Activate-Windows

Windows Product Activation sau WPA este o procedură de validare a licenței Windows de pe un PC, metodă folosită de Microsoft în toate sistemele de operare proprii de la Windows XP încoace. WPA se asigură că fiecare copie Windows instalată cu o cheie de produs este activată pentru a se evita utlizarea neautorizată peste perioada de trial sau utilizarea simultană pe mai multe PC-uri. Modalitatea de funcționare este relativ complicată și a fost prezentată pe larg de Fully Licensed GmbH, pe site-ul http://www.licenturion.com. Aceștia și-au bazat cercetările pe Windows XP RC1. În loc de a explica foarte amănunțit mecanismul, voi oferi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind Windows Product Activation.

De ce să activăm Windows ?

Intenția declarată a Microsoft a fost aceea de a limita utilzarea sistemului de operare doar pe mașina pentru care a fost cumpărat. Pe orice alt computer pe care se încearcă folosirea aceleiași chei de activare, sistemul de operare va fi dezactivat și inutilizabil. WPA cere activarea produsului în limita a 30 de zile de la instalare, pentru a se asigura că pe aces sistem este instalată o copie genuine (originală și autentică).

Ce înseamnă Genuine Windows ?

O copie Windows este genuine doar dacă cheia de produs utilizată la instare este autentică, originală, unic asociată acelui sistem. Înseamnă că o cheie de produs (licență retail) este utilizată doar pe acel sistem la un moment dat (nu și pe alte sisteme în același timp). Dacă veți folosi aceeași cheie de produs pe un al doilea computer, cel de-al doilea computer se califică drept computer cu software piratat.

Ce informații sunt trimise la Microsoft în timpul activării ?

La activarea unei copii Windows este transmis un ID de instalare unic spre Microsoft fie prin Internet spre serverele de activare, fie telefonic spre linia de suport de la Microsoft, în funcție de metoda aleasă. Pe baza acestui cod, sistemul de licențiere Microsoft va determina dacă sistemul de operare instalat este sau nu autentic. Dacă este, sistemul va primi un ID de activare (Activation ID), care va finaliza procesul de activare. La activarea telefonică, ID-ul de activare dictat la telefon trebuie introdus de către utilizator în dialogul special pentru activare telefonică din Windows pentru a se putea efectua activarea.

Ce informații conține ID-ul de instalare ?

Installation ID este un număr compus din 50 de cifre care este derivat din următoarele două informații: 1. Product ID – Derivat din cheia de activare de 25 de caractere alfanumerice (codul de pe eticheta cu licența) de pe ambalajul kitului Windows care este introdus pe durata instalării Windows. Acest Product ID este unic asociat copiei de Windows instalată pe un sistem. 2. Hardware ID – O valoare determinată folosind hardware-ul de pe sistem. Tehnologia Windows Product Activation folosește următoarele 10 categorii de hardware PC pentru a compune acest Hardware ID:

 • Placa video
 • Adaptorul SCSI
 • Adaptorul IDE (placa de bază, de fapt, prin aceasta)
 • Adaptorul de rețea (NIC) și adresa MAC a acestuia (unică pentru fiecare adaptor)
 • Gama cantității RAM (de exemplu 0-64mb, 64-128mb, etc.)
 • Tipul de procesor
 • Serial Number-ul procesorului de pe sistem
 • Discul (HDD, SSD; SSHD)
 • Serial number-ul discului de mai sus (VSN)
 • CD-ROM / CD-RW / DVD-ROM

Astfel, ID-ul de instalare, care este o combinație între Product ID și Hardware ID este generat și trimis la Microsoft în timpul procesului de activare.

Cum se validează ID-ul de instalare ?

ID-ul de instalare trebuie validat pentru a confirma autenticitatea copiei Windows de pe PC. După ce este recepționat de Microsoft, el este decodat pe serverele companiei pentru a se verifica cheia de produs și detaliile hardware ale computerului aflat în procesul de activare. Sistemul Microsoft va verifica dacă respectiva cheie de produs este folosită pentru prima oară la activarea unui produs. Aceasta se întâmplă când utilizatorul cumpără și instalează copia Windows pe PC-ul utilizat. Dacă aceasta este situația curentă, ID-ul de instalare este validat instantaneu și ID-ul de activare asociat este generat și trimis pe sistem. Cu această operație activarea se încheie. Acum, serverele de activare Microsoft știu că repectiva cheie de produs este asociată cu hardware ID-ul unic acelui computer și vor stoca această combinație pentru verificări ulterioare.

Ce se întâmplă dacă se instalează Windows cu aceeași cheie pe alt computer ?

Activarea va eșua pe alte computere, Windows fiind declarat automat not genuine (nu este software autentic, original, este piratat). Instalarea cu aceeași cheie pe hardware diferit va fi detectată astfel: În timpul validării ID-ului de instalare, serverele Microsoft verifică dacă aceeași cheie de produs a fost folosită pentru alt proces de activare. Dacă da, se verifică ID-ul hardware asociat cheii respective. Computerul cu copia piratată va avea altă configurație hardware în cele mai multe cazuri, astfel că ID-ul hardware va fi diferit. Activarea va eșua. Pentru o activare reușită, fiecare dintre următoarele condiții trebuie respectată:

 1. Cheia de produs trebuie să fie utilizată doar odată, pe un singur PC.
 2. Dacă aceeași cheie de produs a fost utilizată anterior, atunci ID-ul hardware trebuie să se potrivească cu ceea ce s-a folosit anterior. Aceasta se poate întâmpla doar dacă avem o reinstalare cu aceeași cheie pe același computer.

Ce se întâmplă dacă formatez hard discul ?

La fiecare formatare a hard discului urmată de reinstalare, activarea ar trebui să se producă fără probleme, cu condiția să nu fi modificat alt hardware pe sistem. Dacă totul e în regulă, practic se va genera același hardware ID și activarea va reuși.

Ce se întâmplă dacă fac upgrade sau modificări hardware ?

Dintre cele 10 categorii hardware menționate mai sus, cel puțin 7 trebuie să rămână aceleași pentru ca licența să nu fie dezactivată. Aceasta înseamnă că nu putem modifica mai mult de 3 categorii de hardware fără ca licența să fie dezactivată. Dacă se produce dezactivarea, va trebui să sunați la suport și să explicați ce probleme sunt. Depinde de operatorul care vă preia cazul să decidă dacă licența va fi reactivată sau nu. Sunt permise în total șase schimbări hardware înainte ca WPA să intervină și să ceară reactivarea. Atenție !!! Unele modificări sunt taxate nu doar ca o singură schimbare hardware, ci ca mai multe, cum este cazul înlocuirii plăcii de rețea, care consumă 3 schimbări după socoteala WPA.

Ce NU face WPA:

 • WPA nu trimite nici un fel de informații personale care v-ar putea identifica în fața Microsoft. Există opțiunea de a înregistra produsul licen
  țiat la Microsoft, dar această acțiune nu este obligatorie.
 • Pentru cei care preferă activarea telefonică. nu este nevoie de furnizarea de date confidențiale către Microsoft.
 • WPA nu este un mijloc prin care Microsoft vă poate opri PC-ul sau prin care Microsoft ar putea afecta datele stocate pe acesta sau hardware-ul instalat.
 • WPA nu este un sistem de închiriere care să ceară plăți periodice, nici mai devreme, nici mai târziu.

Cam acestea sunt principalele informații legate de WPA. Aștept întrebările voastre la comentarii.

Back To Top
Search