonul pe bordul mașinii când este soare puternic, de exemplu, și țineți telefonul la umbră câmnd mergeți la terasă sau la plajă.
 • Evitați încărcarea fără fir – da, este o metodă modernă și foarte comodă încărcarea telefonului pe placă, dar nu întotdeauna benefică.
  Bobină de inducție QI – imagine via Android Central.
  Principiul încărcării fără fir este transferul de energie între două bobine puse una peste alta (inducție). Ori inducția se produce frecvent și cu degajare de căldură și cunoaștem deja efectul căldurii asupra bateriilor de telefon. În consecință, încărcările fără fir e mai bine să fie făcute doar ocazional, sau atunci când încărcați doar parțial bateria.
 • Evitați încărcarea rapidă, mai ales pe telefoanele incompatibile cu această metodă. Din nou, este foarte la modă și pentru unii Fast Charging este un criteriu în alegerea telefonului. Minunat, atâta vreme cât telefonul este foarte bine calibrat pentru această metodă și folosiți încărcătorul și cablurile originale. Principiul aflat la baza încîrcărilor rapide este creșterea intensității curentului pe durata procesului de încărcare. Nu orice baterie din orice aparat este compatibilă cu așa ceva. Bateriile Lithium-Ion ”preferă” încărcarea la un curent mediu de un Amper, drept pentru care cred că e mai bine să folosii un încărcător și/sau un power bank standard cel mai des și să apelați la încărcarea rapidă doar dacă este neapărat nevoie, dacă vă grăbiți foarte tare.

Contează lungimea cablului USB?

Mai degrabă contează calitatea acestuia. De fapt, răspunsul corect este acesta: la un cablu de calitate se admite și o lungime ceva mai mare decât lungimea standard. Calitatea unui cablu este dată de grosime, pentru că se folosește mai mult metal pentru scăderea rezistivității (astfel scade consumul de energie care are loc efectiv pe cablu la transferul de energie dintre încărcător și telefon/tabletă). Sunt foarte multe cabluri pe piață care au fire subțiri și care sunt mai mult pentru transfer de date. Ele sunt marcate cu 28/28 (cabluri de date/încărcare). Pentru încărcări eficiente este mai bine să căutați cabluri marcate cu 28/24. Dar despre cabluri vom vorbi într-un articol separat.

V-a fost de folos acest ghid?

Părerile cu privire la folosirea optimă a bateriilor de telefon sau a acumulatorilor externi sunt împărțite. În speranța că articolul v-a fost de folos, vă aștept la comentarii cu completări sau întrebări.

Back To Top
Search