Rulare-script-gasire-cheie

Odată cu Windows 10 ne pregătim treptat pentru un viitor în care cheia de produs nu mai are aceeași importanță pentru consumatori. Cu toate acestea, uneori este util să putem recupera acest șir de litere și numere. De aceea vă oferim un script special pentru această situație.

De fapt, chiar și de la Windows 7 încoace, cheile de produs nu mai sunt neapărat prezente pe carcasa PC-ului, tabletei sau a laptop-ului, ele fiind incluse în kiturile de reinstalare aflate pe o partiție de sistem sau … în cloud, ca digital entitlement, cum este cazul uneori cu Windows 10.

Cum spuneam, de multe ori poate fi util să aveți la îndemână această cheie. Gândiți-vă la posibilitatea defectării iremediabile a SSD-ului sau a hard discului din device-ul vostru. Exact, nu vreți să fie nevoie să cumpărați din asemenea motive o nouă licență Windows.

Abordarea clasică oferă o soluție imediată prin instalarea unui program care poate „scoate la suprafață” cheia Windows din Registry. Dar nu întotdeauna software-ul realizat de alții este de încredere și nimeni nu își dorește să își piardă cheia de produs nici din această cauză.

De aceea vă propun un script care va găsi cheia de produs Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7. Pentru a folosi acest script, copiați textul din caseta de mai jos într-o fereastră Notepad și salvați-o ca .vbs, nu ca .txt:

Salvare fisier Gasire cheie

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId"))
Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i <> -1) Then
i = i -1
KeyOutput = "-" & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function

Odată fișierul salvat, faceți dublu-click pe el și cheia de produs va fi afișată.

Puteți rula acest script pe orice computer cu Windows 10, 8.1 sau Windows 7 pentru a afla cheia folosită.

P.S. Dacă nu vă descurcați cu crearea fișierului, descărcați o arhivă zip care conține copia folosită de noi la realizarea acestui tutorial:

 

Bine de știut ! Pe Windows 10 este posibil să găsiți doar chei generice de produs !

Chiar dacă scriptul identifică și pe Windows 10 cheile de produs, pe anumite PC-uri cu această versiune Windows este foarte posibil să găsiți doar o cheie de produs generică. Iată câteva exemple de chei generice:

  • Windows 10 Pro: T44CG-JDJH7-VJ2WF-DY4X9-HCFC6
  • Windows 10 Home: TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99
  • Windows 10 Pro: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
  • Windows 10 Home Single Language: 7HNRX-D7KGG-3K4RQ-4WPJ4-YTDFH
  • Windows 10 Enterprise: NPPR9-FWDCX-D2C8J-H872K-2YT43

Am găsit una dintre aceste chei generice. Unde e activarea mea pentru Windows 10 atunci ?

Ce este certificarea digitală sau digital entitlement ?

Microsoft tinde să treacă înspre ceea ce se numește digital entitlement, prin care activarea Windows 10 pe PC-urile pe care s-a făcut upgrade de la Windows 7 sau 8.1 nu mai este stocată pe computer, ci pe serverele de activare Microsoft. Aceasta permite reinstalarea Windows 10 pe același PC chiar și prin formatare.

Activarea aceleiași versiuni Windows 10 pe același PC se va face automat prin Internet, fără a mai fi nevoie de o cheie de produs. Bineînțeles, în cazurile de upgrade trebuie pornit de la o copie Windows activată legal (Genuine sau Software Microsoft Autentic) a sistemului de operare Windows 7 sau Windows 8.1.

Am auzit că de la Windows 10 versiunea 1511 (build 10586) pot instala și activa Windows 10 cu cheia de produs din versiunile anterioare. E adevărat ?

Da !

De acum, dacă aveți un kit Windows 10 versiunea 1511 (build 10586) sau mai recent, puteți instala Windows 10 direct cu acest kit, folosind o cheie de produs Genuine pentru Windows 7 sau Windows 8.1.

Cum pot afla cheia originală din versiunea Windows avută inițial pe un PC ?

Dacă aveți nevoie de cheia originală  a versiunii Windows anterioare, puteți folosi această comandă prin linia de comandă rulată ca administrator.

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

Există  limitări pentru această comandă ?

Dacă PC-ul a venit cu Windows 8.1 preinstalat, iar apoi i s-a făcut upgrade la Windows 8.1 Pro urmat de un upgrade la Windows 10 Pro, cheia găsită de acest script va fi cheia Windows 8.1, adică a primului sistem de operare din lanțul sistemelor de operare instalate pe acel PC.

Back To Top
Search