[su_icon_text icon=”icon: info-circle” icon_color=”#00adef” icon_size=”48″] Asistența pentru concentrare sau Focus assist, cunoscută anterior sub numele de Quiet Hours / Ore de liniște, permite utilizatorilor Windows 10 oprirea notificărilor de la aplicații pentru a putea lucra în liniște pe PC, concentrându-se asupra activităților curente.

Odată cu Windows 10, versiunea 1803 (care sosește în primăvara lui 2018), funcționalitatea a fost îmbunătățită. Astfel, de la simpla comutare manuală pe modul Quiet hours din versiunile Windows 10 mai vechi, de acum utilizatorii vor putea programa și/sau condiționa activarea automată a acestui mod de lucru.

Regulile automate permit stabilirea unui interval orar sau selectarea anumitor activități pe durata cărora nu vreți să fiți întrerupți din lucru, Focus assist activându-se automat.[/su_icon_text]

Obiectiv: Învățați să folosiți Focus assist, manual sau cu reguli automate în Windows 10.

A. Ce opțiuni manuale există la Asistența pentru concentrare sau Focus assist în Windows 10?

A.1. Deschideți aplicația Setings / Setări și accesați calea System / Sistem –> Focus assist / Asistență pentru concentrare.

A.2. Sub titlul de sus, Focus assist / Asistență pentru concentrare, avem explicația (1 in imaginea de mai sus) Microsoft pentru această funcționalitate: ea permite alegerea notificărilor tolerate în timp ce doriți să lucrați pe PC și trimiterea notificărilor ascunse în Action Center / Centrul de acțiune.

A3. Variantele pentru controlul manual al acestei funcționalități sunt următoarele:

A.3.1. Disabled / Dezactivat – toate notificările posibile vor fi afișate așa cum sunt ele configurate, fără restricții (2 mai sus).

A.3.2. Priority only / Doar prioritate – permite sistemului să afișeze doar notificările pentru aplicațiile din lista de priorități stabilită de utilizator ( 3 mai sus).

A.3.2.1. Important: acest punct conține și un link spre o subpagină unde puteți configura această listă de priorități:

Așa cum observați mai sus, lista de priorități conține 3 zone: (1) pentru apeluri, mesaje text și memento-uri (reminders), zona (2), pentru persoane, inclusiv notificări pentru persoanele fixate în bara de activități, iar zona (3) este zona pentru aplicațiile care vor emite notificări în orice situație, fiind pe lista de excepții.

A.3.3. Alarms only / Doar alarme – toate notificările, cu excepția notificărilor, vor fi ascunse (4 în imaginea de la punctul A.1.).  

B. Cum configurez reguli de automatizare la Asistența pentru concentrare sau Focus assist?

B.1. Deschideți aplicația Setings / Setări și accesați calea System / Sistem –> Focus assist / Asistență pentru concentrare

B.2. Sub titlul Automatic rules /  Reguli automate, activați comutatorul / comutatoarele corespunzător / corespunzătoare pentru situațiile în care nu doriți să fiți deranjați de notificări:

B.2.1. During this time / În timpul acestei perioade –  pentru a stabili un interval orar în care activarea modului Focus assist / Asistența pentru concentrare se va face automat (1 în imaginea de la punctul B.1.).

B.2.2. When I’m duplicating my display / Atunci când dublez ecranul – activarea se face, de exemplu, pe durata unei prezentări (2 în imaginea de la punctul B.1.).

B.2.3. When I’m playing a game / Atunci când joc un joc – permite activarea automată a modului Focus assist / Asistența pentru concentrare dar – important – doar pentru jocurile cu DirectX jucate pe ecran complet (full screen) (3 în imaginea de la punctul B.1.).

B.3. Apăsați pe fiecare regulă pentru a-i modifica setările. În exemplul de mai jos, am dat click pe When I’m duplicating my display / Atunci când dublez ecranul. Aici avem un comutator de activare a opțiunii (1), un selector (2), pentru nivelul de concentrare, cu opțiunile Alarms only / Doar alarme și Priority only / doar prioritate. În final, avem și un checkbox (3) pentru afișarea unui mesaj de confirmare a activării acestei opțiuni în Action Center / Centrul de acțiune.

Revenind la pagina Focus assist / Asistență pentru concentrarevom observa încă un checkbox, aflat în partea de jos, (4 în imaginea de la punctul B.1.), care ne permite să activăm afișarea unui rezumat al notificărilor ascunse pe durata activă a modului Focus assist.

Concluzii și idei

Dacă nu vedeți pagina Focus assist / Asistență pentru concentrare în secțiunea System / Sistem din aplicația Setings / Setări, este foarte posibil să aveți o versiune mai veche a Windows 10. Caracteristica este așteptată în următoarea versiune majoră Windows 10, care ar urma să fie lansată în primăvara anului 2018.

Back To Top
Search